Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 13:00:04
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Današnja deca - budući depresivci  (Pročitano 1014 puta)
23. Mar 2007, 10:04:37
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Apple iPhone 6s
Današnja deca - budući depresivci

Želja je svakog roditelja da mu dete bude uspešno u životu i roditelji obično vaspitavaju decu tako da budu što je moguće sposobnija da uspeh i postignu. Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da će današnja deca kroz petnaestak godina vrlo verovatno patiti od depresije.

U čemu je problem? Danas nije naročito teško utvrditi, najobičnijim posmatranjem, da se čini da najviše uspeha imaju "ajkule" - prodorne osobe koje ne dopuštaju da ih bilo šta zaustavi na putu do cilja, osobe koje su u velikoj meri neosetljive na potrebe drugih ljudi, jer bi ih u suprotnom te potrebe usporile i naterale da naprave kompromis sa sopstvenim potrebama. Tako stvari izgledaju ako pod uspehom podrazumevate veću sumu stečenog novca i prestižnu poziciju. A ko je to u stanju da postigne, u stanju je da postigne i sve ostalo što poželi - takvo je bar najčešće uverenje.

Kao rezultat konstantnog plasiranja imidža "ajkule" kao najuspešnije osobe, roditelji sve češće vaspitavaju decu da postanu upravo takva - da budu što je moguće prodornija i da ignorišu tuđe potrebe. Ma ko će još i o drugima da brine, kad treba prvo brinuti o sebi? Kao rezultat, vrlo je verovatno da će tako podizana deca zaista imati, barem što se pozicije i finansija tiče, veliki uspeh u životu.

Problem je što takav način razmišljanja (prodornost i neosetljivost na tuđe potrebe) čini ljude nesrećnim, što s vremenom vodi i do kliničke depresije. Čak i najveći uspeh prija samo onda kad ga je moguće podeliti s nekim, a s kime da ga podelite ako večito ignorišete tuđe potrebe (ne mislimo na vas lično, nego na osobe koje žive na ovakav način)? Kako biti srećan ako je vaš način života doveo do toga da se konstantno osećate usamljeno - a ko bi želeo da bude s osobom koja je neosetljiva na njegove/njene potrebe?

Naravno, jeste korisno naučiti decu kako da postignu ono što žele, ali je ipak dobro naučiti ih i da na tom putu ne idu preko leševa. Dokazano je da pomaganje drugima usrećuje, plus su živi ljudi svakako bolje društvo nego oni koje smo na putu do uspeha "pregazili". Sve to znači da je neophodno pronaći neki kompromis između sopstvenih potreba i ostvarivanja svojih ciljeva na jednoj strani i potreba i ostvarivanja ciljeva osoba do kojih nam je stalo na drugoj. I za decu je najbolje da to nauče što je moguće pre - počev od deljenja igračaka s drugovima u vrtiću.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Nokia 
zalosno ali istinito.
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 1862
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
Citat
Naravno, jeste korisno naučiti decu kako da postignu ono što žele, ali je ipak dobro naučiti ih i da na tom putu ne idu preko leševa. Dokazano je da pomaganje drugima usrećuje, plus su živi ljudi svakako bolje društvo nego oni koje smo na putu do uspeha "pregazili". Sve to znači da je neophodno pronaći neki kompromis između sopstvenih potreba i ostvarivanja svojih ciljeva na jednoj strani i potreba i ostvarivanja ciljeva osoba do kojih nam je stalo na drugoj. I za decu je najbolje da to nauče što je moguće pre - počev od deljenja igračaka s drugovima u vrtiću.
Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Namćor&Namćor&Namćor

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1330
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
Kao rezultat konstantnog plasiranja imidža "ajkule" kao najuspešnije osobe, roditelji sve češće vaspitavaju decu da postanu upravo takva - da budu što je moguće prodornija i da ignorišu tuđe potrebe.

To već može samo roditelj koji je i sam tzv. ajkula.
Možda je pravi roditeljski savet naučiti dete da bude zadovoljno sobom, bolje rečeno da prepozna svoje uspehe kao velike, bez obzira dobija li i društvenu satisfakciju.
IP sačuvana
social share
Ne volem,
nikog, lutko, takva mi je narav
kao odžak star i garav
puno dima je kroz mene proslo.
Ne volem,
ujne, strine, šogore, komšiluk,
nataknem ih na čiviluk
od njih ništa dobro nije došlo
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 1862
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
potpuno ok. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Internets. Serious fucking business.

