Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Nov 2024, 07:35:57
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Procjena organiciteta  (Pročitano 10125 puta)
17. Nov 2008, 16:29:49
Zodijak
Pol
Poruke 1
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Pretpostavimo da ste kao klinički psiholog član stručne komisije za procjenu invaliditeta! Dolazi vam čovjek kod koga morate utvrditi prisustvo ili odsustvo organiciteta.  Koje testove treba prvo koristiti kada je riječ organicitetu tj.  koji su najpouzdaniji ili najčešće korišteni? Molim za savjet! :help:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
Pretpostavimo da ste kao klinički psiholog
Ah, odavde sam prestala da čitam, dala sam se u maštanje.  Smile Smile

@tema
Ukoliko se dolazi kod psihologa radi invalidske penzije, on će uraditi seriju testova da proceni najpre kognitivne sposobnosti, a zatim i osobine ličnosti.
Ukoliko je pitanje organiciteta, to se sve vidi na kognitivnim testovima. Neki od tih testova su Ravenove progresivne matrice (mada se ređe koriste), REVISK (verzija za odrasle, ne sećam se imena tačno), VITI, Test popunjavanja rečenica, Wisconsin test, MMPI (koji se koristi isključivo u dijagnostičke svrhe). Za procenu ličnosti u praksi postoji 'navika' da se koristi Crtež ljudske figure i Roršah. Opet kažem, promene u organicitetu se vide na kognitivnim testovima, ali i u intervjuu koji se vrši po prijemu kod psihologa. Većina od ovih testova se ne može lako pronaći, jer su licencirani.

Ukoliko te još nešto zanima, pitaj slobodno, imam iskustva sa zadavanjem ovih testova, i to baš ljudima koji su bili na testiranju radi procene radne sposobnosti, odnosno invaliditeta (koji i jeste najčešći uzrok smanjene radne sposobnosti). Mogu ti ukratko i objasniti kako svaki test izgleda, ako želiš. Wink
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 2
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Draga b@mbin@,puno bi mi znacilo ako bi mi malo vise pojasnila o testu na organicitet,jer moj otac ima bas taj problem!Uskoro ce da se testira pa su mi potrebne informacije!Hvala unapred ,ovo je moja adr. miaistrahinja@gmail. com :shock:poz Marija
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
mob
LG 4X HD
Citat
organiciteta.

Ša to znači?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Citat
organiciteta.

Ša to znači?
To je organska izmenjenost mozga, tj. problem nije ''samo'' psihološki, nego ima i svoj fiziološki korelat, odnosno uzrok - u mozgu.

Draga b@mbin@,puno bi mi znacilo ako bi mi malo vise pojasnila o testu na organicitet,jer moj otac ima bas taj problem!Uskoro ce da se testira pa su mi potrebne informacije!Hvala unapred ,ovo je moja adr. miaistrahinja@gmail. com :shock:poz Marija
Kao što već rekoh, neki test koji bi merio samo i isključivo organicitet - ne postoji. Jer je organicitet preširok pojam, a funkcije mozga i njihove povezanosti sa psihičkim funkcijama su još uvek prilično misteriozne.

Postoje, svakako, testovi koji su osetljivi na organicitet, što znači da mogu poslužiti u svrhe skrininga - da li postoji organicitet ili ne. Prosto, odgovori na testu ljudi sa organicitetom se razlikuju od odgovora ljudi bez istog. Zato su ti testovi značajni. A to su, od onih sa kojima sam se ja susretala - Benton, Viskonsin i stari, dobri VITI (koji se u kliničkim uslovima zadaje samo školski, nažalost).

E sad, ne znam šta te tačno zanima. Ukoliko tvoj otac ide na psihološku procenu, a sumnja se na organicitet, onda će mu se verovatno zadati neki od tih testova. Koji, zavisi od prakse u toj ustanovi. U principu, testovi rade svoj posao, pa ako organiciteta ima - oni ga najčešće pokažu. Tako da tu, kao i uostalom i kad je reč o ostalim psih. testovima, nema nikakve pripreme, već se samo konstatuje sadašnje stanje.

Ako, pak, od mene tražiš matrice (tj. rezultate) tih testova, u svrhe nekakve zloupotrebe, onda ja nisam neko ko može da ti pomogne. Ako ne, onda pitaj slobodno ako ima nešto nejasno.  Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 2
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.5
Nije u pitanju zloupotreba,vec smo se mi malo zbunili, jer nam je lekar opste prakse rekao da je test vrlo specifican,tj.  specificna su pitanja,pa sam ja krenula da trazim po net-u i naleteh na tebe!Ti si jedina malo opsirnije pojasnila!Puno si mi pomogla,on ima test za mecec dana zakazan,pa ce se sam uveriti o specificnosti tog testa u odnosu na druge psiho testove!!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
Nije u pitanju zloupotreba,vec smo se mi malo zbunili, jer nam je lekar opste prakse rekao da je test vrlo specifican,tj.  specificna su pitanja,pa sam ja krenula da trazim po net-u i naleteh na tebe!Ti si jedina malo opsirnije pojasnila!Puno si mi pomogla,on ima test za mecec dana zakazan,pa ce se sam uveriti o specificnosti tog testa u odnosu na druge psiho testove!!!!
Oket, onda, nego što se tiče ove zloupotrebe, ona je vrlo česta, pa zato pitanja o tome postavljam direktno. Smile

Lekar opšte prakse ne mora da ima blage veze o psihološkim tesovima, tj. najčešće i nema. Smiley
Test kao test nije nešto bog zna kako specifičan u odnosu na ostale psiho-testove. Sad, koji će test biti upotrebljen, kao i da li se radi možda o validiranju nekog novog testa na našem uzorku, pa je tvoj tata deo toga, ja nemam pojma, ali u svakom slučaju budi bez brige, to nije nikakva neprijatnost.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
mob
LG 4X HD
Citat
To je organska izmenjenost mozga, tj. problem nije ''samo'' psihološki, nego ima i svoj fiziološki korelat, odnosno uzrok - u mozgu.
'fala Vi  na informaciju  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.8
 Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Nov 2024, 07:35:57
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.