IN < - Saveti za trudnice i novopecene mame - >LO
<< < (10/73) > >> :: Odgovori!
Autor: glviki :
Nocno budjenje i hranjenje beba

Pedijatar ce vam dati uputstva kako da nastavite sa negom i ishranom
U prvih mesec dana mnoge bebe se bude nocu da jedu. Posle izvesnog vremena (verujte pravila nema, sve je individualno) beba ce nocno spavanje produziti, preskocice prvo jedan nocni obrok, a ubrzo i drugi. Sa 8,9 nedelja (ponavljamo nije nikakvo pravilo!) budice se u ranim jutarnjim satima da jede. Kako raste tako je aktivnija preko dana, cesce i duze je budna, a noc sve vise koristi samo za spavanje.
Posle prve kontrole u domu zdravlja, znaci sa navrsenih mesec dana, pedijatar ce vam dati uputstva kako da nastavite sa negom i ishranom. Ukoliko sisa i dobro napreduje savetovace vam da je bezbrizno pustite da spava celu noc, odnosno dok se sama ne probudi i ne zatrazi svoj obrok. Pretpostavlja se da se dete u ovom periodu vec uobrocilo, sto je zaista najbolje i sto neke mame cini srecnim i neverovatno naspavanim! Ali sta kad nije tako? Vec smo pomenuli da teorija tezi idealnom, sto je u praksi tesko sprovesti. Sta cete da radite sa svojom dvomesecnom, ili i starijom, bebom koja se nocu uporno budi (cak u isto vreme) i place? Ako pokusate da nadjete odgovor u literaturi namenjenoj roditeljima i kosultujuci se sa lekarima dobicete nekoliko potpuno razlicitih varijanti. Ne padajte u ocaj. Sve bebe ovog sveta imaju iste potrebe, ali ih ispoljavaju na razlicite nacine. Vas osnovni zadatak je da dozvolite svom majcinskom instinktu da radi u korist vase bebe i vas. Kako? Vremenom upoznajete svoje dete, prepoznajete njegove potrebe, navike. Tacno znate sta i u kom trenutku ocekuje od vas i uspevate da na to odgovorite. Zasto bi nocno hranjenje bilo drugacije?
Ako ste negde procitali da bebu treba da pustite da spava i da je ne hranite ukoliko se probudi i place, a ona radi bas to, zastanite i oslusnite svoj instinkt. Vi sigurno mozete da prepoznate plac koji kaze "Gladna sam!" Da li cete biti srca kamenog i pustiti bebu da place celu noc ili cete odgovoriti njenoj potrebi? Ako kmeci u snu kao da nesto sanja, ako je polubudna, opustite se i sacekajte. Nemojte je odmah uzimati, mozda se samo meskolji. Ako se probudi uznemirena, pridjite joj, pomazite ili uzmite u narucje dok se ne smiri. Neke bebe se bude i do godinu dana, pa i duze, jer su jednostavno takve, dok druge vec posle nekoliko nedelja "uhvate" ritam i puste roditelje da spavaju celu noc. Mozda nocno budjenje i jeste "losa" navika, ali koji roditelj nije pogresio. Dete nije vojnik koji se strogo pridrzava pravila. Zato, ako vase dete napreduje, ako je veselo, aktivno (koliko mu to uzrast omogucava) u toku dana, nemojte previse brinuti. Pre ili kasnije sve dodje na svoje mesto, potrebno je samo vreme, strpljenje. Naravno, kada ste u nedoumici obratite se lekaru. Posle detaljnog razgovora sa vama i pregleda vaseg deteta reci ce vam sta da radite.
Autor: glviki :
Cime se obradjuje (neguje) pupcani patrljak?

Preporucuje se upotreba povidon jodida jer je on najefikasniji u borbi protiv bakterija I gljivica.
Posle detetovog rodjenja pupcana vrpca se podvezuje na nekoliko santimetara od koze i preseca. Taj deo koji ostane se naziva, malo grubo, pupcani patrljak. On se izmedju 7. i 10, a nekada i do 14. dana po rodjenju deteta, susi, a potom otpada. Nakon toga ostaje pupcana rana, koja, takodje, zasusuje posle par dana. Tada se formira pupak koji od tog trenutka vise ne predstavlja otvorena vrata za moguce infekcije.
Prva 3 do 4 dana, dok su majka i dete u porodilistu, o pupcanom patrljku se brine babica. Po dolasku kuci taj "posao" obavljaju roditelji. Da bi sto pre otpao i da ne bi doslo do infekcije, treba voditi racuna da se ne kvasi, ne maze i ne posipa antibiotskim mastima ili prahom. Antibiotske masti i prah se ne koriste u obradi pupcanog patrljka i pupcane rane! Naime, masti "potparuju" tu zonu koja mora da bude suva, a prah se lepi i vremenom talozi, prakticno se "zacementira". Ispod tog taloga mogu da se razviju otporne klice koje dovode do zapaljenja pupcanog patrljka i pupcane rane. Dozvoljena je upotreba povidon jodida (ili neki drugi rastvor antiseptika), jer je on najefikasniji u borbi protiv bakterija i gljivica. Koristi se tako sto se sterilna gaza ili stapic sa vatom (moze i stapic za usi) natopi povidon jodidom i blago i pazljivo se obrise vrh i koren pupcanog patrljka. On se ne dira i dok ne otpadne babica koja posecuje bebu treba da ga obradjuje. Za vreme kupanja majka ce ga sacuvati od kvasenja tako sto ce izmedju svoje ruke i detetovog stomaka staviti cistu i suvu pelenu ili sterilnu gazu.
Kada patrljak otpadne ostaje pupcana rana koja, takodje, treba pravilno da se neguje povidon jodidom. Centralni deo pupcane rane se blago ocisti i obrise tako sto majka prstima blago "otvori" pupcic i stapicem koji je natopljen jodidom blago obrise taj deo.
Zatim se preko pupka stavlja sterilna gaza ili tupfer, a beba se prepovija na uobicajen nacin. Tako ce patrljak i pupcana rana ostati sterilni i suvi.
Autor: glviki :
Kupanje bebe
Dok se ne formira pupak beba se ne stavlja u kadicu sa vodom, vec se drzi iznad nje

Primprema za kupanje
Kupanje bebe mami i tati, a naravno i samoj bebi, treba da bude trenutak u kojem ce uzivati. Zato je neophodno pre toga izvrsiti neke pripreme. Za kupanje bebe potrebne su sledece stvari: kadica, termometar za vodu, posuda za ispiranje i blagi bebi sapun ili sampon. Na sto za prepovijanje, pre nego sto pocnete sa kupanjem, stavite peskir, pelene slozene tako da bebu mozete odmah prepoviti, benkice, kapicu, sterilnu gazu za pupak, stapice za usi. Voda za kupanje treba da bude zagrejana na 37 C. Sobu takodje treba zagrejati. Optimalna temperatura sobe je 22 stepena, a pred kupanje je mozete zagrejati i do 24 stepena.
Kupanje
Dok se ne formira pupak beba se ne stavlja u kadicu sa vodom, vec se drzi iznad nje. Majka treba dlanom da drzi bebu preko stomaka, kako bi zastitila pupcani patrljak ili pupcanu ranu i da nagne glavu i rameni pojas deteta napred. Bebi se prvo umiva lice blagim bebi sapunom i cistom vodom, a onda pregibi vrata, miskice, ledja. Posebnu paznju obratite na pregibe vrata i predeo iza usiju, jer se tu moze zavuci sadrzaj koji beba "bljucne". Zatim se dete naginje na dole (glava gore, noge dole) i pere se izmedju nogica, sa zadnje i prednje strane. Beba se ispira mlazom mlake vode koja je prethodno pripremljena u posudi namenjenoj za ispiranje. Posebnu paznju treba posvetiti higijeni polnih organa.

Kupanje devojcica
Kod devojcica su polni organ i cmar veoma blizu, sto bakterijama omogucava da brze i lakse dovedu do infekcije polnog organa. Naime, malim bebama se stolica razliva u svim pravcima (jer je uglavnom zitka) i zato je prvo treba pazljivo ukoniti sa pregiba nogica i sa polnog organa. Zatim se devojcice poloze na ledja i kupaju odozgo na dole, tj. od polnog organa ka cmaru. Na taj nacin se izbegava mogucnost infekcije.

