Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Gde završavaju stari mobilni telefoni  (Pročitano 1268 puta)
31. Okt 2008, 02:14:57
Veteran foruma
Superstar foruma

Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
U svetu svake godine oko 100 miliona mobilnih telefona prestane da se koristiti jer ih vlasnici zamene novim modelima. Neki od ovih starih telefona završe zaboravljeni u fijokama, drugi u đubretu, što je loše po okolinu, jer teški metali iz njihovih baterija mogu da iscure i zagade ekosisteme.

Prema podacima američke državne agencije za zaštitu okoline, u SAD se samo oko deset odsto odbačenih mobilnih telefona reciklira i ponovno koristi, iako mnoge prodavnice elektronske opreme imaju kutije u koje se mogu odložiti stari mobilni telefoni, kompjuteri i slični uređaji.

Firma Grinfon.com čak plaća ljudima da im pošalju telefone koje više ne koriste, a potom posadi stablo za svaki telefon koji primi. Što se dalje događa s ovim telefonima? Oni završavaju u rukama kompanija koje "prerade" preko 90 tona mobilnih telefona godišnje!

Najpre se vade baterije iz telefona, a potom telefoni smrskaju u male komade, koji se dalje tope. Ono što na kraju ostaje je mešavina metala, te plastični delovi, staklo i druge nečistoće. Potom se mešavina metala šalje drugim firmama za reciklažu, koje iz nje mogu da izvuku dragoceni bakar i aluminijum, pa čak i malo zlata. Ti se materijali koriste za proizvodnju novih elektroničkih uređaja.

Prema jednom globalnom istraživanju obavljenom za Nokiju, najvećeg svetskog proizvodjača mobilnih telefona, samo tri odsto vlasnika reciklira svoje aparate iako većina u kući ima stare modele koje više ne želi. Istraživanje se temelji na razgovorima sa 6.500 ljudi u 13 zemalja.

Tri od četiri ispitanika su izjavila da ni ne razmišljaju o recikliranju svojih starih mobilnih telefona, a gotovo polovina nije uopšte bila svesna da ta mogućnost postoji.

Stručnjaci su izračunali da kada bi svaka od tri milijarde osoba širom sveta koje poseduju mobilni telefon vratila samo jedan uređaj koji više ne koristi, dobilo bi se 240.000 tona sirovog materijala.

Istraživanje je takođe pokazalo da je većina ljudi dosad posedovala odnosno promenila oko pet modela mobilnih telefona.

Međutim, čak 74 oodsto ispitanika je izjavilo da ne razmišlja o recikliranju telefona, usprkos činjenici da otprilike jednak broj, njih 72 odsto, smatra da je recikliranje izuzetno važno za očuvanje prirodne sredine.

Jedan od glavnih razloga zašto tako mali broj ljudi reciklira stare mobilne uređaje je taj što jednostavno ne znaju da je to moguće. A oni koji to znaju, ne znaju kako ni gde to da učine.

Samo Nokia ima lokacije za skupljanje starih aparata u 85 zemalja. Svako može da ostavi svoj stari uređaj u prodajnim prostorima kompanije Nokia.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 6496
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.61
imam ja kuci 3-4 komada.Mozda bih mogao da recikliram Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 6809
Zastava Beograd,Vozdovac, Brace Jerkovic
OS
MacOS
Browser
Opera 9.62
mob
Nokia Neka stara nokia
ja sad treba novi da kupim,a bas sam sinoc razmisljao sta cu sa ovim
IP sačuvana
social share
Edit by Belgrade: Linkovi i bilo kakvi drugi reklamni elementi nisu dozvoljeni u potpisima korisnika!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
meni svaki ukucanin imam min 2 telefona Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Deus non est

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 8798
Zastava Udaljen za debljinu senke
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia onaj zajebani
ja sad treba novi da kupim,a bas sam sinoc razmisljao sta cu sa ovim

daj ga meni...i onako bi ga bacio zar ne?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.137 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.