Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 06. Avg 2025, 07:53:50
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Prvi Srbin na Vest Pointu  (Pročitano 1021 puta)
17. Jun 2008, 00:47:15
Supermoderator
Svedok stvaranja istorije

The Pretender

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 19013
Zastava Paradise City...
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.50
Prvi Srbin na Vest Pointu
Branko Kovačević pohađaće čuvenu akademiju kopnene vojske SAD

Branko Kovačević

Branko Kovačević (1989), iz Čestrega kod Zrenjanina, prvi je Srbin koji će pohađati osnovne studije na Vest Pointu, svetski poznatoj akademiji kopnene vojske SAD. Ovaj mladić, koji je završio Vojnu gimnaziju u Beogradu, 25. juna kreće na put preko Atlantika kako bi stekao oficirsko obrazovanje uz pomoć kojeg će graditi karijeru u Vojsci Srbije. Njegov vršnjak i „klasić” iz gimnazije Miloš Šeovac, iz Bajine Bašte, pohađaće akademiju ratnog vazduhoplovstva u Koloradu, gde se već godinu dana školuje Bojan Udovičić (1988) iz Užica. Povodom predstojećeg odlaska u Ameriku, vojni ataše SAD pukovnik Erik Vonterš priredio je njihov susret sa novinarima u rezidenciji u Beogradu.

– Početak na američkim akademijama je težak, kako se delimično može videti u filmovima. Prolazi se kroz ozbiljnu pešadijsku obuku koja traje šest nedelja. Ustaje se rano, raspored je organizovan tako da tokom celog dana bukvalno nema sedenja. I mi stranci na školovanju nosimo američke uniforme. Prvih nekoliko meseci bilo mi je teško i zbog jezika, ali sam to savladao. Uči se isključivo na kompjuteru. Stiče se široko obrazovanje. Iako sam na vazduhoplovnoj akademiji, letačka obuka se savladava tek na petoj godini studija – kaže Udovičić koji se u SAD vraća 21. juna, jer školska godina u tamošnjim akademijama počinje krajem ovog meseca.

Kovačević, pred kojim su obrazovanje i obuka na Vest Pointu, kaže da se za studije u SAD prijavio na završnoj godini Vojne gimnazije kada je načelnik klase učenicima ponudio mogućnost školovanja u inostranstvu. Misli da će ovo školovanje biti izuzetno iskustvo, koje će rado preneti drugim oficirima kada počne da radi u Vojsci Srbije.

Njegov otac Vasa Kovačević kaže da su porodično „skloni vojci” zbog čega mu je drago što će Branko postati oficir. Veruje da će biti dobar student i da će porodica izdržati razdvojenost zbog geografske daljine. Risto Šeovac, Milošev otac, oseća izvesnu „tremu” zbog obaveza koji su pred njegovim sinom, ali je siguran da će se pokazati u najboljem svetlu na akademiji u Koloradu, jer Miloš „ništa ne ostavlja nedovršeno”.

Bojan Udovičić, Branko Kovačević i Miloš Šeovac sa pukovnikom Erikom Vonteršom (Foto B. Pedović)
Vojni ataše u ambasadi SAD u Beogradu pukovnik Erik Vonterš kaže da je slanje dvojice mladića na školovanje u SAD, kao i izbor trećeg koji je „u rezervi”, veliki uspeh za Srbiju, jer se u istoriji školovanja stranih studenata nije desilo da jedna zemlja ima dva studenta u jednoj generaciji.

– Moram da kažem da je Bojan Udovičić dobrim delom zaslužan za to, jer se posle prve godine nalazi u deset odsto najboljih u klasi, pri čemu je on jedini kome engleski nije maternji jezik – objasnio je Vonterš.

Bojan Dimitrijević, pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse, podsetio je na dugu srpsko-američku saradnju u vojnom obrazovanju koja je postojala do 1990. godine. On je izrazio uverenje da će ova trojica mladića u periodu od 2015. do 2025. godine biti raspoređeni na važne funkcije u srpskoj vojsci. Naših vojnih studenata sve je više u inostranstvu, ima ih u Italiji, Grčkoj i Češkoj, a upravo danas i jedan podoficir putuje na stručno usavršavanje u SAD.

M. Galović
[objavljeno: 17/06/2008]

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Memento Mori

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 7891
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
car...neka mu je sa srecom  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Sreca je jedini udarac koji me je promasio...

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 10305
Zastava u mom svetu bez patnji,lazi i bola....
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
SonyEricsson w350
neka mu je sa srecom,pa neka dodje ovde da zavodi red.... mada ja i dalje ne shvatam kako se neki ljudi opredeljuju za takvu vrstu posla i obrazovanja.....  Smile
IP sačuvana
social share
I sve sto mogu i znam i kada osetim kraj iz sebe bar imam to sto bi svako pozeleo. I svaki svoj dan ja dobro pamticu znam, jer znam da prosla sam i sada spavam mirnim snom...
Pogledaj profil WWW GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Memento Mori

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 7891
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
neka mu je sa srecom,pa neka dodje ovde da zavodi red.... mada ja i dalje ne shvatam kako se neki ljudi opredeljuju za takvu vrstu posla i obrazovanja.....  Smile

women... Smile they'l never understand us...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 06. Avg 2025, 07:53:50
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: Pointu Vest Srbin

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.047 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.