Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ja sam ovisnica. Navukla sam se na Blackberry...  (Pročitano 956 puta)
31. Avg 2006, 16:01:17
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
Zastava Zagreb - Republika Hrvatska
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54

Novinarka Jutarnjeg testirala je najnovije tehnološko čudo, Blackberry, uređaj nešto veći od mobitela kojem je glavna svrha primanje i slanje mailova. U tri tjedna postala je potpuna ovisnica kao i ostalih 5,5 milijuna ljudi koji ga posjeduju

Ovisnici nikada neće priznati da su ovisnici, druge će uvjeravati da se ne radi ni o čemu štetnom i da je to sasvim normalno i uobičajeno. Neće ni sebi priznati da su ovisnici, a najčešće će se opravdavati time da to rade i drugi.

Do prije samo pet ili šest godina pod pojmom ovisnost podrazumijevali su se tek ovisnici o drogama, dok je danas iglu zamijenila žica, odnosno tehnologija. Nova generacija ovisnika su nekontrolirani korisnici mobitela, iPodova, palm i poket PC-a, Blackberryja, laptopa i ostalih prijenosnih tehnoloških inovacija. Unatoč slanju bezbroj SMS poruka dnevno, surfanja po internetu na laptopu na terasama kafića, utrpavanju i do 300 pjesama u iPod ili neprestanom slanju e-mailova s Blackberryja, ovi robovi elektronike u stanju su stalno tvrditi da mogu živjeti bez svega toga i da je to samo stvar navike, ali nikako ovisnost.

Ludilo je počelo

Kako se navući? Jednostavno. Prije manje od tri tjedna, zadnjeg radnog dana prije odlaska na ljetni godišnji, dobila sam Blackberry, malenu spravicu, tek nešto veću od mobitela kojoj je glavna svrha da se s nje šalje i prima neograničen broj mailova, gdje god da se nalazili. Služi naravno i kao mobitel, te za surfanje internetom, ali glavna funkcija Blackberryja je mejlanje. Blackberry je, sada sam već sigurna, izmišljen i napravljen u samom paklu. Moji svi budući godišnji odmori zauvijek su se promijenili od trenutka kada sam s njega poslala prvi mail. Promijenile su se i moje životne navike. Nijedan mail nisam otvorila na kompjuteru od kada sam ponosna vlasnica “Crackberryja” (već ustaljeni naziv za Blackberry u svijetu, upravo zbog toga što je proglašen kao inovacija o kojoj se najbrže postaje ovisan), ali sam zato u zadnja tri tjedna poslala više mailova nego cijelu godinu. Odjednom sam dobila luđački poriv da svako malo vadim tu spravicu i šaljem poruke svima, i onima koje volim i onima koje ne volim. I onima kojima sam poslala samo jedan mail u životu. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog tog divnog osjećaja da se mejlam dok sam na plaži, pijem kavu na terasi, hodam gradom, vozim se u tramvaju ili u bilo kojoj drugoj situaciji i mjestu.

Ludilo je počelo već prvog dana, kada sam trebala instalirati to čudo. Ljubazni dečko u T-Mobileu mi je objasnio što trebam napraviti, ali kada sam pokušala, nešto je zapelo, nisam mogla instalirati ni jedan mail na Blackberry pa sam nazvala službu za korisnike. Prespojili su me baš s njim, čak me se i sjetio! Nije mi mogao pomoći i rekao mi je da dođem sutradan ujutro.

- Tek sutra?

- Pa da, radimo do 15 sati, ujutro radi moj kolega i zna sve što trebate napraviti s Blackberryjem.

- Aha, da dođem kod njega? A kada vi radite?

- Mislite, baš ja osobno?

- Da, kada vam je smjena sutra? Ja bih došla vama, vas znam (razgovarala sam s njim u centru ravno deset minuta, toliko o tome koliko ga znam).

- Vi biste došli u naš centar baš u moje radno vrijeme, da vam ja to napravim?

- Da!

U tom trenutku sam shvatila, barem po prizvuku u njegovu glasu, da sam zvučala kao da mu se upucavam, pa sam se brže-bolje počela ispravljati.

- Ma ne, sve je u redu. Doći ću kod vašeg kolege!

Upoznala sam ga s mamom

Nije bilo potrebe nakon toga da se vidim ni s njim ni s njegovim kolegom, jer sam u međuvremenu uspjela shvatiti što treba napraviti. Stvar je naime u tome da se ne može baš sa svih domena instalirati mail, a najidealnije je na gmailu. Tako sam uz još jedan mobitel (usput rečeno treći) dobila i još jedan mail, pa se u zadnje vrijeme osjećam kao da posjedujem pola interneta i sada sam stalno priključena na sve što ima veze sa žicom, a još se samo nisam priključila na frižider.

Sretna i zadovoljna otišla sam na more u Zadar. Upoznala sam mamu s mojim Blackberryjem, prijatelje, površne znance i sve one za koje sam mislila da ih imam pravo gnjaviti sa svojom novom igračkom.

