Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 01. Avg 2025, 12:47:44
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sve više prevremenih porođaja  (Pročitano 890 puta)
21. Jun 2008, 08:52:28
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Beograd -- U Srbiji je, tokom poslednjih pet godina, sve više prevremeno rođene dece. Nekada je procenat nedonoščadi iznosio osam odsto, a danas prelazi 12 procenata.

Uzroci su, tvrde stručnjaci, sve lošije zdravlje majki ili rađanje u kasnijim godinama. Svaka beba rođena pre navršene 37. nedelje trudnoće, smatra se nedonoščetom. Čak dve trećine su teški bolesnici i prve mesece života preživljavaju zahvaljujući aparatima. Srećom procenat dece koja kući odlaze zdrava, raste.

Ako majka rađa pre 17, ili posle 35. godine, rizik prevremenog rađanja se povećava. Sve je više trudnica obolelih od šećerne bolesti, srca, bubrega, malignih oboljenja. Infekcije takođe ubrzavaju porođaj.

"Mnogo je veći broj porođaja koji su rizični, jer su rizične i trudnoće. Ja mislim da se mi borimo i sa problemom steriliteta. Znači majke koje idu na veštačku oplodnju, obično svaka ta njihova naredna trudnoća se smatra rizičnom, jer je višeplodna", objašnjava Niveska Božinović-Prekajski, direktorka Instituta za neonatologiju.

Prevremeno rođene bebe imaju nerazvijena pluća, nezrele bubrege, nervni sistem, često i moždana krvarenja, telesna težina je mala.

"Ispod 2.500 grama, smatra da je to dete sa malom telesnom masom, ispod 1.500 grama to je veoma mala telesna masa, a ispod kilograma, ispod 1.000 grama to je ekstremno mala telesna masa. Ono što sada registrujemo zahvaljujući opremi, napretku tehnologije, mi imamo veliko preživljavanje, znači procenat preživljavanja te dece se povećava, ali istovremeno mi se suočavamo sa problemima koji prate prevremeno rođenje", kaže Branislava Dedović Bjelajac, načelnica intenzivne nege.

Kod trećine nedonoščadi ostaju trajne posledice preranog rođenja: problemi sa plućima, usporen psihomotorni razvoj, oštećenja sluha ili vida.

Tokom poslednjih 10 godina u Institutu za neonatologiju zbrinuto je preko 15.000 prevremeno rođenih beba. Ova ustanova prima decu iz čak 53 porodilišta. Pored opreme koju je nužno stalno zanavljati, nedostaje i prostor. Bilo bi potrebno otvoriti još jedno odeljenje poluintentivne nege.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Ges who???

Zodijak
Pol
Poruke 2116
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Nokia N 73
Dosta ima slučajeva s tim tabletama za održavanje , onog momenta kad se prekine počinje ... ja znam dva slučaja kod mojih prijateljica....jedna se pre neki dan porodila u 8 mesecu, ujutru popila zadnjiu i uveče počeo porođaj...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14;
mob
Nokia the best
tako mi je zao, to je bas bolno  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 01. Avg 2025, 12:47:44
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.075 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.