Novi ruski predsednik Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin poslaće krajem naredne nedelje pismo srpskim vlastima u kome će zatražiti da se Beograd izjasni o „zajedničkoj odbrani Kosova i Metohije", saznaje Press u ruskim diplomatskim krugovima. Zvanična Moskva, tvrde pouzdani izvori, očekuje od Srbije da što pre zvanično pozove ruske trupe da dođu u sastav KFOR-a na Kosovu, ali i da se ruskim firmama obezbedi nesmetano poslovanje u našoj zemlji.
- Rusija je spremna da na svaki način pomogne Srbiji. I politički, i diplomatski, i ekonomski, pa ako treba i vojno! Međutim, preduslov za tu našu pomoć jeste odluka vaših vlasti i jedinstven poziv upućen Moskvi - kaže sagovornik Pressa, inače visoko pozicionirani diplomata u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. On napominje da je nelogično očekivati od Rusije da „brani Kosovo konkretnije i odlučnije od Srbije".
Dogovorite se
- Vi Srbi najpre morate sami među sobom da se dogovorite kako hoćete da branite Kosovo i šta mi tu možemo da učinimo za vas. Opet kažem, mi smo spremni da vam pomognemo na sve načine koji budu potrebni... - kaže sagovornik Pressa. Prema njegovim rečima, Rusija očekuje da Srbija otvori svoja vrata ruskim investitorima i firmama koji su zainteresovani da rade u našoj zemlji.
- Očekujemo da srpske vlasti omoguće poslovanje našim poslovnim ljudima pod uslovima koji važe za vaše biznismene. Takođe, mislimo da bi ruski investitori mogli, uz vašu pomoć, da učestvuju i u privatizaciji kompanija u pokrajini Kosovo... Sve su to konkretne mere kojima se jača srpska pozicija, a jaka Srbija je naš strateški interes... - objašnjava naš sagovornik. Upitan o ruskom vojnom angažovanju na Kosmetu, on naglašava da ruska vojska, po Rezoluciji 1244, ima pravo da dođe u južnu srpsku pokrajinu.
- Mi smo spremni, imamo već razrađene detaljne planove da u najkraćem mogućem roku prebacimo naše vojnike u sastav KFOR-a na Kosovu. Prema našem planu, oni bi bili raspoređeni na severu Kosova, u Gračanici i ostalim sredinama u kojima većinski žive Srbi - precizira naš izvor, i ponavlja da je preduslov ruskog vojnog angažovanja poziv srpskih vlasti.
Izvor: Press 08.03.2008
[Edit by MunkaZe: Pisanje teksta velikim slovima [ALLCAPS] zabranjenoPravilnikom Burek Foruma. Koristite blagodeti formatiranja teksta ako zelite nesto naglasiti!]
« Poslednja izmena: 09. Mar 2008, 00:51:59 od MunkaZe »
Mojne to iz Press-a, pisali su i da ce Rusi da bace atomku zbog nas, da ce vojno da intervenisu, pa posle Rusi brze-bolje da demantuju. I jos nesto, oni da stvarno hoce da dodju, posto su clanice UN, njih ne mora niko da zove, mogu i sami da dodju ako stvarno hoce....Tako da su ovo vrlo pouzdane informacije iz bliskih krugova i anonimnih izvora, al zamalo.