IN < - Premijera komada Amadeus - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: krouli :
 Beogradsko dramsko pozori[te (BDP) priključiće se obeležavanju 250-godišnjice rođenja slavnog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta premijerom drame “Amadeus” Pitera Šefera, u režiji Alise Stojanović, sa Gordanom Kičićem u ulozi slavnog umetnika.

Šeferova drama “Amadeus”, prema kojoj je i Miloš Forman snimio čuveni film, biće premijerno izvedena u BDP-u 14. januara.

Komad “Amadeus” bavi se životom jednog od najgenijalnijih kompozitora svih vremena iz ugla čoveka koji ga mrzi, ali mu se potajno i divi, njegoog tajnog učitelja Antonija Salijerija, prvog kraljevskog kompozitora.

Salijerija igra Predrag Ejdus, dok lik Konstance, ljubavi slavnog kompozitora, tumači Danijela Štajnfeld.

Komad britanskog pisca umnogome je, zahvaljujući i Formanovom filmu, doneo istorijski preokret u shvatanju i saznanjima o Mocartovom životu.

Alisa Stojanović nedavno je izjavila da je uporište njenog čitanja Šeferovog dela u odnosu prema slavi.

Ključnu ulogu u određenju i rasprostiranju tog pojma danas, više nego ikada pre, imaju mediji. Ranije su to bile glasine posredovane doušnicima, koje u predstavi igraju dve operske dive - Aneta Ilić i Iva Mrvoš.

Šefer je, hrabro upotrebivši ime Salijerija, slavnog kompozitora u Mocartovo vreme i, prema istorijskim izvorima, njegovog prijatelja, na nepostojećem sukobu, a zapravo na njihovom različitom odnosu prema slavi, gradio svoju dramu. Dok Mocart nije ni imao svest o slavi, stalno kubureći sa novcem neophodnim za svoj rad, Salijeri, zvanični dvorski kompozitor, imao je trgovački, ili čak, marketinški odnos prema slavi.

U predstavi igraju i Pavle Pekić (Jozef 2), Dejan Matić, Iva Mrvoš, Srđan Dedić, Mile Stanković, Milan Čučilović...

Kompozitor je Ivan Brkljačić, scenograf Darko Nedeljković, a kostimografkinja Zora Mojsilović.

Od prve izvedbe te psihološke drame 1979. godine u Nacionalnom teatru u Londonu, komad je ostvario izuzetan uspeh širom sveta.

"Amadeus" je dva puta postavljan na West Endu u Londonu, u pozorištu Old Vic. Prvi put 70-ih godina, u režiji Pitera Hola, gde su glavne uloge bile poverene Dejvidu Sasetu kao Salijeriju i Majklu Šinu kao Amadeusu. Hol je ponovo postavio taj komad 1998. godine u istom pozorištu, ali u izmenjenom sastavu.

Šeferova drama prevedena je na više od 20 jezika, a Formanov film iz 1984. godine osvojio je osam Oskara.

Još pre čuvenog Formanovog filma, Šeferov komad prvi put je postavio na scenu BDP. Paolo Mađeli 1981. godine. Salijerija je tada igrao Rade Marković, a Amadeusa Laza Ristovski.

Čuveni kompozitor, Volfgang Amadeus Mocart, rođen je 1756. godine u austrijskom gradu Salcburgu. Za njega se govorilo da je "čudo od deteta" - u petoj godini napisao je prve male kompozicije, a u 11. prvu operu. Njegov otac Leopold bio je violinista i kompozitor. Sa nepunih šest godina, Mocart je sa ocem i sestrom počeo da putuje po Evropi i svira. Podjednako dobro je svirao i klavir i violinu.

Svoje poslednje delo, Rekvijem (misu za umrle), pisao je po narudžbini, za jednog plemića. Ne završivši Rekvijem, posle teške bolesti i u nemaštini, Mocart je preminuo u 35-oj godini. Njegova porodica nije imala novca da ga sahrani na dostojan način i on je, kao i svi siromasi tog vremena, sahranjen u nekoj od zajedničkih grobnica, bez ikakvog obeležja.

Generalni sponzori predstave u BDP-u, u zvaničnoj godini Mocarta, Audi i Raifeisen banka.
Izvor: B92-Kultura
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo