Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Roditelji su krivi za vas muzicki (ne)ukus - od Silvane do Nirvane  (Pročitano 3508 puta)
11. Sep 2013, 13:49:38
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple 15

Nova je studija pokazala da mladi ljudi imaju snažna pozitivna sjećanja vezana za glazbu koju su slušali njihovi roditelji u vrijeme kada su bili njihovih godina
Piše: B. La

Foto: Shutterstock

U SLUČAJU da ste osamdesetih neprestano puštali jedan te isti omiljeni hit, nemojte se iznenaditi kada doznate da i vaša djeca jednog dana čine isto.

Nova je studija pokazala da mladi ljudi imaju snažna pozitivna sjećanja vezana za glazbu koju su slušali njihovi roditelji u vrijeme kada su bili njihovih godina. Ovo se istraživanje kosi s uvriježenim mišljenjem kako djeca odbacuju glazbeni ukus svojih roditelja.

Stari hitovi su bolji?

Sudionici ove studije ne samo da se sjećaju i vole glazbu koja je bila popularna osamdesetih, kada su njihovi roditelji bili mladi, već i glazbu šezdesetih koju su puštali njihovi djedovi i bake. Drugim riječima, današnja mladež podjednako voli i staru i novu glazbu.

"Ispitanici bi poslušali određenu pjesmu i shvatili kako se radi o glazbi koju su slušali njihovi roditelji i dali bi do znanja kako im se upravo ta glazba jako sviđa", rekla je voditeljica istraživanja Carol Lynne Krumhansl.

Znanstvenici su otkrili kako studenti s jednakom lakoćom prepoznaju stare i nove hitove, a iznenadili su se kada su doznali da stariju glazbu vole još više.

Vole sve što vole stari

Oko 60 studenata prijavilo se za istraživanje u sklopu kojeg su preslušavali kratke isječke pop i rock pjesama iz različitih razdoblja. Istraživači su bilježili koje su pjesme prepoznali i njihove reakcije. Pitali su ih i vežu li uz pjesme neka sjećanja iz djetinjstva.

Ranija istraživanja pokazala su kako se glazba koju mladi slušaju u kasnoj adolescenciji ostaje s njima cijelog života. No, izgleda da ipak nije tako.

Nije pitanje kvalitete

Ipak, ovi rezultati nisu preveliko iznenađenje. Naime, glazba igra važnu ulogu u odgoju djece neovisno o tome radi li se o pjesmama koje slušaju kod kuće ili u školi. Glazba koju slušaju roditelji odraz je njihova ukusa, vrijednosti i vremena u kojem su odrasli.

Ljudski mozak glazbu pamti nevjerojatno detaljno, za razliku od, primjerice, razgovora od kojih pamte samo poantu. Kod glazbe je to drukčije pa mladi ne pamet samo naziv pjesme i autora već i stil i emociju vezanu uz pjesmu.

Krumhansl dodaje da se ne radi samo o "kvalitetnoj" glazbi jer ispitanici su podjednako reagirali na Beatlese i i na "Sugar Sugar". Isto tako, ne radi se ni o činjenici da je riječ o sveprisutnom klasično rocku već nečem što pamte isključivo iz djetinjstva.

Kako bi doznali imaju li i starije generacije ista iskustva, pokrenuta je online anketa koja pokriva 100 godina pop hitova, a možete je ispuniti OVDJE.

Izvor: Index
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бззз :)

Zodijak Leo
Pol Žena
Poruke 8261
Zastava Париз
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 23.0
mob
Samsung Galaxy S II
Citat
Roditelji su krivi za vas muzicki (ne)ukus

Није тачно, слушам оно што ми се свиђа... Не зависи од мојих родитеља.. Они су слушали, па ћу и ја да слушам... Мсм. безвезе  Smile

Citat
Stari hitovi su bolji?

Јесу бољи.. Више волим да слушам те старије песме, него ове нове... Не због родитеља, већ због квалитета музике... Smile
IP sačuvana
social share
Немам потпис, јер ми га Челави увек обрише! Толико!

Edit by chelavi1: i to je potpis, zar ne?
Зар ћеш и то да ми обришеш?!

Edit by chelavi1: Dokle god je potpis uklopljen u pravilnik, necu.  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 28.0.1500.95
Volim pesme koje je voleo i moj otac. Jednostavno covek je slusao kvalitetnu muziku.
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple 15
Ne samo vezano za muziku... kulturu zivljenja, uopste...
Meni je majka zabranjivala da gledam Dinastiju, Dalas i Ciju-ciju tup, tako da ni danas ne kapiram sta ljudima predstavlja Ljovisna...

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 29.0.1547.66
која је дефиниција квалитетне музике? Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 28.0.1500.95
Meni nije bilo zabranjeno ali se nije gledalo. Jedina razlika izmedju mene i ostatka porodica je u tome sto volim da pogledam utakmicu dok svi ostali vise vole da gledaju film. Kad sam bio mali, cale samo udje u dnevnu sobu pusti neki film i kaze ajmo sad filmska atmosfera, svi se zavale u svoja mesta, ugase se sva svetla  i gleda se film  Smile

Iz porodice potice nacin razmisljanja, gledanje na zivot. Sto bi rekao jedan moj drugar meni pre koji mesec ,,Tebi bi najveci neuspeh u zivotu bio da ti je cerka kurva, ne bi to sebi nikad oprostio" Smile

која је дефиниција квалитетне музике? Smile
Ne moze to tek tako da se objasni, to je kao pitanje "Koja je definicija pravog gospodina?" ne postoji univerzalan odgovor.
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12437
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 23.0
slušam muziku iz vremena mojih roditelja, ali ne onu koju su oni slušali... nisam fan dragane mirković i halida muslimovića (zvanog plavi čuperak) Smile

Meni je majka zabranjivala da gledam Dinastiju, Dalas i Ciju-ciju tup, tako da ni danas ne kapiram sta ljudima predstavlja Ljovisna...

eh, morala si da budeš tamo da bi razumela, nešto kao vijetnam ili vudstok Smile
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u jurkovićevim porukama, to nije do njega već do sebe
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple 15
Pa zabranjeno znaci da kada krene Dalas ili Dinastija, ja dobijem loptu u ruke i napolje ili bojice i igracke ... i ne primetim da je TV ugasen... diskretno, ali efikasno...

Mada, secam se da kada smo se selili iz stana u stan ... i kada su njene koleginice dosle na "useljenje", izbio mini skandal jer su htele da gledaju reprizu Ciju ciju tup, a moja majka im rekla da se kod nas u kuci to ne gleda...  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 28.0.1500.95
Nikad nisam cuo "ciju ciju tup"  haha A mrzi me da guglam Smile

Nikad nisam imao zelju da gledam bilo sta slicno. Nikad to nije ni bilo na tv-u, nikad mi tv nije bio bitan. Komp imam od kada sam se rodio pa sam se valjda uvek sa istim mnogo vise zanimao.
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12437
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 23.0
Ptice umiru pevajući Smile sećam se nešto malo te serije, znam da je na kraju divlji vepar ubio neku dvojicu, oca i sina, najbolji trenutak na televiziji ikad
« Poslednja izmena: 11. Sep 2013, 14:58:38 od dzonipascal »
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u jurkovićevim porukama, to nije do njega već do sebe
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.