Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Jul 2025, 21:53:06
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Dobre navike - dobro varenje  (Pročitano 1093 puta)
28. Jan 2010, 12:50:19
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64

Oko 30 % ljudi u svetu pati od opstipacije. Ovaj neugodan poremećaj posledica je loše prehrane, ali i stres, premalo kretanja i loš tajming obroka dodatni su faktori rizika

Popiti našte srca čašu vode s nekoliko kapi soka od limuna i jesti što više voća - uspešna je formula za regulisanje probave, tvrde nutricionisti. Ti naizgled mali a delotvorni trikovi mogu bitno da poboljšaju funkciju creva i tako oslobode od nadutosti, grčeva i sličnih propratnih problema opstipacije od koje, prema poslednjim procenama, pati oko 30 % ljudi u svetu.

Korisna vlakna

Manje od tri stolice nedeljno smatra se poremećajem probave. Ako zanemarimo crevne bolesti kao uzrok poremećaja, većina ljudi pati od kratkotrajne opstipacije, odnosno one koja se javlja zbog, na primer, putovanja, promene sredine ili uzimanja nekih lekova. Najčešći poremećaj je takozvano „sporo prolazno vreme“. Događa se da se pražnjenje viška koji pojedemo odloži i posle uobičajenih 48 sati. Uzroci mogu biti različiti, ali najčešće se radi o lošim životnim navikama: premalo tečnosti, nedovoljno kretanja, ishrana siromašna vlaknima... Kako bi organizam mogao normalno da funkcioniše, dnevno treba uneti između 25 i 35 grama vlakana, a u evropskoj ishrani prosek je između 12 i 15 grama. Na primer, samo jedna šolja pasulja osiguraće 30 grama vlakana.
- Vlakna su nesvarljivi deo voća, povrća i celovitih žitarica i korisna su jer održavaju normalni nivo šećera u krvi, snižavaju holesterol i poboljšavaju funkciju creva. Ona pomažu i u održavanju telesne težine. Istraživanja pokazuju da su osobe koje su 10 godina konzumirale barem 20 grama vlakana dnevno imale 3,5 kilograma manje od onih koji su uzimali isti broj kalorija, ali uz 40 odsto manji unos vlakana, objašnjava dr Mirjam Stopard u knjizi „Pobedite starenje“. Ona savetuje da se žitarice konzumiraju za doručak, jer u jednom obroku osiguravaju minimum 7 grama vlakana, a od povrća prednost daje peršunu, kupusu, radiču i krompiru.

Kad ishrana nije dovoljna

Ipak, ponekad nije dovoljno da promenite samo prehrambene navike i stil života, već su za lečenje opstipacije neophodni i laksativi. S obzirom na način delovanja, postoje različite vrste: laksativi koji nadražuju nervni sistem, oni koji deluju tako da povećavaju masu crevnog sadržaja...
Ali, najbolji su oni koji na prirodan način stimulišu rad creva, odnosno oni koji na „zdrav način“ iritiraju sluzokožu i pored toga što rešavaju trenutni problem, generalno i poboljšavaju probavu.
Laksativi mogu da se kupe u obliku sirupa, tableta i čepića. Najbrže deluju čepići, najčešće u roku od samo pola sata, a tablete rešavaju problem tako što ste mirni u periodu od 6 do 12 sati.
Na tržištu ima dosta proizvoda protiv opstipacije, i s obzirom na to da nisu svi delotvorni, bez obzira na reklamnu kampanju koja vam šalje sasvim drugačiju poruku, trebalo bi pažljivo da ih koristite.

Najvažnije pravilo: od svega po malo i umereno

Za probavu je važan i redosled uzimanja hrane. Preporučuje se da obrok započnete hranom koja se prva razgrađuje: ugljenim hidratima, zatim slede belančevine, pa tek na kraju masti.
Prebrzi unos hrane takođe nije dobar. To znači da morate da uzimate manje zalogaje i da ih dobro prožvaćete. Nisu zanemarljivi ni društvo ni atmosfera u kojoj jedete.
Smanjite nivo stresa, jer on usporava apsorpciju hrane. Pijte dosta tečnosti između obroka i sledite pravilo: od svega po malo i umereno.

Najbrže deluju čepići - problem probave rešava se već za pola sata
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zivot nam vraca ono sto drugima dajemo

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia 

Meni je vrlo vazna higijena creva i znam biti jako nervozna ukoliko je ne obavim svaki dan . Primetila sam da mi se poremeti kad putujem ,kad imam stres ,kad jedem vise nego obicno i kad jedem slatko i ugljene hidrate .
Treba piti dosta jogurta ,vode i voca i naravno naviknuti creva da obave sta treba svaki dan u isto vreme.
IP sačuvana
social share

Kad pripadam tebi, tada pripadam sama sebi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Jul 2025, 21:53:06
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.088 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.