Virtualna društvenost

Nitko me doduše nije upozorio da zadovoljstvo čačkanja po Blackberryju, osim standardne pretplate, iziskuje još neke troškove. Da bi sve te naprave stale u torbu, morala sam kupiti veću. A što se tiče vremena, još dobar dio noći provodim u proučavanju funkcija i mogućnosti svog najnovijeg prijatelja - njegova veličanstva Blackberryja. Ovisnica? Ne. Samo stvar navike.

U nekoliko nedavnih istraživanja koja su provedena utvrđeno je da korisnici Blackberryja, koji se prvi put na svjetskom tržištu pojavio 2002., u prosjeku svakih osam sekundi provjeravaju jesu li dobili mail, dok 90 posto korisnika tvrdi da im je Blackberry spasio život i posao. Poznati su i hoteli u Americi koji nude usluge odvikavanja od Blackberryja, a čak ni direktori kompanije RIM koja je lansirala Blackberry nisu očekivali ovakav uspjeh na tržištu.  Međutim, sociolozi kažu da je i kod nas svojevrsna ovisnost o raznim novim tehnologijama također uzela maha, a društvenost kakva je bila prije samo nekoliko godina, u zadnje je vrijeme poprimila novi oblik.

- Tehnološka dostignuća u svakom slučaju miču ljude od društvenosti kakvu poznajemo, ali stvorena je neka virtualna društvenost. Pomoću svih tih mobitela, laptopa i ostalih stvari ljudi se na neki način druže, ali u paralelnom svijetu. Individualizacija postoji i sve je prisutnija, a razmjeri su postali toliki da već i mi sami u svakodnevnoj komunikaciji razgovaramo u skraćenicama. Pomislite koliko ste puta vi sami čuli ‘daj skini se više s mobitela’, a virtualni svijet posebno se vidi u primjerima beskrajnih igranja videoigrica pri kojima korisnici gube svaki kontakt s pravim svijetom. Redoslijed kojim se razvijala društvenost išla je otprilike redom da se obitelj prvo okupljala oko ognjišta, zatim se okupljala oko televizora, onda su obitelji u svakoj sobi imale televizor. Nakon toga stigli su kompjutori, pa walkmani, MP3 playeri i tako dalje, a danas s ulice putem bežične telefonije kontaktiramo s cijelim svijetom - kaže sociolog Igor Filajdić.

rema istraživanju koje je T-Mobile proveo u svibnju vezano uz mobitele, dobiveni rezultati pokazali su da od ukupnog broja korisnika mobitela svih operatera u Hrvatskoj 1,5 posto korisnika ima advance tehnologije (power usere), dok za bežičnu tehnologiju u Hrvatskoj još nisu provedena nikakva istraživanja. Međutim, podaci na globalnoj razini pokazuju da je 4 od 5 direktora tvrtki uvijek povezano s poslom preko mobilnih uređaja, digitalnih PDA uređaja, laptopa i pagera. Više od trećine direktora vjeruje da provode previše vremena povezani s komunikacijskim uređajima, ali 77 posto smatra da im mobilni komunikacijski uređaji pospješuju ravnotežu privatnog i poslovnog života.

Komad drveta u Survivoru

Jedan od najradikalnijih primjera totalne ovisnosti o bežičnoj tehnologiji je onaj od travnja ove godine kada je jedan od članova američkog reality showa Survivor na otoku pronašao komad drveta koji je po obliku sličio Blackberryju i pomoću njega se pretvarao da komunicira s ostatkom svijeta. Slika Shanea Powersa kako ispod stabla sjedi s komadom drveta i tipka pomakla je granicu ovisnosti o Blackberryju, pa stoga hoteli za odvikavanje od Blackberryja, koliko god suludo zvučali, očito nisu promašeni projekt.

Uporaba Blackberryja toliko je raširena da primjerice većina članova američke vlade posjeduje po jedan, a skandalozni primjer njegova korištenja dogodio se prije dvije godine tijekom izborne utrke na Floridi. Tada je naime predstavnik republikanaca Peter Deutsch tijekom debate s predstavnikom demokrata koja se uživo prenosila na televiziji slao e-mailove s Blackberryja. Kasnije je čak rekao da je to bila dobra reklama, dok su naravno demokrati to iskoristili i optužili Deutscha da je preko Blackberryja dobivao upute što treba reći.

Blackberry rječnik

•Blackberry prayer (blackberry molitva) - poza korisnika blackberryja dok palcem vrti kotačić za meni

•Crackberry - opće prihvaćeni naziv za blackberry zbog ovisnosti koju izaziva među korisnicima

Slavne osobe koje koriste blackberry:

David i Victoria Beckham
Mariah Carey
Madonna
Naomi Campbel
George W. Bush
Pamela Anderson

Smile  ovo je prestrašno  Smile

(01. May 2007, 10:42:18)
IP sačuvana
social share
Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link
Reply by nikola34: @x#%§!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
omg ...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.109 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.