Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: II svjetski rat i...na tu temu...  (Pročitano 2146 puta)
17. Sep 2005, 11:09:42
Ucesnik diskusija

ex ossibus ultor

Zodijak
Pol
Poruke 66
Ovom prilikom (jer evo, otvaram novu temu) zelim sve da vas pozdravim i nadam se da cete me primiti u vas veliki "dom" ;-]]
Mene zadnjih mjeseci sve vise interesuje tema drugog svjetskog rata, ( a ono sto me interesuje cijeli zivot je strelicarstvo, macevanje i kriptografija ;-]]) pa sam procitala neke knjige na tu temu, izmedju ostalih Secret Weapon i Mein Kampf (Moja borba)...a film o kojem zelim pisati je Der Untergang (Pad).
Zaista ne zelim da iko od vas izvuce neke pogresne konotacije niti da politicki aludira na ovu temu. Sve ono sto sam ucila u skoli je samo zrno pijeska u odnosu na ono sto saznajem svih ovih godina kroz knjige, filmove, reportaze itd...A negdje ranije sam vec rekla da sam ja teski filmoman apropo tome; susretat' cemo se ovde...pa zelim biti dobar drug sa moderatorima ;-]]

Ovaj film je Njemacko djelo o zadnjih cetrnaest dana Treceg Rajha...

Redatelj Oliver Hirschbiegel je napravio ovaj film prema dvije knjige - knjizi Traudel Junge - memoarima posljednje Hitlerove sekretarice (od 1942 do 1945) i knjizi Joachima Festa, "U Hitlerovom bunkeru", s tim da je potonja posluzila za stvaranje uvjerljivog interijera na kanvasu posljednje pozornice nacistickog vodje i njegovih najblizih saradnika.

Film ima strahovito jaku dokumentaristicku crtu - osim nekoliko Hitlerovih (ekstaticnih i histericnih) ispada - izvrsnog, preizvrsnog Bruna Ganza koji nam je dao Hitlerovu stranu izuzetno rijetko vidjeno, ali opisanu kroz razne biografije, te nekoliko okrutnih napomena o Zidovima, covjeku koji (ako ima takvog) nikad nije cuo za Drugi svjetski rat mozda i nece biti jasno sta se to dogadja i ko je tu dobar a ko los, jer - u Berlin ulaze Rusi, naslucuje se kraj rata, ljudi su ocajni, pali, bez ideje i vjere, puni samo straha pred Rusima i zelje za hranom i poslom, zeljom da spase najblize - iako tu nema vjere, zara borbe (osim kod preostalih nacista te ispranih i anindividualiziranih pripadnika hitlerjugenda), nego fatalizma starih boraca koji zele da im dijete ako treba umrijeti umre kraj njih a ne na nekom trgu kraj FLAK-a, ili panike staraca i zena...
I u tom aspektu, pokazuje se upitnim sta je dobro a sta lose, iako je jasna nerazumljivost kod Nijemaca koji uopse ne razumiju svoja zlodjela nego podrazumijevaju da se napravilo sve sto je bilo potrebno za vise ciljeve.

S druge strane, u Hitlerovom bunkeru vidimo oslikan pad carstva koji kao da je zaista trajao hiljadu godina - ovako su valjda nekako propadala velika carstva - Bizant kad je padao u ruke Turcima, velike civilizacije pregazene Avarima ili Mongolima - snazna svjesnost kraja uz povremene izdaje, no i uz fatalisticko slijepo gledanje u Vodju, pa cak i kad je ocigledno da Hitler gubi vezu sa stvarnoscu, vecina se nista ne usudjuje reci uz konstataciju da "... samo Führer je Führer..." i da je kraj, ako je i neminovan, jedini moguci izlaz pred hordama zla.

Svi u filmu su prikazani (ili skoro svi) kao dosta jasno podijeljene osobe - jedne su participijenti u Hitlerovom rezimu, a drugi dio osobe su obicni ljudi, koji su skoro ili to zaista i jesu normalni, kad "nisu na poslu".
Cak je i Hitler jedno kada je Führer, a nesto sasvim drugo u situaciji kad nema generale i vodje stranke pred sobom; kako ga je i opisao jedan engleski autor vezano uz susret iz tridesetih godina XX vijeka: "Hitler je djelovao kao dobri covjek iz "komsiluka", pomalo i nezanimljiv, smiren, kao da mu je jedino do cega je stalo u zivotu pokoja knjiga i dobar rucak, te dosadni razgovori uz kamin".

Redatelj prati nekoliko usporednih radnji posljednjih dana Rajha; Zivot u Citadeli, Hitlerovom bunkeru preko Traudl Jungeove, te Berlin i posljednji dani rata u njemu preko pukovnika Schenkea i Petera Kranza, clana Hitler Jugenda i nosioca Zeljeznog Krsta; to je onaj malac kojem Hitler (izmedju ostalih) dodjeljuje Zeljezni Krsta i stipa mu obraz na posljednjim filmskom zapisu na kojem je Hitler snimljen; gdje je vec vidljiva uznapredovala Alzeheimerova bolest i posljedice ranjavanja u Vucjoj Jami 1944...

Glumci su vrlo uvjerljivi - kako i u glumackom smislu, neki glumci vrlo slice fizicki na likove koje utjelovljuju - npr Heino Ferch strahovito lici na Alberta Speera, Juliane Kochler na Evu Braun, Ulrich Noethen na Himmlera...
ALI i : Ulrich Mattes kao doktor Joeseph Goebbels - Goebbels je bio ljepuskasti bonvivan, no ovaj glumac ima jasne konture Goebbelsa, ali djeluje kao njegov psihicki odraz, monstruoznost koja izvire iz lica glumca je neprijatna, odbojna. Ovakvo lice savrseno pristaje Goebbelsovoj nutrini... kao i zastrasujucem kraju njega, zene i sestero djece...( i njena izjava: ako nema Hitlera i njegovog rezima, zasto da moja djeca zive?) Ovu scenu necu nikada zaboraviti. NIKADA!

Snazno djelo o kraju snazne epohe, pedeset miliona ubijenih, sest milijona mrtvih Zidova pobijenih u koncetracionim logorima, epoha velikih pobjeda i velikih poraza, velikih ratnih i tehnickih dostignuca i najprimitivnijih zlodjela, velikih i najvecih strateskih i taktickih podviga.

Eho zvukova, krikova, uspjeha i zlocina je jos uvijek duboko u meni. Ni pozitivno ni negativno. Ali je u meni.

IP sačuvana
social share
---Ignorance is BLISS---
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
Naravno da te primamo ali moras prvo nesto da uradis:

da promenis avatar tj. da izaberes neki kao nas jer se to mora. Ako ti ne uradis, uradice admin. Verovatno si primetila da svi imamo slicne coveculjke Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

ex ossibus ultor

Zodijak
Pol
Poruke 66
aaaaj shone, admin me je vec ukinuo faaak. kako sam osramocena ;-]]]
nisam ni primjetila avatare-zaista. mislila sam da je to The Must-inace ne bih izabrala ni jedan. jel' moze da ostane prazno? Hvala sto si mi odgovorio.
IP sačuvana
social share
---Ignorance is BLISS---
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
Moze da ostane prazno, ali zasto bi? Avatari burek foruma bas lepo izgledaju a i ima ih dosta za biranje!
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

ex ossibus ultor

Zodijak
Pol
Poruke 66
ma ne kazem da izgledaju ruzno ali ja bih ipak bez.
i ode moja tema u ** ;-]]]
IP sačuvana
social share
---Ignorance is BLISS---
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Evo.. ponukana tvojom temom, napokon sam uzela filmove Der Untergang i Hitler - The Rise of the Evil.. Trebalo bi danas, sutra da ih odgledam, ali ne sumnjam da su odlicni...
Inace, iskorisiticu ovu temu za mali offtopic: da li moze da se nadje srpski\hrvatski\bosanski titl za Der Untergang na jednom cd-u.. Ako nema.. nista.. nasla sam na engleskom... nadam se da je dobar
Back on topic... Iskreno.. za mene je napotresnija scena iz filmova o WWII, scena iz filma Sindlerova lista.. Znate, onaj deo o Varsavskom getu kada je jedini detalj koji se pojavljuje u boji crveni kaputic jedne devojcice... I onda kada se taj mali crveni detalj ponovo vidi na kamionu koji odvozi leseve.. Recimo da mi je u tom trenutku nesto zastlo u grlu i ostalo tu jos par dana... Potresno suocavanje sa istinom...
Inace, od novijih filmova holivudske A produkcije, a radjenih na temu WWII, jako mi se dopada Enemy at the Gates... Prosto je neverovatno da su Rusi u americkoj filmografiji prikazani kao pozitivni likovi...
Naravno, uvek se postavlja pitanje objektivnosti kada su u pitanju istorijski ili aktuelni politicki dogadjaji, jer, ipak, pobednici pisu istoriju...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac

Inace, iskorisiticu ovu temu za mali offtopic: da li moze da se nadje srpski\hrvatski\bosanski titl za Der Untergang na jednom cd-u.. Ako nema.. nista.. nasla sam na engleskom... nadam se da je dobar

Evo ti neki titlovi na srpskom ali su na 2 cd-a. Probaj da ih iskombinujes nekako!

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Hvala puno shone  Smile

Pronasla sam to.. ali ja sam lenja osoba.. drzacu se izgleda engleskog...  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

ex ossibus ultor

Zodijak
Pol
Poruke 66
ma salim se ja ovo za te temu. ako je off-tako je i sta sad? mislim, ako neko zeli o tome da prica, cool. ako ne, nije bitno.
ja volim istoriju a zadnjih mjeseci sve vise uhvatim sebe da me ova tema, II-og svj. rata posebno interesuje.
nemam sad mnogo vremena da pisem ali samo jednu pitanje za Aneu: mogu da ti posaljem taj film sa nasim titlom, ako sam dobro razumjela sta pitas? a garant' nisam. zuriiiiim, joooj.
kasnije se vracam ON
IP sačuvana
social share
---Ignorance is BLISS---
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.092 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.