Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Претерана употреба електронских уређаја опасност за з  (Pročitano 8460 puta)
16. Apr 2017, 01:04:42
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Претерана употреба електронских уређаја опасност за здравље малишана


Модерне технологије завладале су нашим животима, па и оних најмлађих. О последицама прекомерне употребе мобилних телефона, рачунара и других сличних уређаја, на здравље деце, често се не размишља.

У школском дворишту већ на првом кораку затичу се деца с мобилним телефоном у рукама. И најстарији основци, кажу, да готово никуда не иду без телефона. Пре свега, јер им улива осећај сигурности - знају да могу да зову за помоћ у непожељним ситуацијама.

Преко телефона некада уче, а највише га користе да се забаве - посећују друштвене мреже и играју видео-игре. Неки су свесни да претерују у употреби.

Претерана употреба мобилног телефона и других сличних уређаја може да кошта здравља. Посебно је опасно, упозоравају стручњаци, да најмлађи у раном развоју сате и сате проводе испред екрана.

Педијатар Универзитетске дечје клинике у Тиршовој доцент доктор Горан Чутурило истиче да је у студијама показано да прекомерна употреба екрана штетно утиче на развој говора и когнитивни, то јест интелектуални развој детета.

„Такође, води ка већем ризику од болести коштано-зглобног и мишићног система и до гојазности. Нас који смо били врло активни у детињству, па нас боли кичма и све нас боли, а они када дођу у четрдесете године то ће бити катастрофа за њих“, објашњава др Чутурило.

Дружење са другарима неретко се замењује дружењем са мобилним телефоном, таблетом, компјутером. Могућа последица је отуђење.

„Повлачење у себе, значи страх да се изађе на улицу, страх од људског контакта, просто страх да особа може да буде повређена уколико на било који начин буде отворенија“, објашњава Вукашин Цобељић психолог Универзитетске дечје клинике у Тиршовој и додаје да након тога уследи тужни афекат, депресивни афекат јер не постоји зближавање, не постоји размена са другом особом у правом људском смислу.

Смањење ризика уз опрезно и дозирано коришћење технологије

Да би ризик од бројних штетних утицаја које технологија може да емитује на здравље деце био мањи, треба се придржавати препорука.

Једна од њих која је, кажу у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, заснована на научним истраживањима, говори следеће:

- Децу до годину и по дана уопште не треба излагати дигиталним технологијама
- Између 18. и 24. месеца екране могу користити у присуству родитеља
- Од друге до пете године малишани их могу користити самостално, али не више од сат дневно
- Старија деца и адолесценти мобилне телефоне, таблете и друге уређаје не треба да користе више од сат и по дневно, а уз то препоручује се бар сат физичких активности


Obavestenje: Poruka je preseljena od strane moderatora Anea (Vreme: 16. Apr 2017, 09:25:20)
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.