Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: NATO bombardovanje povećava broj obolelih od raka !_!
Da, to je potpuno tačno
25%  (2)
Ne, nema dokaza da NATO bombardovanje 1999. utiče na broj obolelih od raka
25%  (2)
Rano je donositi zaključke te vrste
25%  (2)
I na Kosovu je sve više obolelih od karcinoma
0%  (0)
Ne znam
25%  (2)
Ukupno glasova: 8
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: NATO bombardovanje i sve više obolelih od raka !!!  (Pročitano 1057 puta)
17. Jun 2007, 21:27:47
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5054
Zastava http://forum.burek.co.yu/Themes/default/images/flags/cs.png
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Alarmantno: U Srbiji sve veći broj obolelih od raka !!!

U Srbiji raste broj obolelih od raka, naročito poslednjih pet godina. Procenjuje se da broj novoobolelih prelazi 30.000 godišnje.

Međutim, podaci iz prakse o porastu broja novoobolelih se ne podudaraju se sa zvaničnom statistikom Nacionalnog registra za kancer. Rak debelog creva jedan je od najpodmuklijih i najučestalijih tumora, a ugrožava jednako muškarce i žene. Ranije su obolevali stariji od 50 i 60 godina. Sada je sve više onih od 30, ali i znatno mlađih.

"Imam 32 godine i pre tri i po godine sam operisala kancer debelog creva. Otkrila sam to godinu dana pred operaciju, tako što sam otišla kod gastroenterologa, a kome su prethodili bolovi u stomaku i krvave stolice", kaže jedna žena za B92.

Od 2003. godine, oboljevanje od raka debelog creva kod nas je u naglom porastu i poprima gotovo epidemijske razmere. Oboleli pristižu iz svih delova zemlje.

"Mi imamo nedeljno 15-ak karcinoma debelog creva, a imali bismo i više, međutim naša lista čekanja je nažalost jako duga i nemamo adekvatne uslove u Kliničkom centru da bismo mogli da primimo i više pacijenata. U ovom trenutku na Prvoj hirurškoj ima samo pet sala u opticaju, a trebalo bi opremiti bar još tri", kaže za B92 hirurg Zoran Krivokapić.

Samo tokom prošle godine broj novoobolelih bio je veći od 4.000. Prema podacima društva koloproktologa imamo 50 novobolelih na 100.000 stanovnika, a prema Nacionalnom registru 42.

"U Institutu Batut postoji Nacionalni registar za karcinom debelog creva u celoj Srbiji, ali podaci koje dobijamo nisu najadekvatniji. Prema našoj epidemiološkoj anketi koju smo sproveli tokom poslednjih godina, društvo kolopraktologa Srbije, pokazuje da je incidenca javljanja karcinoma veća nego što nam pokazuje Batut", kaže doktor Krivokapić.

Prema rečima Krivokapića, Srbiji nedostaju i dobar Nacionalni registar i Vodič dobre prakse za lečenje raka debelog creva i Nacionalni program za rano otkrivanje.

B92
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1842
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
ja bi pre rekao da je problem previse pusaca, ali kako bilo  Smile
IP sačuvana
social share
So I say live and let live. That's my motto. Live and let live. Anyone who can't go along with that, take him outside and shoot the motherfucker. It's a simple philosophy, but it's always worked in our family...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 431
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Samsung 
ja bi pre rekao da je problem previse pusaca, ali kako bilo  Smile

Tačno, ali pre svega tu je svakodnevni stres, zatim uglavnom suva hrana, preterana upotreba kafe, cigareta, gaziranih pića puna kofeina i ostalih trovača celog organizma, jednostavno loš način života koji vodi u bolest pre ili kasnije. Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1842
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
ja bi pre rekao da je problem previse pusaca, ali kako bilo Smile

Tačno, ali pre svega tu je svakodnevni stres, zatim uglavnom suva hrana, preterana upotreba kafe, cigareta, gaziranih pića puna kofeina i ostalih trovača celog organizma, jednostavno loš način života koji vodi u bolest pre ili kasnije. Smile Smile

istina... life is bitch man  Smile

IP sačuvana
social share
So I say live and let live. That's my motto. Live and let live. Anyone who can't go along with that, take him outside and shoot the motherfucker. It's a simple philosophy, but it's always worked in our family...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5054
Zastava http://forum.burek.co.yu/Themes/default/images/flags/cs.png
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Moj deda pušio je od kada "zna za sebe" i poživeo srećno 88 godina !!!

Meni se čini da na prostorima gde je bilo bombardovanja zaista ima sve više kancerogenih oboljenja !!!

Siguirno je, takodje, da sve pobrojano utiče, ali jedna kasetna čini čuda za brojne generacije. Na žalost, to je tako, a kada će to priznati i oni koji su nas bombardovali - ne ynam !!! Sve mi se čini da to nikada neće zvanično reći da je tako, iako prikupljeni podaci potvrdjuju hipotezu da je bombardovanje povećalo kancerogena oboljenja !!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.083 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.