Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 03:09:59
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Šekspir i jastuk  (Pročitano 409 puta)
25. Nov 2008, 15:13:24
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Neke pojave u životu ljudi su nepojmljive. Jedna od njih je podatak da čovek provede u spavanju trećinu života. Prosta računica kazuje da pod uslovom da neka osoba ima sreću (ili nesreću!) da doživi devedeset godina života, ravno trideset godina će provesti u snu. Već ova činjenica, pod uslovom da izuzmemo spavanje kao opštu pojavu u živućem svetu, pokazuje da je san (spavanje) neohodna karika u održavanju života, život ne bi bio čudna pojava da ne postoje izuzetci. Kada je reč o izuzecima, poznato je da morski psi i delfini nikada ne spavaju, obzirom da su prinuđeni da svaka tri minuta izranjaju iz vode da bi udahnuli vazduh, ali zato pas spava kao i čovek - u proseku osam i po sati. Najverovatnije otuda i potiče ona izreka za čoveka: "Umoran kao pas".
Neispavan čovek ne pati samo od umora. Podatak da je stopa smrtnosti kod osoba koje imaju problem hronične nesanice, i sledsveno tome koriste pilule za spavanje skoro dva puta veća od osoba koje spavaju normalno (sedam do osam sati u proseku) je zastrašujuća ali u isto vreme i logična obzirom na brojnost mentalnih i telesnih poremećaja koje izaziva nesanica. Lista je neiscrpna i kreće se od slabe koncentracije, mentalne usporenosti, oslabljenosti pamćenja, promene raspoloženja, konstantne napetosti, zabrinutosti, strahova i anksioznosti, depresije, iluzionih fenomena preko usporenosti motorike, nedovoljne društvenosti, iscrpljenosti, glavobolje, stomačnih poremećaja, nespecifičnih bolova, podložnosti alergijama, slabljenja imuniteta i u, krajnjem slučaju, do smrti.
Teška cena ako imamo u vidu da nesanicu, ako izuzmemo neka oboIjenja, najčešće uslovljavaju banalni uzroci koje možemo veoma lako da otklonimo. U tom smislu, udoban ležaj i jastuk su faktori prvog reda. Spavanje na pretvrdom ili suviše mekanom ležaju deformise kičmu čime nastaje pritisak na pločice, diskuse između pršljenova. Rezultati istraživanja fenomena sna pokazuju da krevet treba da bude izrađen od drveta, a madrac i posteIjina od prirodnih materijala koje se dobro prilagođavaju telu, što spavanje čine udobnijim i prijatnijim. Dakle, materijali od vune, lateksa, jute, pamuka, lane i svile, da nabrojimo samo neke od njih. Slična stvar se odnosi i na jastuk. U principu, potrebno je da bude tako napravljen da prati anatomiju vratnog dela kičme. Obzirom da je svaka osoba poseduje "sopstvenu kičmu" izbor jastuka je individualna stvar. Ipak, postoje neka pravila. Jastuk ne bi smeo da bude ni previsok ni prenizak , uz obavezu da bude izrađen od prirodnih materijala. Na primer-od perja! "
Ah, bože moj. Kada ne bi bilo ružnih snova, mogao bih se zatvoriti čak i u orahovu Ijusku, pa, uprkos tome, osećao bih se, ipak, kao kralj beskrajnog prostora." su čuvene reči danskog kraljevića. Ružni snovi Hamleta se u slavnom komadu Šekspira nikada nisu pripisivali neudobnom ležaju i neprimerenom jastuku koji su sprečavali kraljevića da neometano prođe kroz svih potrebnih šest faza sna - uslov da san bude čvrst i okrepljujući. Kao kraljević mogao je sebi da priušti sve sto mu duša zaželi, mada su, po prirodi stvari, neke čak i njemu bile uskraćene. Televizori, na primer, sintetika i drugi izumi modernog doba koji sigurno ometaju san i štetno deluju na zdravlje.
Ako je, dakle, za danskog kraljevića važila suštinska dilema "biti ili ne biti", za čoveka današnjice važi ne manje značajna dilema "spavati ili ne biti".

Izvor: Stetoskop
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 03:09:59
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: ekspir jastuk

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.