Kupanje decaka
Decaci preko polnog uda imaju kozicu, koju prilikom kupanja treba povlaciti, ali veoma pazljivo, bez ikakve primene sile i samo onoliko koliko se to moze. Vrh uda se pere blagim bebi sapunom, bez preteranog sapunjanja, i ispira vodom. Izmedju uda i kozice postoji jedna veoma osetljiva zona kod koje, ako se redovno ne odrzava higijena, moze doci do infekcije. Ona se manifestuje crvenilom na vrhu uda, i u tom slucaju roditelji treba da se obrate lekaru koji ce prepisati odgovarajucu terapiju.

Oblacenje
Kada okupate bebu stavite je na peskir i to na ledja. Uvijte je u peskir i blagim pokretim utapkajte vodu. Glavicu brisite blagim kruznim pokretima i ne pritiskajte predeo oko fontanele. Dok je beba jos u peskiru okrenite joj glavicu na jednu (a zatim na drugu ) stranu i stapicem joj pazljivo i blago pokupite vodu iz usnih skoljki. Pupcani patrljak ili pupcanu ranu obradite i bebu prepovijte, obucite joj benkicu i stavite kapicu.
Ukoliko ste prvih dana nespretni dok kupate bebu ili se plasite da je ne povredite znajte da je svaki pocetak tezak i da ce vam kupanje ubrzo postati rutina. Da bi se i vasa beba osecala prijatno, pricajte joj dok je kupate i oblacite. Bebe vole vodu i nema razloga da vas pocetni strah i nervoza to promene.

Kako odrzavati higijenu polnog organa decaka?
Postoje dve "skole" koje zastupaju razlicite stavove o higijeni decaka
Kada je u pitanju higijena polnog organa decaka postoje dve razlicite "skole" koje zastupaju suprotne stavove. Prva (nova) skola propagira klasican nacin higijene odrzavanja cistoce organa - to jest redovno ispiranje polnog organa cistom vodom bez povalacenja kozice.
Druga (starija) skola smatra da je za odrzavanje higijene polnog organa decaka neophodno i povacenje koze organa uz obavezno ispiranje obicnom vodom.
Ukoliko se na polnom organu pojavi crvenilo, preporucuje se ispiranje 3% acidiboricima. U situaciji kada pedijatar preporuci mast, koristi se borna kiselina u obliku masti.
U svetu je poslednjih godina sve aktuelnije obrezivanje decaka. Ovaj metod primenjuje se kao prevencija od infekcija.

Ojed kod bebe
Ojed je neprijatna promena na kozi, pracena crvenilom i svrabom
To je veoma neprijatna promena na kozi (obicno na pregibima nozica, oko anusa ili polnih organa), pracena crvenilom, ponekad svrabom i cesto bebinim placem. Do ojeda dolazi najcesce iz dva razloga. Prvi je nehigijena, sto ne mora da bude posledica nebrige roditelja, vec okolnosti (kao sto je visoka temperatura vazduha, ili nemogucnost da se beba na vreme presvuce). Tada mokraca i stolica iritiraju kozu, koja je bas na tim mestima nezna i osetljiva, pa dolazi do povredjivanja njene povrsine i infekcije (u nekim slucajevima moze doci do bakterijske ili gljivicne infekcije). Drugi je posledica trenja - nekada su pelene previse zategnute, pa dete pomeranjem nozica tare kozu o njih. Da bi se ojed sprecio potrebno je odrzavati higijenu i redovno presvlaciti bebu. Posle svakog prepovijanja treba je zapirati pod mlazom mlake vode ili je nezno obrisati vlaznom pelenom. Brisite je tapkanjem i u tankom sloju nanesite masnu kremu. Ukoliko se ojed pojavi nije na odmet posetiti lekara koji ce proceniti da li je dovoljna standardna nega ili je potrebno dopuniti je nekim od antisepticnih rastvora. Po zaceljenju promena na kozi, po povlacenju ojeda, nastavite negu kao i pre toga. Talk se ne preporucuje jer u pregibima moze da stvori fine kristale sto ce, opet usled trenja, dodatno ostetiti kožu.
Autor: glviki :
Dečji memorandum roditeljima   :chuckel:

1. Nemojte me razmaziti. Vrlo dobro znam da ne mogu imati sve što želim. Ja vas samo iskušavam.
2. Nemojte se bojati biti strogi. To mi se sviđa. Pokazujte gde mi je mesto.
3. Nemojte sa mnom na silu. To me uči da se jedino sila uvažava. Radije ću reagovati na savet.       
4. Nemojte biti nedosledni. To me zbunjuje i tera me na to da pobegnem od svake obaveze.
5. Nemojte obećavati. Možda nećete moći održati obećanje, pa ću izgubiti veru u vas.
6. Nemojte verovati mojim provokacijama kad govorim i činim stvari samo da vas rastužim. Mogao bih pokušati doći do još koje "pobede".
7. Nemojte se previše žalostiti kad kažem da vas mrzim. Ne mislim ozbiljno, ali bih hteo da vam bude žao zbog onog što ste mi učinili.
8. Nemojte da se osećam manjim nego što jesam. Zbog toga ću glumiti "velikog lafa".
9. Nemojte umesto mene činiti stvari koje mogu učiniti sam. Zbog toga se osećam kao beba, a mogao bih vas početi doživljavati kao sluge.
10. Nemojte da moje loše navike obuzmu svu vašu pažnju. To me samo ohrabruje da nastavim.
11. Nemojte me ispravljati pred drugima. Bit ću mnogo pažljiviji ako sa mnom razgovarate tiho i nasamo.
12. Nemojte o mom ponašanju diskutovati za vreme svađe. Ne znam zašto onda slabo čujem, a i nisam sklon saradnji. U redu je da se preduzmu potrebne mere, ali diskusiju odložite za kasnije.
13. Nemojte da imam osećaj kako su moje pogreške zapravo gresi: Moram naučiti grešiti a da se ipak ne osećam zlim.   
14. Nemojte stalno prigovarati. Ako to budete radili moraću se početi praviti gluvim. Nemojte zahtevati objašnjenja za moje ponašanje. Ponekad zbilja ne znam zašto sam nešto učinio.
15. Ne precenjujte moje poštenje. Lako me je zastrašiti pa počnem lagati.
16. Nemojte zaboraviti da volim eksperimentisati. Ja iz toga učim, pa vas molim da budete strpljivi.
17. Nemojte me štititi od posledica. Moram učiti na iskustvu. 
18. Ne obraćajte previše pažnje kad sam lakše bolestan. Mogao bih početi uživati u lošem zdravlju, ako mi to bude donosilo veliku pažnju.
19. Ne odbijajte me kad tražim odgovore na normalna pitanja. Ako me odbijete, videćete da ću prestati ispitivati a informacije tražiti negde drugde.
20. Nemojte odgovarati na smešna ili besmislena pitanja. Ako me odbijete, videćete da samo želim da se bavite sa mnom.
21. Nemojte mi govoriti da ste idealni i nepogrešivi. S takvim je tako teško živeti. Ne brinite zbog toga što smo malo zajedno. Važno je kako smo zajedno.
22. Nemojte da moja strahovanja postanu vaša teskoba. Tada ću se još više uplašiti. Pokažite da ste hrabri.
23. Nemojte zaboraviti da ne mogu odrasti bez mnogo razumevanja i podrške; zaslužena pohvala ponekad izostane, ali prekor nikada.
24. Tretirajte me kao svoje prijatelje, pa ću ja biti vaš.
25. Upamtite: više učim od primera nego od kritike.

