IN < - Šajkače kao "nepodobna pokrivala" - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Šajkače kao "nepodobna pokrivala"

ZAGREB - Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je, povodom incidenta kada je policija iz kolone automobila sa vernicima između Borovog Sela i Vukovara zaplenila zastavu i šajkaču sa grbom, da takvi događaji pokazuju potrebu što skorijeg donošenja zakona kojima će biti zabranjeno veličanje fašističkih simbola, naročito ustaških i četničkih.

Predsednik IO SDSS-a Boro Rkman je naveo da je pre mesec dana Zadrom pred očima policije defilovao veći broj osoba u ustaškim uniformama, a policija nije ništa preduzela.
Vicepremijer i kandidat HDZ-a na predsedničkim izborima Jadranka Kosor najoštrije je osudila, kako je rekla, veličanje poražene četničke ideologije i pozvala nadležne da kazne počinioce.
   
      

Dvostruki aršini

ZAGREB - Dok hrvatska policija oko Vukovara oduzima zastave i sablje tamošnjim Srbima, džambo plakat odbeglog hrvatskog generala Ante Gotovine, koga Haški tribunal tereti za ratni zločin nad Srbima u "Oluji", nedavno postavljen u Kaštel Starom kod Splita, može da stoji, jer navodno nema zakonskog osnova za njegovo uklanjanje. Po oceni nadležnih u Splitsko-dalmatinskoj policijskoj upravi, plakat se nalazi na privatnom zemljištu i eventulano može da krši lokalne komunalne propise, tako da nema mesta ni za kakvu prijavu.
      
      
      
   

Portparol vukovarsko-sremske policijske uprave Miroslav Janić rekao je da su protiv četvorice čestitara iz Trpinje kod Vukovara, koji su u tradicionalnoj nošnji i naoružani, obilazili kuće i pevali božićne pesme, podnete prekršajne prijave, shodno zakonu o oružju, dok još uvek traje istraga oko događaja u Borovu.

Za sada su podnete i prekršajne prijave protiv trojice barjaktara iz kolone kod Borova, kao i dvojice sa, kako je rekla policija, "nepodobnim pokrivalima za glavu", a Janić ne isključuje mogućnost da još neko iz kolone čiji su učesnici zaustavljani i legitimisani, pri čemu su im oduzimane zastava i kape, dobije prekršajnu prijavu.
Tanjug
Autor: costa :
Trenutno je situacija zahuktana i mislim da srbi u hrvatskoj ne bi trebali radi sopstvene sigurnosti nositi svoje nacionalne simbole, poput sajkace jer ratne rane jos nisu zacelenje. Jednog dana ce se to rascisiti ako hrvatska udje u evropsku uniju jer uslov za ulazak je i sredjivanje odnosa sa manjinama. To sto hrvati proklamuju da je sajkaca fasisiticki simbol je njihova mana i kompleks nize vrednosti jer oni sami cini mi se ne mogu da se pomire da su saradjivali sa okupatorima u drugom svetskom ratu na celu sa antom pavelicem i tako sami bili fasisti pa sad to prebacuju na drguoga. Mislim da bi se oni rado menjali Draza za pavelica. A sto se tice gotovine pa isto je i kod srba. Na ulicama sirom srpskih gradova se prodaju suveniri sa slikama optuzenih mladica i karadzica.
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo