Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ishrana budućnosti: Skakavci umesto ćevapa  (Pročitano 1515 puta)
08. Avg 2013, 15:40:44
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple 15
Ishrana budućnosti: Skakavci umesto ćevapa
B. Hadžić | 08. avgust 2013. 07:23 |
Preporuka UN da se u budućnosti hranimo insektima je gadna ali "prepuna proteina"

U činiju sa 200 grama sitno isečenih zrikavaca ubaciti 150 grama skakavaca. Dobro promešati i potom posuti sa dva prsta mravljih larvi, dva prsta brašna i dodati malo soli. Na tihoj vatri peći deset minuta i zatim činiju ostaviti da se ohladi na verandi. Po želji dodati sos od bubašvaba ili rakljača - ko već kako voli - i božanstvena srpska salata od insekata je gotova. Prijatno!

Ma koliko se nekome opisano jelo učinilo gadno i odbojno, ovakav recept bismo već za nekoliko godina mogli da prepisujemo sa jedne od onih popularnih kulinarskih TV emisija. Jer, ovakav način ishrane nedavno je u svom izveštaju toplo preporučila Organizacija ujedinjenih nacija za poljoprivredu. Iako će verovatno mnogi bliski ovom podneblju pomisliti da je tim koji je pisao ovaj izveštaj jeo bunike - kada već nama preporučuju da jedemo insekte - ali zaposleni u UN, ipak, imaju racionalno objašnjenje za ovaj predlog:

- Uključivanjem insekata u ishranu ljudi pomoglo bi se ne samo u borbi protiv gladi, već i u smanjenju zagađenosti u svetu - kaže se u izveštaju Organizacije ujedinjenih nacija za poljoprivredu. - Bube, gusenice i ose mogle bi da budu dodaci u ishrani milijardi ljudi i stoke širom sveta.

Mnogi narodi redovno jedu insekte, koji se tretiraju kao specijalitet. Na jugu Afrike, na primer, gusenice se smatraju luksuzom i jela pripremljana od insekata su veoma skupa. Svaki zapadni turista koji je bio u poseti Bangkoku, sigurno je po povratku kući prepričavao kako je na ulici video da dete vuče za rukav oca i plače dok mu ovaj ne kupi porciju prženih skakavaca. U nekim zemljama se jedu bube tvrdokrilci, ose i pčele, a Aboridžini se tradicionalno hrane larvama leptira.

PREŽIVLjAVANjE U PRIRODI

DA se u prirodi može preživeti, uz jelovnik prilagođen takvom ambijentu, zna i svaki pitomac naše vojske. Njihove obuke podrazumevaju vežbu preživljavanja uz zmije i žabe na žaru, pečurke, korenje, kore od drveta, razno lekovito i začinsko bilje, i skakavce koji zamenjuje najskuplje proteine.

- Insekti se svuda nalaze, brzo se reprodukuju i rastu i nemaju prevelik uticaj na prirodnu okolinu - kaže se u izveštaju, a to je samo još jedan argument u korist ljudi, a protiv insekata kojima se crno piše.

Trećina populacije već "obogaćuje" svoj jelovnik jestivim insektima, ali najveća prepreka za masovnije korišćenje insekata u ishrani jeste odbojnost koju prema njima osećaju narodi, posebno u zapadnim zemljama.

U Srbiji ovakva pomisao takođe tera na povraćanje. Ali, s obzirom na rastući broj nezaposlenih i siromašnih u Srbiji, ova bizarna preporuka mogla bi naterati izgladnele da krenu u lov na - insekte. Međutim, prethodno treba znati da se kod nas ne jede sve što leti, ili u ovom slučaju, gmiže.

U Srbiji su jestive sve vrste skakavaca, zatim larve mrava, zrikavci, larve muve piofila kasei i leptir zigene, koji je u Italiji odavno delikates. Deca ih obožavaju jer su preslatki.

- Sve ostale insekte, bube, ose i pčele treba izbegavati jer mogu biti toksični - kažu na Institutu za zoologiju.

Nutricionista Dragan Paraskeva se ovakvom trendu u ishrani - raduje.

- Insekti su veoma hranljivi, veoma brzo i lako se vare. Iako ih Azijci jedu u manjim porcijama, oni mogu da zadovolje dnevne potrebe za proteinima - kaže nutricionista Paraskeva. - Insekti obezbeđuju unos minerala i belančevina. Spremaju se na visokoj temperaturi, prženjem u kvalitetnom ulju, poput palminog i kokosovog. Uglavnom se ne sole, već se za njihove spremanje koristi soja-sos sa dosta ljutih začina, poput paprike i čilija, koji ubijaju bakterije.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
Nokia 
Anea jesu li to oni tvoji dijetalni cevapi od pre neki dan? Smile
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
Sony xperia
Ma ne mora kao cevapi. Moze samo na pleh neki ili tiganj i proprzi se Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
LG Frizider
Jel vazi to i za one zelene od 10 cm? Oni me posecuju s vremena na vreme pa bi bio red da se degustira......
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
Sony xperia
Zelene nisam probavao.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Same rules apply

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 74298
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 23.0
ja sam imao ideju da ih uhvatim i isprzim zive  Smile
video sam to u jednom emisiji jovana memedovica
bas me zanima kakvog li su ukusa  Smile
« Poslednja izmena: 08. Avg 2013, 16:17:36 od crazy 123 »
IP sačuvana
social share
Jeka je moj drug 
And I won't show or feel any pain even though all my armor might rust in the rain!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 22.0
mob
Sony xperia
Dobar je ukus. Ala smoki kada malo dodas so. Ja to probao u paketu s onim golemim crvima. Drvenim ih neko naziva. Rskaju ... Smiley

Neki ne veruju koliko je dobar ukus zmije. Samo malo truda treba da se sredi i krka. Smiley E sad' koju bese vrstu sam jeo, ubi me ne mogu se setiti. Ali neke od nasih, ovdasnjih su bile Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Same rules apply

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 74298
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 23.0
Neki ne veruju koliko je dobar ukus zmije. Samo malo truda treba da se sredi i krka. Smiley E sad' koju bese vrstu sam jeo, ubi me ne mogu se setiti. Ali neke od nasih, ovdasnjih su bile Smiley
bio si diverzant u armije  Smile
IP sačuvana
social share
Jeka je moj drug 
And I won't show or feel any pain even though all my armor might rust in the rain!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows XP
Browser
Chrome 28.0.1500.95
mob
Samsung GT-S7580
Ја кад сам чуо како се припремају пужеви, јастози и остало, било ми жао.

Прво.. еутаназија..  Smile
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.