Autor: glviki :
Ishrana

Prednost hranjenja na flasicu
Mleko u prahu se teze vari u odnosu na majcino jer ima grudvice koje se duze zadrzavaju u stomacicu. Na taj nacin se stvara osecaj sitosti koji moze trajati satima. Prilikom ovakve ishrane tacno u svakom trenutku znate koliko je mleka vasa beba unela u svoj organizam odnosno koliko je popila. Ukoliko morate da obavite poslove koji su van kuce bice vam lakse jer necete imati problem oko izmuzavanja.
Samim tim cete baki ili deki priustiti srecne trenutke u prisustvu unuka ili unuke. Naravno, da cete u nocnim satima biti postedjeni jer ce taj obrok i obavezu hranjenja otac verovatno preuzeti na sebe. Samim tim se on ukljucuje u neposrednu vezu o brizi i staranju bebe.
Ako imate stariju decu da bi olaksali period ljubomore ukljucite ih u pripremanje dnevnih obroka tako sto ce vam doneti flasice ili kutiju sa mlekom u prahu.
Znate da majke koje doje imaju problem sa gornjim delovima garderobe jer mleko vrlo cesto procuri. U vasem slucaju to nece biti problem. Majke koje ne doje mogu birati koja kontracepciona sredstva zele za razliku od majki koje doje. Narvano sada ne morate da jedete za dvoje i mozete se postarati kako da se oslobodite viska kilograma dobijenih u trudnoci.

Ako vasa beba ogladni prilkom popodnevne setnje kejom, opusteno cete je nahraniti uz pomoc flasice i necete privuci paznju radoznalih prolaznika. I naravno, sada mozete voditi ljubav bas kao sto ste to radili i pre trudnoce jer u vagini ne dolazi do hormnskih poremecaja pracenih laktacijom. Moze vas prekinuti samo beba ako place.

Prednost dojenja
Jos za vreme trudnoce sigurno ste razmisljali i postavili sebi bezbroj pitanja. Da li cu imati mleka, kako ce se uspostaviti laktacija? Vreme ce vam pokazati da su to prirodne pojave koNavescemo vam par razloga zasto je dojiti bebu vazno, bitno i zdravo za vase dete. Pedijatri, ginekolozi, cak i proizvodjaci adaptiranih formula vestacke hrane slazu se sa cinjenicom da je majcino mleko najbolji vid ishrane za vase dete. Majcino mleko sadrzi u sebi oko stotinu hranljivih sastojaka, shodno intezitetu dojenja sadrzaj mleka se menja. Mleko je drugacije ujutru nego uvece, razlikuje se po sastavu u prvom od naprimer petog meseca dojenja. Bebe nemaju razvijen sistem probave tako da im je lakes da svare majcino mleko od vestackog. Kao proizvod toga je rezultat ankete u kojima su ucestvovale bebe koje doje i one koje se hrane vestackim mlekom. Bebe koje doje manje pate od grceva, gasova i bljuckanja. Svaki put kada beba sisa putem mleka unese dovoljnu kolicinu zdravih antitela koje podizu otpornost njenog organizma. Takodje, poslednje studije ukazuju na smanjen rizik od pojave raka u decjem dobu kod beba koje sisaju.

Zasto i kako bebe podriguju
Prilikom plakanja desava se da beba proguta vazduh. Zato, bitno je podici da bi ga potisnula iz tela. Isto to se desava i prilikom hranjenja. U retkim slucajevima vazduh koji se nalazi u bebinom stomaku moze potisnuti hranu nazad. Tada ce vasa beba povratiti. U drugim slucajevima kada se beba uspravi ona podrigne.
Beba se moze nagutati vazduha i u toku samog hranjenja ukolko je halapljiva. Stoga vam preporucujemo da otprilke na pola obroka bebu podignete u uspravan polozaj. Pre toga uzmite pelenu i stavote je preko ramena jer beba moze istovremeno podrignuti i bljucnuti malo mleka. Da bi olaksali bebi mozete je po zavrsertku obroka potapsati par puta. Na taj nacin pomazete bebi da se oslobodi vazdusnog mehura iz zeluca. Najbolje je bebu prisloniti uz svoje rame a rukama drzite za ledja.

Bebe koje su dojene
Reci su nedovoljne da bi se njima mogao opisati osecaj materinstva. U odrastanju svoje bebe treba uzivati i radovati se svakom novom danu. Osnovni zadatak  svake mame je pravilna ishrana deteta. Skoro sve bebe imaju urodjeni instinkt za sisanje. Posebnu paznju treba obratiti na prve kontakte bebe i majke. U mnogim porodilistima sirom Srbije primenjuje se metoda `baby friendly`. U toj varijanti beba je smestena sa majkom u istoj sobi odmah po rodjenju. 
 
