Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Jun 2025, 15:25:02
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kod lekara kad zagusti  (Pročitano 430 puta)
12. Jun 2006, 08:49:51
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.1
mob
Apple 15
U Srbiji se javljanje lekaru najčešće odlaže
Kod lekara kad zagusti

Od momenta kada ljudi primete prve promene svog zdravstvenog stanja do trenutka kada se prvi put obrate lekaru u proseku prođe 182 dana, pokazuje istraživanje „Stratedžik marketinga“. Kada se tome doda još 78 dana, koliko u proseku prođe od prvog javljanja lekaru do postavljanja dijagnoze, to znači da od prvih simptoma bolesti do početka lečenja prođe čitavih devet meseci.

Istraživanje „Stratedžika“ koje se odnosi na maligne bolesti pokazuje da u Srbiji svaki treći pacijent dolazi kod lekara kada je već u odmakloj fazi bolesti. Za razliku od EU gde je, zahvaljujući antipušačkim kampanjama i kampanjama usmerenim na jačanje prevencije, smrtnost od raka u poslednje dve decenije opala za devet odsto, u Srbiji je od 1990. do 2002. mortalitet od malignih tumora porastao za 28 odsto.

Prema istraživanju „Stratedžika“ među problemima sa kojima su se susretali pre i nakon saznanja da su oboleli, pacijenti sa malignim tumorima u prvi plan su istakli nedovoljnu informisanost o samoj bolesti i mogućnostima lečenja. Kasno postavljanje dijagnoze označeno je kao drugi najveći problem, dok je nemogućnost nabavke leka, kao posledica besparice, tek na trećem mestu.

Od pušačkog dinara oko 150 miliona otići će na kupovinu dva kvalitetna leka - „gliveka“ i „herceptina“, leka koji je kod pacijenata u ranoj fazi karcinoma dojke pokazao revolucionarne rezultate. Država, dakle, čini ozbiljne napore da se stanje popravi. Ali i građani moraju pokazati veću odgovornost. Ne treba zaboraviti da u razvijenim zemljama ljudi u određenoj životnoj dobi, obično 50 i više godina, ne mogu zaključiti polisu osiguranja ukoliko preventivno nisu obavili neke važne zdravstvene preglede.

Izvor: Blic \ B. Krivokapić
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2771
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
Iskreno govoreci, toliko tih lekara je ravnodusno, neretko nekompetentno, sve sto znaju je da prepisuju antibiotike.  Toliko njih je nezainteresovano za dobrobit pacijanta, da ne navodim i primere pogresnih dijagnoza koje mogu biti fatalne.  Ja licno im ne verujem mnogo, otisao sam pre dve godine poslednji put i to samo onda kada sam nisam mogao da skinem temperaturu 10 dana.  Prikupio sam omanju zbirku knjiga o prirodnom zdravlju i lecenju jer vise verujem onome sto postoji u prirodi nego lekarima koji su ravnodusni prema zdravlju ljudi.
IP sačuvana
social share
Nije bitno sta imas, bitno je koliko dajes.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Mito ne trazim....ali ga i ne odbijam.

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1365
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
mob
HTC Prophet
U pravu si,vecina nas jeste ravnodusna,ali ne i svi.Zato se i uvodi sistem porodicnog lekara,da mozes izabrati sebi lekara kom verujem i koji ti odgovara(kakvi god bili tvoji parametri)

Sto se tice antibiotika,moras uzeti u obzir da veci deo nase neprosvecene populacije,ako se vrati od doktora a nije dobio antibiotik,smatra da je bio bezveze.Naravno,ne podrzavam upotrebu antibiotika u ovolikoj meri.

Ko zna koliko puta su meni pacijenti trazili da im napisem recept za neki antibiotik....cisto....da imaju.
E kad to cujem,dobijem ospice.U pocetku sam se trudio da im objasnim zasto im ne dam,sada stvarno vise ne mogu...pa mozda i za mene neko kaze da sam nezainteresovan,jer samo kazem NE MOZE antibiotik. Smile
IP sačuvana
social share
Ide baba ulicom i oslanja se na štaku.
Sretne je komšija i pita: "Šta je baba bilo s nogom?"
Baba: "Ma pala na Ajax-u!"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Jun 2025, 15:25:02
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: zagusti lekara

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.118 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.