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 2844
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung krsh
najbolji je savet "bolje je pokazati veliko srce nego brz jezik"
ma skoro sam reshila da sve gledam optimistichno i da 24/7 imam glupavi kez na faci. i u roku od pola meseca sam se sprijateljila sa mnogo vishe ljudi.
ali mislim da neke stvari ne mogu da nas roditelji nauche nego moramo sami da shvatimo.
najgore je kada roditelj suvishe forsira svoje dete. ta deca su obichno asocijalna i uopshte jadna-izgledaju jadno (nisu ruzhna nego jednostavno imaju taj jadni izraz lica), osecaju se jadno, ponashaju se jadno, imaju jadan socijalni zhivot itd
IP sačuvana
social share
http://img53.imageshack.us/img53/4131/boinggx6qy9.gif[/img][/url] If you can read this you don't need glasses
Anonymous... Because none of us is as cruel as all of us!
Pogledaj profil WWW GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9097
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
mob
SonyEricsson k310i
Tako to ide,kada se covek Boga odrekne.Ali sve bolje ide kada se covek okrene Bogu i netreba da padne u depresiju.Sta znaci vere.Prastajte ali sam morao to da kazem Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

volim mladena i bebana...

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6202
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
moj prijatelj radi kao psiholog u kazneno popravnom domu za maloletnike.
često moramo da sarađujemo,pa samim tim puno smo pričali o djeci.

rekao je nešto što me navelo na razmišljanje....
Smile

kaže...od kada se rodimo...pričaju nam da je život težak,da je neprestana borba,da vladaju jači i sposobniji,da pravde nema,da je tužan,da je patnja nešto što ne možemo da izbjegnemo,da smo tu da patimo i gubimo.uče nas da moramo biti gladijatori i beskrupulozni,ako hoćemo da živimo i preživimo...

i kaže....
nije ni čudo što većina od samog starta ima mržnju prema životu,stav gubitnika i strah od njega.

uče nas od malih nogu da se bojimo života.

mom prijatelju su na rukama umirala djeca koja su sama digla ruku na sebe.
on tvrdi da smo mi odgovorni.
slažem se sa njim.
IP sačuvana
social share
" moja filozofija je jednostavna.                                 
  napuni prazno.
  isprazni puno.
  i pocesi tamo gdje svrbi "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Just be what you are.....

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Samsung S7
Meni je najbitnije da mi dete bude zdravo pa sretno i ostalo kako dodje.Doduse jos je malo ,ali necu da je ucim marverzacijama.....jos uvek moze fino da se zivi od postenog rada.
IP sačuvana
social share

This is where we hold them!This is where we fight!! This is where they die !! King Leonidas
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Namćor&Namćor&Namćor

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1330
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
kaže...od kada se rodimo...pričaju nam da je život težak,da je neprestana borba,da vladaju jači i sposobniji,da pravde nema,da je tužan,da je patnja nešto što ne možemo da izbjegnemo,da smo tu da patimo i gubimo.uče nas da moramo biti gladijatori i beskrupulozni,ako hoćemo da živimo i preživimo...

Veoma depresivni roditelji tako pričaju.
Roditelji  lično nezadovoljstvo životom nemaju pravo da prenose na  decu, što se mene tiče takvi nisu u stanju ni da deci dele savete.

Pa što nisu bili gladijatori ? Ajkule? Šta ih je to kočilo ?

Možda strah od nekakve kazne ili kukavičluk???

Takvim nastupom roditelj poništava one osnovne vrednosti koje čovek treba da ima.
Nema te "ajkule" koja treba da bude uzor  deci.
Tačno je da roditelj mora detetu da otkriva istine o životu. U kom trenutku treba  i na koji način , može biti  presudno za ličnost deteta.

Elem, treba im pokazati put ka zadovoljstvu sobom i onim što radi.
Naravno i pomoći.
Ma kako to izgledalo marginalno u očima ajkula i ajkulica i njihovih zavidljivaca, to  je jedino što može da ih sačuva od skretanja sa pravog puta.

IP sačuvana
social share
Ne volem,
nikog, lutko, takva mi je narav
kao odžak star i garav
puno dima je kroz mene proslo.
Ne volem,
ujne, strine, šogore, komšiluk,
nataknem ih na čiviluk
od njih ništa dobro nije došlo
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 13:00:04
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.087 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.