Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Umesto najavljenih svetskih poznatih zvezda, Sv. Stefanom špartaju babe i dede  (Pročitano 861 puta)
26. Maj 2006, 13:23:36
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.1
mob
Apple 15
Umesto najavljenih svetskih poznatih zvezda, Svetim Stefanom špartaju babe i dede

Oće li nam ljetos doć' ko iz Srbije?

Mi smo došli u Jugoslaviju, ali, evo, čujemo da smo u Crnoj Gori, kažu turisti iz Bugarske. Objasnite mi, kako je moguće da moji otac, majka i brat imaju pravo glasa, a ja ne, pitao se mladi Budvanin koji jedan deo godine provodi u Srbiji

Umesto silne bulumente svetskih poznatih i značajnih ličnosti koje su, kako su najavljivali predstavnici crnogorske vlasti, na Svetom Stefanu "goreći od nestrpljenja" čekali rezultate referendumskog glasanja kako bi, navodno, odmah aktivirali sve svoje potencijale za priznavanje nove države, na ovom najpoznatijem letovalištu u "đetića" tople majske dane provode evropski babci i dede. Kako kažu meštani i kako potvrđuje direktor hotela "Sveti Stefan" Vido Anđus, uoči, tokom i posle referenduma na ovom hotelu-ostrvu od imena od kojih "spadaju gaće" jedino je bio predsednik Slovenije Janez Drnovšek.

- Kapaciteti Svetog Stefana su popunjeni 100 odsto. Tokom maja beležimo povećanje posete od 40 odsto, u odnosu na isti period prošle godine - objašnjava Anđus, dodajući da su cene polupansiona na Svetom Stefanu u predsezoni, od 85 do 115 evra, te da će u špicu sezone biti od 130 do 200 evra.

Na Svetom Stefanu zatekli smo upravo pristiglu grupu turista iz Bugarske. Rekoše nam da dolaze iz Georgijevgrada, da znaju da je u Crnoj Gori bio referendum, ali da im nije jasno šta on znači.

-Mi smo došli u Jugoslaviju. Evo, a čujemo da smo u Crnoj Gori. Ne znam šta bi to moglo biti, ali to je već vaša stvar - reče nam vozač bugarskog autobusa.
Desetak kilometara dalje, u Budvi, ili kako neki vole da kažu crnogorskoj prestonici turizma, na svakom koraku vidljive su užurbane pripreme za predstojeću sezonu. Radovi na uređenju puteva i izgradnju novih apartmana su pri kraju, no, mnoge brine da li će imati ko da spava u tim apartmanima.

-Brate, oće li nam ljetos doć' ko iz Srbije? Kakvi, ne verujem... Nema boljeg gosta od Srbina. Ovi nam vele biće stranih gostiju kol'ko hoćeš, a ne znaju, grdni, da ja te strance znam u dušu. Evo, prodajem ove narukvice po evro i 20. LJetos mi dođe čovek iz Srbije, kupi svoj deci, plati, ne pita za kusur i ode u kafanu. Dođe Nemac, 10 minuta razgleda, pregleda, i na kraju kupi jednu i uredno čeka svoj kusur, pa pravo u hotel na spavanje. Ma lele ga se nama ako nam Srbi ne dođu - više za sebe priča stariji gospodin koji je na šetalištu pored Slovenske plaže postavio svoje koferče sa raznim đinđuvama i džidža-bidžama.
Kratkotrajni put od Svetog Stefana do Budve bio je prilika da se "uživo" čuje dijalog dve suprotstavljene strane, što je inače ovih prvih postreferendumskih dana prava retkost u Crnoj Gori. Naime, jedna sredovečna gospođa upitala je mladića koji je sedeo pored nje kako je zadovoljan ishodom glasanja.

Posle dužeg snebivanja, mladić je na pitanje uzvratio pitanjem: "Kako bi vi bili zadovoljni da ste samo za jedan dan u svojoj zemlji postali stranac". Usledila je politička lekcija da je on suviše mlad da bi razmišljao na takav način, Danilo ima viziju i da niko ne može u svojoj zemlji biti stranac. Već prilično iznerviran pridikom, mladić je upitao: "Objasnite mi, kako je moguće da moji otac, majka i brat imaju pravo glasa, a ja ne? Od koga sam ja to manji Crnogorac?

Od onih koji su davno rekli zbogom Crnoj Gori i uhvatili put pod noge? Oni mogu da odlučuju o Crnoj Gori, a ja koji sam u njoj odrastao, svake godine po tri-četiri meseca provodim što na severu Crne Gore, što na Primorju, nemam pravo glasa samo zato što ostali deo godine živim u Srbiji. Ovde je stvarno neko lud". Komično je bilo kasnije slušati gospođina opravdanja, "te Srbi su naša braća, te nikog bližeg od Srba nemamo", i videti zbunjenost na njenom licu kada je stiglo novo pitanje: "Pa zašto je sve ovo bilo potrebno?"... Stvarno, zašto?

Izvor: Glas Javnosti \ N. Ćaćić
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.129 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.