Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Rušenje spomenika novije i stare istorije-šta smo time dobili?  (Pročitano 3132 puta)
05. Jun 2007, 02:53:02
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Ericsson T28
РЕВAНШИЗAМ је једна од одлика садашњег времена у којем су загубљени или заборављени основни цивилизацијски критеријуми.

На територији бивше Југославије, за вријеме посљедњег крвавог сукоба, али великим дијелом и у миру, акцијом не само вандала, него и сљедбеника нове власти, настрадало је и много споменика из Другог свјетског рата.

Међу њима и умјетничка дјела Душана Џамоње, Николе Добровића, Aнтуна Aугустинчића...

Споменик је сјећање, а уништавањем сјећања уништава се и истина.

Уклањањем и уништавањем спомен-обиљежја не брише се само историја, него и култура, која је била култура свих којих су живјели у вријеме социјалистичке Југославије.

Професор социологије на Економском факултету у Бањој Луци Иван Шијаковић навео је неколико разлога због којих су масовно рушени споменици претходне генерације, односно социјалистички споменици подигнути у знак захвалности револуцији и појединцима који су у њој учествовали.

- Први разлог је раскид с прошлошћу која је наступила распадом земље и потреба да се ослободе бремена социјализма. Други је тај што су људи изгубили идентитет човјека који служи социјализму и самоуправљању, очекује свјетлију будућност и гради социјално стабилно и равноправно друштво. Тај идентитет су изгубили и рушилаштво је било нека врста освете претходном периоду, али и нека врста ината којем су склони људи ових подручја - истакао је Шијаковић.

И трећи разлог је, додао је Шијаковић, прихватање новог идентитета и жеља да се одбаци стари, чак и да му се затру трагови. Многи, који нису могли да се идентификују са резултатима револуције и комунизмом, истакао је, пронашли су идентитет у вјери, нацији, локалним односима, или ипак, у скупљању новца, крађи, криминалу и лоповлуку.

Рушење споменика, нагласио је Иван Шијаковић, значи недостатак опште културе. Без обзира на то какав је споменик и у чије име је подигнут, како је рекао, не треба да се руши, јер је израз једне епохе и генерације.

- Главни рушитељи су људи ниског нивоа опште културе, људи које не многу у стваралаштву да нађу мјесто и да се покажу свијету додајући нешто ново и имајући личну снагу. Онда они желе да се докажу рушењем и тако скрену на себе пажњу. Људи који желе да се самопрокламују као вође рушењем старог, јер не могу да превазиђу оно старо - сматра Шијаковић.

Према његовом мишљењу, многи нису успјели да надиђу Тита, па су му уклањали споменике.

Међу рушитељима, истакао је Шијаковић, нема интелектуалаца.

- Било који интелектуалац који би рекао: Уклоните споменик револуцији или НОБ-у, аутоматски би се исписао из круга интелектуалаца и сврстао у круг деградираних људи - категоричан је био Шијаковић.

Он сматра да историјска дистанца неће успјети измирити супротности и помирити различит однос према историјским фактима. Помирењу, како је рекао, може допринијети само образовање и разумијевање.

- Видјели смо да је прошао за историју поприличан број година, од Другог свјетског рата, али да су исте страсти и фрустрације испливале и поново је почело рушилаштво и међусобни обрачуни. Све што човјек створи улази у културу и то су трагови, које остављају генерације и оно који то руше негативно се односе и према прецима - рекао је Шијаковић.

Професор историје на Филозофском факултету Универзитета у Бањој Луци Ранко Пејић истакао је да коријене рушилаштва треба потражити у самом значењу споменика, "који опомиње на карактеристике једног живота народа, нације, епохе..."

Свака идеологија, појаснио је, гради своје споменике, а она која долази послије, настоји да поруши свако обиљежје својих претходника, да не би посјећали и да би им се умањила вриједност.

- Рушилаштва има кроз цијелу историју људског рода. Почевши од старог Египта, преко средњег вијека, Француске револуције. Срушили су Бастиљу, која је симбол зла и патње, али је требала остати да свједочи да су ту људи умирали... - рекао је Пејић.

Он је додао да је и Берлински зид био симбол препреке, али да га није требало порушити, јер је био симбол једног времена.

У Шпанији су, рекао је он, порушили све споменике који подсјећају на вријеме освајања Aрапа, али су, ипак, оставили џамију Aлхамбру, која је данас велики споменик културе.

Рушење, истакао је Пејић, увијек има идеолошку и политичку димензију које рушиоци понекад нису ни свјесни.

Рушењем споменика, додао је, руши се једна страница историје, страница прошлости. То људи раде из незнања, понукани идеологијом и политичком ситуацијом.

Пејић сматра да треба направити историјску дистанцу да би се споменици градили, јер се страсти у БиХ, након посљедњег рата, још нису стишале.

- Споменици треба да буду извор за проучавање историје. Међутим, данас је све политика. На примјер, Хрвати, под притиском међународне заједнице граде споменик жртвама у Јасеновцу, али на сваки начин настоје да умање страдање Срба и осталих и да се оправдају, прво цифрама, а друго нестављањем имена - упозорио је Пејић.

(Крај )

Маја РAДЕТИЋ

Glas Srpske
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
Apple Iphone 5
Rusenje bilo kog spomenika je teski idiotizam i pokazuje samo koliko neko moze biti glup.
Sve sto svedoci o nekom vremenu koje je iza nas ne treba dirati.
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

vidi već sam godinu dana na bureku :)

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 2935
Zastava Banjaluka
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Citat

vidi ga moj prof Šijaković - legenda od čovjeka
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Ericsson T28
Svjet se digao na noge zbog uklanjana spomenika sovjetskom vojniku, a mi što smo napravili partizanima i njihovima spomenicima treba da nas je stid pogotovo u BiH i HR gdje je iživljavanje bilo najočiglednije, a i onom tekstu je objašnjeno par razloga!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
Apple Iphone 5
Svjet se digao na noge zbog uklanjana spomenika sovjetskom vojniku, a mi što smo napravili partizanima i njihovima spomenicima treba da nas je stid pogotovo u BiH i HR gdje je iživljavanje bilo najočiglednije, a i onom tekstu je objašnjeno par razloga!
Pa to je obicno tako. Za vreme Tita takvi su bili vece komuniste i od Lenjina, a sad su turbo pravoslavci - katolici - muslimani i slave po 10 slava. To samo pokazuje kakvi sve zive medju nama.
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Apple 15
Da zivimo u Iraku, svi spomenici (Kozara, Sutjeska, Neretva, Kragujevac, Jasenovac, ...) bi vec bili poruseni....
Srecom, ne zivimo u Iraku...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
Apple Iphone 5
Da zivimo u Iraku, svi spomenici (Kozara, Sutjeska, Neretva, Kragujevac, Jasenovac, ...) bi vec bili poruseni....
Srecom, mada su se neki devedesetih ponasali gore od Talibana.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1544
Zastava Zagreb-Rijeka
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Rusenje bilo kog spomenika je teski idiotizam i pokazuje samo koliko neko moze biti glup.
   Smile
možda smiješno - ali, "dinamozg" slaže se s "zvezdabg"   
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Apple 15
Srecom, mada su se neki devedesetih ponasali gore od Talibana.

To stoji... zato treba podici neke nove spomenike... Wink
Ma, dovoljno je staviti i spomen table...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
Apple Iphone 5
   Smile
možda smiješno - ali, "dinamozg" slaže se s "zvezdabg"   
To vas svakako nece odvesti u ligu sampiona.  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Нити је свет почео '41, нити се завршио '91.

Узгред, зна се ко је из бивше Југе био у ЛШ.  Smile  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.12
mob
Apple Iphone 5

Узгред, зна се ко је из бивше Југе био у ЛШ.  Smile  Smile  Smile
Jedna je Zvezda! Ako nas nesto ujedinjuje to su fudbalski klubovi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Samo sport spaja ljude a politika ih razdvaja

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 10646
Zastava Srbija, svemir
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 2610
Svaki narod se trudi da zastiti svoju istoriju. Nema nijedan narod uvek idealan period u svojoj istoriji i uvek ce se naci protivnci nekog perioda istorije i pobornici tog dela.
Narod koji nema svoju proslost nema ni svoju buducnost !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Istoriju naroda pisu pobednici. Periodi pobednika krace ili duze traju.
Greska svih pobednika je - "Istorija mog naroda pocinje mojom  pobedom ".
Da je malo vise razuma , pameti nikome ne bi palo napamet da rusi spomenike proslosti. Svaki deo istorije jednog naroda je poucan.
Zato nisam pristalica slepog i po svaku cenu rusenja spomenika kulture jer onda od istorije nema mnogo. Nisu dovoljni samo pisani matrijali. Trebaju i spomenici. Unistvavanje istih je svetogrdje ( u neku ruku) .
Komunisti su palili i unistvvali Srpske crkve - gore nego Turci. Zar mi trebamo biti gori i unistavati obelezja ljudi koji su, iz najboljih namera- braneci svoju zemlju- ginuli i davali zivote za nju.Zar mi trebamo biti kao vojska Atile bica nozijeg koja je unistavala sve pred sobom.
Nismo toliki varvari.
Rusenjem spomenika ne dobijamo , dugorocno nista !!!!!
IP sačuvana
social share
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . "  Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.