Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 15:14:08
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: PZL P 37 Łoś B  (Pročitano 1384 puta)
04. Mar 2009, 13:53:15
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4005
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20

U periodu izmedju dva rata Poljska avio industrija,radila je veoma dobre aparata koji su bili u samom vrhu tog vremena.Jedan od tih primera je  i PZL P 37 Łoś B medium bombarder koji je 1939 bio medju najboljima u svojoj kategoriji.Razvoj projekta zapocinje pocetkom tridesetih da bi prvi prototip pleteo juna 1936.Aparat su pokretala dva motora PZL Bristol Pegasus XIIB.Posadu su sacinjavala cetri clana.U pocetku dolazi do manjih problema,da bi sve brzo bilo otklonjeno,tako da drugi prototip obavlja svoj let 1937.Planirana je bila proizvodnja od oko 180 aparata.Veliko zanimanje za PZL P 37 Łoś B pokazale su mnoge zemlje,medju kojima je bila Jugoslavija,Bugarska,Rumunija,Turska i Grcka.Do izvoza u ove zemlje nije doslo zbog izbijanja rata septembra 1939.
Zanimljiv je podatak da je PZL P 37 Łoś B ucestvovo na avio mitingu u Beogradu 1938.Jugoslavija je bila veoma ozbiljno zainteresovana za nabavku oko 20 aparata ali do toga nikad nije doslo.
Prvi aparati pocinju da se ukljucuju u sluzbu krajem 1938,da bi do pocetka napada Nemacke na Poljsku u operativnoj upotrebi bilo nesto preko 100 aparata.
Tokom rata sa Nemackom biva izgubljeno 27 aparata.Od tog broja 11 biva izgubljeno usled obaranja od strane Nemackih aparata,5 biva izgubljeno od pvo vatre dok ostali bivaju unisteni na zemlji ili u drugim nesrecama.
Nemacka zarobljava 41 aparat po okoncanju sukoba.27 aparata sa Poljskom posadom uspeva da prebegne u Rumuniju gde i ostaju uprkos protivljenju Poljske vlade u  izbeglistvu da im se vrate.
Ti aparati bivaju ukljuceni u Rumunsko vazduhoplovstvo i ucestvuju u napadu na Rusiju.

Type

Medium bomber

Armament

3 x 7,7mm KM Wz 33 MG
2.580kg bombload

Engine

P.37 Los A - 2 x PZL Bristol Pegasus XIIB 9cyl radial engine 875hp each
P.37 Los B - 2 x PZL Bristol Pegasus XX 9cyl radial engine 925hp each

Weight

Empty 4.213kg - Max take-off 8.500kg

Crew

4

Speed

440km/h

Year of construction

1938 - 1939

Quantity

120

User

Poland  Romania  Germany and Soviet Union

Manufacturer

Panstwowe Zaklady Lotnicze

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

05120.jpg
(18.65 KB, 600x396)
aec6e66065aeb27454cbf4417a3370af.jpg
(46.84 KB, 514x600)
p3701.jpg
(20.16 KB, 600x259)
p3705.jpg
(31.92 KB, 600x363)
p3706.jpg
(35.1 KB, 600x212)
pzl-p-37-01.jpg
(33.49 KB, 550x200)
IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 173
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
zanimljiv avion i sjajan prikaz Smile znam nekoga ko bi radio maketu ovog cuda! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.62
To je bio odlican bombarder i steta sto ga nismo kupili kad smo vec o tome pregovarali.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Ko visoko leti nisko pada

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1196
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Nokia 6267

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

01.jpg
(211.73 KB, 1250x833)
02.jpg
(171.87 KB, 1250x833)
IP sačuvana
social share
Edit by Lightsoft:  Link uklonjen
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
Jos jedan avion koji ne znam. Smile Odlicna tema, lepo predstavljanje, super fotke. Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
pa sad ...  Smile avion je bio dobar za 30-te godine ,ali u ww2 je bio opasno zastareo - slabo odbrambeno naoruzan i sa dosta loshim oklopom . brzina s druge strane nije bila dovoljna da pobegne modernim jednokrilim lovcima .....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.62
Daj bre covece- vidi kako je izgledao u isto vreme Bf109? Kakva je bila verzija Bf109D 1945? Letelica je presecena u razvoju. Slab oklop i brzina- a kao da su Lankasteri, B-25 i G4M bili brzi od najbrzih lovaca i imali oklop kao tenk Panter  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4005
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20

Po meni je na pocetku rata ovo bio ubedljivo jedan od najboljih Medium bobardera.Normalno imo je svoje mane i prednosti ali je zaista bio vise nego dobar za to vreme.JU-88 je usao u upotrbu posle njega tako da u tom trenutku   ni Nemci a ni saveznici nisu imali bolji aparat.
IP sačuvana
social share
A nekad su proizvodili čelik, je li ? Iz dimnjaka se dimi, ali unutra. . .   Spiros 'Vondas' Vondopoulos

»Bogu hvala, vek i po poživeh, u zdravlju i radu. Slutim da mi je vreme umirati, te ove reči u pero govorim advokatu Nikoli Novakoviću, jer u vas, deco moja, sve zajedno, nemam ni malo poverenja ...« Dalje: »Žao mi je što ste moji, a ne deca nekog mog neprijatelja. Ko je vas poznavao, ne mora se bojati pakla; sa đavolima će mu biti lepše i prijatnije. Sto se tiče moje imovine, a to vas jedino zanima, mogu vam saopštiti sledeće: sve što imam OSTAVLJAM SAMOM SEBI, jer verujem u drugi život. Znači, neka sve ostane kako je bilo za moga života, dok se ne vratim. Vaš otac — Pantelija Topalović.«
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zivot nema reprizu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4005
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
To je bio odlican bombarder i steta sto ga nismo kupili kad smo vec o tome pregovarali.

Bilo je planirano da prve aparate dobijemo do juna 1940.
Ima li neka fotka ovog aparata sa avio mitinga u Beogradu 1938. Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
Daj bre covece- vidi kako je izgledao u isto vreme Bf109? Kakva je bila verzija Bf109D 1945? Letelica je presecena u razvoju. Slab oklop i brzina- a kao da su Lankasteri, B-25 i G4M bili brzi od najbrzih lovaca i imali oklop kao tenk Panter  Smile

pa taj aparat se i borio protiv Bf-109 d i bf-109 e  Smile . zapravo , mene on mnogo podseca na nesrecnu sovjetsku SB seriju bombardera . u shpaniji su bili uspeshni sve dok su bili brzi od lovaca - sa pojavom prvih bf-109 i boljih PVO topova postaju sve laksi plen - u ww2 su bili kopmpletno zastareli.

chinjenica je da je koncept brzog bombardera propao u ww2 - ili si imao solidno oklopljene i naoruzane dvomotrce sa lovachkom pratnjom (relativno spore)  ,ili si imao lovce-bombardere .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 15:14:08
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.251 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.