Rezultati istraživanja koje su sproveli naučnici sa „Harvarda“ pokazali su da žene koje umjereno konzumiraju alkoholna pića, žive duže i izložene su manjem riziku da umru poslije infarkta, nego one koje nikada ne piju.
To je još jedna potvrda teorije da alkohol može dobro da djeluje na srce.
Žene koje piju od nekoliko alkoholnih pića mjesečno do više od tri nedjeljno, tokom godine koja prethodi njihovom srčanom udaru, žive duže nego one koje nikad ne konzumiraju alkoholna pića, poručio je američki tim stručnjaka s Univerziteta „Harvard".
Rezultati istraživanja obavljenog na više od 1.200 žena, još jednom su potvrdili teoriju da alkoholna pića, bez obzira na vrstu, mogu dobro da djeluju na srce.
"Najnovije studije ukazuju da je alkohol sam po sebi taj koji je koristan", istakao je vođa harvardskog istraživanja Džošua Rozenblum.
Učesnice istraživanja bile su žene hospitalizovane poslije srčanog udara. Uz druga pitanja o zdravlju i načinu života, one su odgovorile i na pitanje koliko alkoholnih pića obično konzumiraju.
Nakon deset godina je utvrđeno da je od 100 ispitanica koje su odgovorile da nikad ne piju, umrlo njih 45, od 100 koje su rekle da pomalo konzumiraju alkohol umrlo je 25, a od 100 onih koje su u većoj mjeri konzumirale alkohol, preminulo je njih 18.
U prosjeku su žene koje su konzumirale alkohol bile izložene 35 odsto manjem riziku da umru tokom deset godina posije infarkta, nego one koje nijesu pile.
Jednim ranijim istraživanjem, obavljenim u bolnici Sent Luk, u Kanzas Sitiju, utvrđeno je da su i muškarci i žene, koji poslije srčanog udara nastave da umjereno piju alkoholna pića, boljeg zdravlja od onih koji apstiniraju.
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.
Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.