IN < - Redakcija Glasa zaveštala organe - >LO
(1/4) > >> :: Odgovori!
Autor: Anea :
Naš list je prva medijska kuća čiji su zaposleni uzeli donorske kartice

Redakcija Glasa zaveštala organe

Do sada je u Srbiji podeljeno desetak hiljada ovakvih kartica, a sa milion i po do dve, uskoro ćemo moći da uradimo 200 do 250 transplantacija bubrega, 100 jetri. Svako treba da zna da je deset puta veća verovatnoća da mu zatreba organ nego da bude u prilici da ga da drugome

BEOGRAD - Srbija je, kaže statistika, poslednja zemlja u Evropi po broju kadaveričnih transplantacija (desetak u ovoj godini), odnosno transplantacija u kojima se organ uzima moždano umrlim osobama. Neki od stručnjaka u okruženju su procenili da se u našoj zemlji godišnje dogodi oko 1.200 moždanih smrti, što bi omogućilo najmanje 400 transplantacija bubrega, koliko svake godine ima novih pacijenata na dijalizi.

Budući da je kod nas običaj zaveštanja organa vrlo slab (za razliku od Italije, Španije, pa i Slovenije), posledica ovako niske moralne svesti našeg naroda je to da u ovom trenutku život oko 3.500 ljudi u Srbiji zavisi od aparata za dijalizu, nova jetra je spas za najmanje stotinu ljudi, a nije mali spisak ni onih koji umru čekajući novo srce. Imajući u vidu da je u jačanju svesti našeg naroda mediji imaju i te kako veliku ulogu, novinari, urednici i ostali zaposleni u Glasu javnosti odlučili su da se i oni priključe akciji zaveštanja organa pokrenutoj u Vojnomedicinskoj akademiji.

Tako je redakcija Glasa javnosti juče postala zvanično prva medijska kuća u Srbiji čiji su zaposleni dali saglasnost da im se u slučaju smrti uzmu organi i time nekom spasu životi.- Budući da smo mnogo tekstova pisali o tome koliko je zaveštanje organa human gest, kojim se u nekoj daljoj budućnosti omogućuje da se za neki od organa mnogo kraće čeka, smatram da je naše učešće ne samo humana akcija, koju će, nadam se, slediti i druge kolege iz medija, već i čitaoci koji će iz našeg primera shvatiti da to nije ništa strašno i da će se posle ovog potpisa sigurno mnogo bolje osećati - rekao je Ivan Čorbić, odgovorni urednik Glasa javnosti.

U želji da pozdrave ovu zaista prvu kolektivnu akciju jedne medijske kuće, juče je našu redakciju posetio i doc. Siniša Gradinac, pomoćnik ministra zdravlja i predsednik Republičke stručne komisije za transplantaciju organa, kao i prof. dr Zoran Kovačević, inicijator akcije zaveštanja organa na VMA.
   
      

Moždana smrt nije koma

Prof. Kovačević je još jednom napomenuo da se onima koji su zaveštali organe, oni uzimaju samo u slučaju moždane smrti, koja nije koma, već stanje u kom je mozak umro, a u roku od 24 do 48 sati umiru i drugi organi. U tom stanju pacijent najviše može da preživi dva dana i to na aparatima. Iako ljude za ovako human gest ne očekuje nekakva nadoknada, prof. Kovačević je rekao da ipak oni koji su zaveštali organe imaju prednost u budućnosti u slučaju da njima zatreba organ, u odnosu na one koji nisu donori organa.
      
      
      
   

- Vaša redakcija je prva u našoj zemlji koja je grupno zaveštala organe i koja je uvidela da bez organa u našoj zemlji nema ni transplantacije, a samim tim ni boljeg kvaliteta života za sve one koji su vezani za dijalizu ili životno ugroženi. Do sada je u Srbiji podeljeno desetak hiljada donorskih kartica i ako uspemo da u naredne dve godine podelimo milion i po-dva, godišnje ćemo moći da uradimo 200 do 250 kadaveričnih transplantacija bubrega, 100 jetri i time ne samo da bismo zaustavili problem povećanja obolelih, već bismo ga i smanjili - rekao je prof. Kovačević, napomenuvši da svako treba da zna da je deset puta veća verovatnoća da mu zatreba organ nego da bude u prilici da ga da.

Draginac je dodao da naša zemlja ima tehničkih mogućnosti da mnogo jeftinije nego što je to u svetu uradi na stotine transplantacija godišnje, ali glavni problem je to što nema organa, ali i to što oni koji odlučuju o novcu u zdravstvu još nisu izračunali da se transplantacijom štedi novac.

- Dijaliza za samo jednog čoveka mesečno košta 1.000 evra, a jedna transplantacija se isplati već posle jedne godine ne odlaska na dijalizu. Španija je to davno uvidela i oni su za deset godina uradili 12.000 presađivanja i time isplatili i transplantaciju i još uštedeli - napomenuo je Draginac.
   
      

Crkva: Darovanje vrhunac ljubavi

- I kao sveštenik i član Pravoslavne crkve mislim da poklanjanje organa svojih bližnjima, misleći na ceo ljudski rod, bilo da su oni crnci, muslimani ili nešto drugo, predstavlja vrhunac hrišćanske ljubavi - kaže za Glas protođakon LJubivoje Ranković, autor knjige "Versi običaji" i urednik Glasa crkve u Valjevu. On kaže da bi Crkva trebalo da bude promoter takvih akcija i da zauzme zvaničan stav, a on bi i sam pristao da učestvuje u takvim akcijama i da sam zavešta organe koji bi u slučaju njegove moždane smrti mogli da pomognu drugima.
      
   

Izvor: Glas Javnosti \ D. Stanimirović
Autor: Imaginelo :
VMA naplacuje transplantaciju organa, pa me zanima da li bi moji bliznji dobili deo novca, ako zavestam organe.

Biznis je biznis!
Autor: bf_109_g_6 :
ovo me je podsetilo na onaj stari film
kad nekom pijanisti presade sake nekog
ubice pa i on dobije zelju da ubija .
ili onaj kad zombi ili sta vec ustaje iz groba
da bi povratio svoje srce ,pluca i druge
organe koji su presadjeni posle njegove smrti
Autor: proxy :
Citat: bf_109_g_6 30. Dec 2005, 08:16:45

ovo me je podsetilo na onaj stari film
kad nekom pijanisti presade sake nekog
ubice pa i on dobije zelju da ubija .
ili onaj kad zombi ili sta vec ustaje iz groba
da bi povratio svoje srce ,pluca i druge
organe koji su presadjeni posle njegove smrti

Doba frankeshtajna.... Dobrodoshli gospodo... :shock:
Autor: Anea :
VMA naplacuje samo operaciju i troskove lecenja, a ne organe ...
Ako si spreman da od tog humanog cina zaradis neki dinar, obrati se najblizem crnoberzijancu... 8)

S druge strane, ako ste vi operisani od humanosti, to je vas problem... Zar je normalnije da organi posle smrti istrunu ili budu spaljeni, ili da pomognu nekom drugom ljudskom bicu da pozivi jos koju godinu...

Tako je to kod Srba.. tesko im je da poveruju u novotarije koje su stare bar 30 godina.. 8)
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana