Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 09:50:43
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ipak Ame­ri­kan­ci potopili "Kursk"?  (Pročitano 1203 puta)
13. Avg 2005, 04:03:58
Poznata licnost

Paprikas :>

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 2585
Zastava Beograd
MO­SKVA - Ni­zom ko­me­mo­ra­tiv­nih sve­ča­no­sti u svim flo­ta­ma Rat­ne mor­na­ri­ce Ru­si­je (RMR) i u voj­nim okru­zi­ma je obe­le­že­no pet go­di­na od tra­ge­di­je atom­ske pod­mor­ni­ce "Kursk" ko­ja je po­to­nu­la u Ba­ren­co­vom mo­ru i od­ne­la ži­vo­te 118 pod­mor­ni­ča­ra.
Ko­me­mo­ra­ci­ja je odr­ža­na i i u Mo­skvi na tr­gu is­pred Cen­tral­nog mu­ze­ja oru­ža­nih sna­ga Ru­si­je, u vi­še hra­mo­va je slu­že­na li­tur­gi­ja za po­men po­gi­nu­li­ma, a u gra­du Kur­sku je ot­kri­ven spo­me­nik po­sa­di isto­i­me­ne pod­mor­ni­ce, na­pra­vljen od nje­nih ko­ma­da.
Me­đu­tim, ni po­sle pet go­di­na, tra­ge­di­ja "Kur­ska" ni­je pot­pu­no ja­sna. Pre­ma iz­ve­šta­ju ko­mi­si­je ru­ske vla­de, uzrok je bi­la eks­plo­zi­ja tor­pe­da ko­ja su se na­la­zi­la no­snom de­lu pod­mor­ni­ce.
Ne­dav­no je ka­nad­ski TV ka­nal "Hi­sto­ri če­nel" u dve epi­zo­de se­ri­je o pod­mor­ni­ca­ma iz­neo svo­ju ver­zi­ju tra­ge­di­je "Kur­ska". U re­jo­nu ma­ne­va­ra na­la­zi­le su se - ka­ko je re­če­no na ka­nad­skoj te­le­vi­zi­ji dve ame­rič­ke pod­mor­ni­ce ko­je su po­sma­tra­le pro­bu no­vog oruž­ja na "Kur­sku" - jed­na je po­ku­ša­la da pri­đe bli­že ru­skoj pod­mor­ni­ci, ali se, zbog po­gre­šnog pro­ra­ču­na, su­da­ri­la sa njom, a sa dru­ge pod­mor­ni­ce je, mi­sle­ći da su Ru­si na­pa­li, is­pa­ljen tor­pe­do.
Tra­ge­di­ja "Kur­ska" po­če­la je to­kom ma­ne­va­ra Se­ver­ne flo­te u Ba­ren­co­vom mo­ru i tra­ja­la da­ni­ma. Pod­mor­ni­ca K-141 "Kursk" ni­je iza­šla na ve­zu 12. av­gu­sta u do­go­vo­re­no vre­me, a tog da­na, šest mi­nu­ta pred po­noć, za­be­le­že­na je eks­plo­zi­ja u zo­ni u ko­joj se pod­mor­ni­ca na­la­zi­la.
Su­tra­dan se u po­tra­gu za pod­mor­ni­com upu­ti­la gru­pa bro­do­va, usta­no­vlje­no je da se pod­mor­ni­ca na­la­zi na du­bi­ni od 108 me­ta­ra.
Ha­va­rij­sko-spa­si­lač­ka slu­žba Se­ver­ne flo­te po­če­la je 15. av­gu­sta spa­si­lač­ku ope­ra­ci­ju, ko­ju je ote­ža­va­la olu­ja, a ge­ne­ral­ni kon­struk­tor pod­mor­ni­ce Igor Ba­ra­nov oce­nio je da će po­sa­da ima­ti va­zdu­ha za još pet do šest da­na. Ru­ski bro­do­vi od­mah su po­če­li ak­ci­ju spa­sa­va­nja, ali ni­su ima­li uspe­ha.
Ne­ki me­di­ji su ob­ja­vi­li in­for­ma­ci­je da su u zo­ni ka­ta­stro­fe ot­kri­ve­ne ha­va­rij­ske ze­le­no-be­le bo­je ne­ka­rak­te­ri­stič­ne za ru­sku mor­na­ri­cu, oda­kle su i kre­nu­le gla­si­ne da je ha­va­ri­ju iza­zva­lo pri­su­stvo stra­nih pod­mor­ni­ca i tor­pe­da, što je de­se­tak da­na ka­sni­je pot­kre­pi­lo pri­zna­nje SAD da su u toj zo­ni bi­le dve ame­rič­ke pod­mor­ni­ce.
Ka­da je 19. av­gu­sta na me­sto ne­sre­će sti­gao nor­ve­ški "Nor­mand pa­jo­nir" sa bri­tan­skom spa­si­lač­kom mi­ni-pod­mor­ni­com LR5 - po­če­la je no­va, me­đu­na­rod­na fa­za spa­sa­va­nja "Kur­ska" ko­joj se pri­klju­čio i dru­gi nor­ve­ški brod "Si­vej igl".
Dru­gu fa­zu ope­ra­ci­je 21. av­gu­sta po­či­nju za­jed­nič­kim sna­ga­ma stra­ni i ru­ski spa­si­o­ci , 21. av­gu­sta ot­kri­va­ju gor­nji spa­si­lač­ki otvor i od­mah je usta­no­vlje­no da je unu­tra već pro­dr­la vo­da.
Istog da­na je na­čel­nik šta­ba Se­ver­ne flo­te Mi­ha­il Mo­cak zva­nič­no po­tvr­dio da ni­ko od čla­no­va po­sa­de ni­je pre­ži­veo

Novosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Avg 2025, 09:50:43
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.