Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: I narodni poslanik ne sme da bije ženu  (Pročitano 190 puta)
21. Feb 2005, 01:42:42
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
I narodni poslanik
ne sme da bije ženu

BEOGRAD - Stav skupštinskog Administrativnog odbora da će poslanicima biti aktiviran imunitet u slučaju bilo koje privatne tužbe koja bude pokrenuta protiv njih biće promenjen kada je reč o nasilju u porodici. Većina članova Administrativnog odbora, naime, trvdi da ovo pravilo neće važiti ukoliko neko od poslanika maltretira i zlostavlja članove svoje porodice, a neki od njih, poput Zorana Anđelkovića iz SPS-a, ubeđeni su da bi poslaniku bila sigurno aktivirana blanko ostavka koju je potpisao na početku mandata ukoliko bi se utvrdilo da je nasilnik.

Anđelković, takođe, tvrdi da je ovakav principijelan stav Administrativnog odbora samo kada je reč o uvredama i klevetama poslanika, kako bi se oni zaštitili od raznoraznih napisa po novinama.
- To svakako neće važiti ako neko bije ženu i decu. Taj onda ne zaslužuje da uopšte bude poslanik i siguran sam da bi u takvim slučajevima politička partija čiji je on pripadnik tražila da se aktivira njegova ostavka, jer bi to bila bruka, pre svega, za tu stranku - kaže Anđelković.

Na konstataciju da je nedavno aktiviran poslanički imunitet kada su se dva člana Srpske radikalne stranke potukla u kafani i da je tu reč o tuči, a ne verbalnom deliktu, Anđelković odgovara: "Da, ali to je bila politička tuča".
Postavlja se pitanje šta će se dogoditi ukoliko se supružnici potuku iz političkih razloga, odnosno da li će poslanik biti zaštićen imunitetom ukoliko je, recimo, pesnicama branio svoje političke stavove pred suprugom.

Ni ostali članovi Odbora ne misle da će poslanici biti izuzeti od novih pravila porodičnog zakona, koji umnogome štiti članove porodice. Milorad Mirčić iz SRS-a, takođe, tvrdi da se imunitet neće aktivirati ako je reč o nasilju, već samo u slučajevima uvreda i kleveta.
- To je samo imunitet za privremeno obustavljanje sudskog procesa. Taj principijelni stav ne treba generalizovati, jer to treba odvojiti od onih specifičnih slučajeva koji su osetljivi poput nasilja u porodici. Sigurno znam da Odbor neće štititi bilo kog poslanika koji maltretira suprugu ili decu - bio je kategoričan Mirčić.

Član skupštinskog Administrativnog odbora iz G17 plus Goran Paunović kaže da je imunitet tekovina koju poslanici uživaju ne samo kod nas nego i svuda u svetu i da je to normalno.
- U 95 odsto slučajeva naši poslanici su izloženi tužbama za izgovorenu reč, i uglavnom te tužbe podižu njihovi politički protivnici uglavnom. Jasno je da bi to moglo da se zloupotrebi i umesto da se angažuje u parlamentu, da visi po sudovima. Normalno je da se od toga zaštite i da im se uspostavlja imunitet.

Na primedbu da bi se i to moglo zloupotrebiti, i da bi se nasilnik mogao braniti od suda pod izgovorom da mu neko od ukućana politički "smešta", Paunović dodaje:
- Naravno da se nasilje ne može porediti s klevetom i ja u tom slučaju ne bih imao dilemu. Pogotovo za fizičko nasilje u porodici. Ukoliko bi takav zahtev stigao pred Administrativni odbor, glasao bih da se poslaniku ne uspostavlja imunitet - rekao je Paunović i dodao da u slučaju porodičnog nasilja treba biti veoma obazriv, jer prirodu takvog krivičnog dela može samo sud da proceni.
- Odluku Administrativnog odbora o generalnom uspostavljanju imuniteta kada je reč o privatnoj tužbi, ne treba bukvalno tumačiti, jer to nije pisano pravilo, već stvar dogovora. Po meni je taj dogovor sasvim korektan.

Imunitet daje suviše velika prava

Prema rečima Lejle Ruždić-Trifunović, poslanici nemaju imunitet za teža krivična dela (po članu 118 a Krivičnog zakona) i kada su uhvaćeni u nekoj nedozvoljenoj radnji, i tada se gone po službenoj dužnosti, a za sva ostala bi trebalo da budu ravnopravni s ostalim građanima.
- Kriminalac ili nasilnik ne sme biti zaštićen od zakona, makar to bio narodni poslanik. Ako ga imunitet štiti za delo za koje je zaprećena kazna zatvora u trajanju do pet godina, onda je mnogo dela koje on nekažnjeno može da učini.

I žene tuku muževe

Prema rečima Anđelkovića, podjednako treba zaštiti i muškarce i žene jer postoje i žene koje maltretiraju muževe.
- Znam nekoliko slučajeva da žene biju svoje muževe. Žena jednog mog poznanika svakog dana popije po neku čašicu i onda prebije supruga. Sto puta sam mu rekao: Aman čoveče, što to trpiš, ali on odgovara da nema kud. Zato treba podjednako da se zaštite i muškarci, jer mi se čini da je sve više ženskih nasilnika - smatra Zoran Anđelković.

O. N. S - M. D.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.049 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.