Za vreme dok su u porodilistu, beba se doji onoliko puta koliko to ona sama zeli. Izuzetno je vazno pravilno postaviti bebu na dojku, jer od toga zavisi napredak bebe. Svakako se preporucuje da budete uporni i istrajni u uspostavljanju laktacije, jer je majcino mleko od neprocenjive vaznosti. U anketiranju Svetske zdravstvene organizacije izveden je zakljucak da bebe koje sisaju imaju manje problema sa disajnim putevima, intelektualno su jace, imunitet organizma je mnogo bolji u odnosu na bebe koje se hrane drugacije. Bebi ponudite obe dojke pri svakom podoju, jer je to najbolji nacin za stimulaciju mleka. Savetuje se da, ukoliko je to moguce, bebu obavezno dojite prvih sest meseci. Posle toga primenjuju se podoji uz dohranu polu-cvrste odnosno nemlecne hrane. Podoje ne treba ogranicavati, niti po broju, niti po duzini. Bebe koje se hrane iskljucivo majcinim mlekom bolje se psihicki i fizicki razvijaju. Neke vrste hrane mogle bi izazvati alergijske reakcije kod tako male dece, stoga bi ih trebalo potpuno izbegavati.
 
Kravlje mleko  je česti alergen. Zvanični pedijatrijski stavovi u svetu a i kod nas su da je prehrana majčinim mlekom apsolutno najbolji način prehrane odojčadi, a da je, nakon toga, prehrana fabrički proizvedenim mlečnim preparatima mnogo bolja od prehrane adaptiranim kravljim mlekom.
Vaše mleko, naravno, i nakon godinu dana nastavlja biti bolji izbor od kravljeg mleka. Zapravo, jedino mleko koje je Vašem detetu potrebno je Vaše mleko. U nekim delovima sveta odrasli uopšte ne piju kravlje mleko, ali im, uz kvalitetnu prehranu, to ne smeta da budu sasvim zdravi.
 
Ako dete nije dojeno, kravlje mleko ne mora biti jedini izvor kalcijuma. I mlečni proizvodi uvedeni u prehranu s 10 meseci su isto tako dobar izvor kalcijuma. 100 ml kravljeg mleka ima nešto manje od 110mg kalcijuma. Osušeni peršun ga, na primer, ima čak oko 1400mg na 100g. Drugi dobri izvori kalcijuma su šipak, peršun, lešnik, kelj, suve smokve, beli luk, pasulj, suve kajsije, salata, praziluk, raž, susam.

Med nikada nemojte davati detetu mlađem od godinu dana. Med može da sadrži bakteriju koju dečji sistem za varenje i imunološki sistem ne mogu podneti i koja uzrokuje dečji botulizam.

Jaja Cela jaja izbegavajte tokom detetove prve godine. Počnite s tvrdo kuvanim žumancem nakon što dete navrši 10 meseci života. Belance je jaki alergen.

So može preopteretiti detetove nerazvijene bubrege. Osim toga, dete ne treba navikavati na ukus slanog jer to formira njegove prehrambene navike za čitav život.

U porodicama s istorijom alergija treba biti posebno oprezan sa hranom. Dohrana se tada može još malo odložiti, ali se nikako ne bi smela uvoditi pre navršenih 6 meseci života i majka bi trebalo da bude jako oprezna koju će hranu dati detetu. Visoko alergena hrana su: pšenica, kukuruz, svinjetina, riba, kikiriki, paradajz, luk, kupus, lešnik, orah, začini, citrusno voće i sokovi, čokolada i sva ostala hrana koja uzrokuje alergijske reakcije kod nekog drugog člana porodice ili se pokazalo da dete reaguje na nju preko majčinog mleka.

Hrana koja se ne bi smela uvoditi pre nego što dete navrši godinu dana zbog rizika od gušenja:

- lešnik, orah, kikiriki
- grožđe (cela zrna)
- kokice
- sirova šargarepa i sva ostala hrana koja se može slomiti u veliki zalogaj
- bombone

> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana
<< Prethodna strana