Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Dec 2024, 02:53:37
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Agnosticizam  (Pročitano 999 puta)
04. Jun 2010, 14:47:24
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
 Agnosticizam je filozofsko ubeđenje da se postojanje božanstava ne može utvrditi niti dokazati. Reč agnosticizam prvi je počeo da koristi Tomas Henri Haksli 1869. godine, a koristi se i za one koji nisu ubeđeni ili ne pridaju značaja saznanju o postojanju božanstava ili drugih takozvanih duhovnih pojava. Reč agnostik vodi poreklo od grčkog α (bez) i γνοςισ (znanje).

Agnostici mogu da tvrde da je nemoguće doći do potpunog i sigurnog duhovnog saznanja; neki dopuštaju da je to i moguće, ali oni lično nemaju takvo saznanje. Agnosticizam u oba slučaja uključuje skepticizam prema religioznim verovanjima.

Neki agnostici veruju da religijska verovanja nisu dokazana ili ih je nemoguće dokazati. Agnostik, recimo, može da smatra da religijske norme treba da budu dokazane kako i naučne, eventualno koristeći naučne metode.

Najpoznatiji agnostici (u modernom shvatanju reči) bili su Tomas Henri Haksli, Čarls Darvin i Bertrand Rasel. Neki smatraju da je Dejvid Hjum u svojim radovima, pre svega u Dijalozima o prirodnoj religiji, iskazao agnostičarske stavove, mada oko toga ima neslaganja.

Varijacije:

Teisti i jaki ateisti donose zaključke o svetu: teisti da „Bog postoji“, a jaki ateisti da „Bog ne postoji“. Agnostici donose ovakav zaljučak o ovim stavovima: „Čovek ne može da zna da li Bog postoji ili ne“.

Varijacije uključuju:

jak agnosticizam - mišljenje da je nemoguće znati da li božanstva postoje, ili da barem ljudi to ne mogu saznati;

slab agnosticizam - mišljenje da se trenutno ne zna da li božanstava postoje, ali da u principu može da se sazna; slab agnostik zato ne donosi zaključke dok se ne prikažu jaki dokazi;

apatetični agnosticizam - ideja da je pitanje postojanja božanstava nebitno, jer nema praktičnih posledica;

modelni agnosticizam - ideja da se ne može sa sigurnošću potvrditi da li božanstva postoje ili ne, ali da se racionalnom argumentacijom može doći do zaključka.

Izvor:Wikipedia

Pošto se mnogi članovi na forumu izjašnjavaju kao angostici želeo bih da čujem i njihovo mišljenje.

Interesuje me prvenstveno kako je tekao njihov misaoni život do trenutka kada su počeli da se izjašnjavaju kao angostici, u koju grupu agnostika spadaju, i dali ostavljaju mogućnost za dalje napredovanje i promenu stava.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6179
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
Mnogi agnostici veruju da postoje stvari koje naš um nije sposoban da opipa, da razume, da nemamo adekvatan alat.
Nije samo isključivo religiozna stvar, već neki veruju da sigurno saznanje uopšte ne postoji.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava Cyber Space
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
Samsung Galaxy SII
Meni se cini da vec ima tema o ovome  Smile

Mozda nesto ovako
http://forum.burek.com/zasto-sam-agnostik-t324225.html

Smile
« Poslednja izmena: 04. Jun 2010, 15:04:48 od ThePhilosopher »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Meni se cini da vec ima tema o ovome  Smile

Mozda nesto ovako
http://forum.burek.com/zasto-sam-agnostik-t324225.html

Smile

Ok, moja greška , izlistao sam prvih 5 strana , ali nisam video tu temu.

Nema problema, ako moderatori smatraju da ne treba da stoji neka je obrišu.

Međutim ja bih stavio akcenat na promenu stava, kao mogući napredak.

Interesuje me prvenstveno kako je tekao njihov misaoni život do trenutka kada su počeli da se izjašnjavaju kao angostici, u koju grupu agnostika spadaju, i dali ostavljaju mogućnost za dalje napredovanje i promenu stava.

Svima nam je jasno da čovek tokom života menja svoje mišljenje, a za mene je agnosticizam samo usputna stanica. Zašto neko nema snage da ide dalje, jer po meni je ovaj stav "nit smrdi-nit miriše" vrlo lak, i čini mi se kao predaja i odustaja od daljeg istraživanja.
« Poslednja izmena: 04. Jun 2010, 15:23:17 od sova9072 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
mob
Sony xperia
Jasno mi je sta hoces reci, ali posle nekoliko postova to ce se opet svesti na uobicajeno ... Tako da,nastavite u predocenoj temi sa linka.

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Dec 2024, 02:53:37
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.