IN < - Pravoslavne Crkve u Krajini - >LO
(1/9) > >> :: Odgovori!
Autor: vlado85 :
Tema posvecena pravoslavnim svetinjama u Krajini. Nadam se da cete uzivati i da cete prvom prilikom posjetiti neku od njih. Zahvaljujem se Krajinaforce.com na materijalu.


Manastir Uspenja Bogorodice KRUPAPodno stjenovite strane Velebita, smjesten u slikovitoj dolini, tamo đe izvire rjeka Krupa, okružen planinom i brežuljcima, manastir Krupa živi svoj život. Sagrađen je u vreme kralja Milutina 1317 godine. Predanje kaže da su mu temelje postavili monasi iz manastira kod danasnje bosanske Krupe.
Prvi put od utemeljenja obnovljen je u vreme cara Dušana Silnog 1345 godine. U mletačko turskim ratovima manastir Krupa je teško stradao u više navrata a naročito 1502 i 1620 godine. U 20 vjeku takodjer 1941 i 1995. ipak je nakon svakog puta obnavljan, tako biva i danas.
Velika i temeljna popravka manastira izvrsena je 1855 godine uz pomoć Rusije, Srbije i Austrije. Jedan mlatački dokument iz prve polovine 18 veka potvrđuje predanje da je sjeverno od postojećeg manastira Krupe bio i jedan ženski manastir, od kojeg se danas mogu videti ostatci zidina
Trudom episkopa dalmatinskog G.G. Fotija danas je manastir Krupa pojući, a sa umnoženjem bratstva koje se očekuje uz oca Gavrila nastupit će i bolji dani.
Autor: vlado85 :
Manastir Sv. Arhangela Mihaila KRKAManastir posvećen Sv. Arhangelu Mihailu, u narodu poznat kao manastir Krka, podignut je oko 1350. godine kada je i osvećen. manastir Krka je središte vjerskog života srpskog naroda u Dalmaciji. Manastir je zadužbina Jelene, sestre srpskog cara Dušana i žene bribirskog velikaša Mladena III Šubića. Godine 1615. u manastiru Sv. Arhangela Mihaila otvorena je, po nekim izvorima, prva srpska srednjoškolska ustanova, a zvala se gimnazija, tj. BOGOSLOVIJA, Sa malim periodima prekida i promjenom mjesta, 1647. godine, kada su se monasi iz Krke sklonili najprije u Šibenik, pa u Zadar, pošto je zapretila turska opasnost, Krčka Bogoslovija nastavila je svoj skoro četiri vijeka dug rad i nakon najnovijeg rata.


Autor: vlado85 :
Crkva rođenja Sv. Jovana Preteče BRUVNOBruvno – hram Rođenja Sv. Jovana Preteče ( 1860, stradao 1941-1945 godine, djelimično obnovljen 1989. godine).
Autor: vlado85 :
Hram Uspenja Presvete Bogorodice DERINGAJSagradjen 1863 godine, stradao u Drugom svjetskom ratu.
Autor: vlado85 :
Hram Preobraženja Gospodnjeg MUTILIĆMutilić – hram Preobraženja Gospodnjeg ( 1745. godine, spaljen u Drugom svjetskom ratu).

> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana