Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Špansko tužilaštvo blokira istragu o Frankovim zločinima  (Pročitano 886 puta)
21. Okt 2008, 10:02:59
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.52
mob
Apple 15
Špansko tužilaštvo blokira istragu o Frankovim zločinima
Autor: Tanjug | 20.10.2008. - 20:57

Špansko tužilaštvo zatražilo je danas od Vrhovnog suda da obustavi istragu koju je pokrenuo sudija Baltasar Garson, u nameri da rasvetli sudbinu više desetina hiljada ljudi, nestalih ili ubijenih tokom građanskog rata i za vreme diktature Franciska Franka.

Tužilaštvo je svoj zahtev o obustavi istrage obrazložilo tvrdnjom da su svi zločini počinjeni tokom građanskog rata 1936-1939 zaključeni zakonom o amnestiji iz 1977. godine.
Odluka Vrhovnog suda biće doneta najranije za dva meseca, a u međuvremenu će nastojanja sudije Garsona da locira, identifikuje i ekshumira posmrtne ostatke žrtava, od kojih se mnoge pokopane u masovnim grobnicama posle grupnih ubistava, biti nastavljena.

Garson, koji se u međunarodnoj javnosti istakao kada je 1998. pokušao da izruči bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinočea optuženog za zločine protiv čovečnosti, rekao je prošle nedelje da se zakon o amnestiji ne može primeniti na kršenje ljudskih prava. Sudija takođe želi da porodice žrtava obavesti pod kojim su okolnostima njihovi rođaci umrli, što protivnici smatraju kopanjem po ranama iz vremena sukoba, koji i danas deli javnost.
 Opoziciona Narodna partija, takođe je ovog vikenda kritikovala Garsonovu istragu, rekavši da će ona ponovo pokrenuti stara rivalstva i skrenuti pažnju sa borbe protiv svetske ekonomske krize, preneo je Rojters.

U Španskom građanskom ratu, koji je počeo vojnim pučom generala Franciska Franka protiv demokratski izabrane vlade, ubijene su stotine hiljada ljudi. Franko je pobedio u ratu i, kao diktator, vladao do svoje smrti 1975. Sudija Garson je u septembru, od crkve i organizacija za zaštitu ljudskih prava, prikupio imena najmanje 130.000 ljudi, nestalih u građanskom ratu.Takođe, je naredio otvaranje grobnica iz tog perioda, uključujući i grob čuvenog španskog pesnika Federika Garsije Lorke, kojeg je 1936. ubila Frankova vojska.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Nokia 
Da bi se zločin zaboravio neophodno je da od njega prođe bar 100 godina, tako niko nije svedok iz prve, pa čak ni iz druge ruke o počinjenom zločinu. Ovo će sigurno uzburkati emocije šposebno na jugu, u Baskiji i Kataloniji. A to bi u uslovima monetarne krize mogao da bude još jedan veliki udar stabilnosti Španije. NWO na delu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ajmo, droga, petarde, ulosci na komad!!!

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 3545
Zastava Dry Valley Nis Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16;
mob
SonyEricsson K510i
Probajte da zamislite Komunisticku Spaniju i ovu Spaniju kakva je sad. Spaniji i Portugalu su samo koristile takve diktature. Zrtava je bilo na obe strane, kao i u svakom gradjanskom ratu, i ne znam kome u ovom trenutku ne bi odgovaralo sudjenje. Od uvodjenja "demokratije" na vlasti je bila samo jedna "desnicarska" stranka nekih 6 godina, ostalo vreme tu su bili socijalisti. Da se htelo procesuirati bilo je vremena. Medjutim, kad su u pitanju gradjanski ratovi, tu je uvek ona fora sa kokoskom i jajetom.

p.s Ne bih da se pravim pametan, ali Baskija i Katalonija su na severu.  Smile
« Poslednja izmena: 21. Okt 2008, 17:38:59 od steelers »
IP sačuvana
social share
Najzad sam pobedio u fantaziji!!!

Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4008
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.17
Sta je bilo bilo je.Sad je kasno za pravdu bilo koje strane,vecina aktera je vec odavno na onom svetu a ovo malo sto je ostalo broji dane do prikljucenja.
« Poslednja izmena: 21. Okt 2008, 18:16:30 od ujkaalbert »
IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.088 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.