Iz vojnog kamiona kod Batočine ispalo osamnaest sanduka s ručnim granatama. Vozač primetio da mu je tovar lakši tek posle tri-četiri kilometra vožnje. Saobraćaj na autoputu odvijao se normalno
KRAGUJEVAC - Na naplatnoj rampi kod Batočine na autoputu Niš-Beograd juče oko 11 sati je iz vojnog kamiona ispalo 18 sanduka s ručnim bombama. Do incidenta je došlo u trenutku kad se vozač zaustavio na naplatnoj rampi iz pravca Niša da plati putarinu. Kamion se otvorio, i iz njega su poispadali sanduci s eksplozivnim sredstvima.
- Vozač kamiona je nastavio vožnju, ne primetivši da se bilo šta desilo. Radnici na naplatnoj rampi su videli sanduke, izašli iz kućice, i bez ikakvog uzbuđenja ih poslagali sa strane, da „ne bi smetali“ - kaže za Kurir očevidac događaja, koji je želeo da ostane anoniman.
U roku od samo nekoliko minuta, alarmirani su i lokalna policija i Ministarstvo odbrane i Tehničko-remontni zavod, kome je tovar bio namenjen.
Na licu mesta našle su se i brojne televizijske ekipe, ali je prilaz rampi bio blokiran.
- Nešto pre jedanaest sati, jedan od sugrađana mi je rekao: „Ala je šuntav ovaj vozač. Nije ni primetio da su mu ispali sanduci iz kamiona“. Odmah sam se uputio na lice mesta - kaže Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina. Milošević dodaje da su preduzete sve mere za slučaj da potrebe da se angažuje Skupština, i da su sve vreme bili na usluzi i vojnoj policiji. U međuvremenu, oko 14.30, na lice mesta stigao je istražni sudija.
Bez obzira na incident, saobraćaj na relaciji Beograd-Niš odvijao se nesmetano. Jedino vozači nisu prolazili kroz naplatnu rampu i na autoput su se priključivali bez obavezne kartice.
Direktor Tehničko-remontnog zavoda Jugoslav Radulović izjavio je za Kurir da nije ovlašćen da daje bilo kakve izjave. Potvrdio je, međutim, da je njihova ekipa odmah otišla na lice mesta.
- Mi ćemo preuzeti sredstva i u Zavodu će biti izvršena njihova demontaža - rekao je Radulović, ne precizirajući o kojim je eksplozivnim sredstvima reč.
Naš sagovornik, koji nije želeo da mu se objavi ime, kaže da količina eksploziva koja se u jednom trenutku našla van kontrole i nadzora može da uništi 40 tona čelika. Da li je baš tako, ili su u pitanju samo nagađanja, znaće se posle zvaničnog saopštenja Ministarstva odbrane. Na svu sreću, do neželjenih posledica nije došlo.