IN < - Pozovite 92 ~ Vesti iz crne hronike [17/08/05 ~ 12/06/07] - >LO
<< < (78/817) > >> :: Odgovori!
Autor: Anea :
Osuđena grupa falsifikatora

ČAČAK - Okružni sud u Čačku izrekao je nepravosnažne presude grupi od 15 osoba koje je optužnica teretila za falsifikovanje novca i isprava. Živorad Borišić (57) iz Trbušana osuđen je na sedam i po godina zatvora, a na po tri godine zatvora osuđeni su njegova supruga Ina Borišić (39), inače ruska državljanka, Dejan Jovanović (32) iz Čačka i Predrag Luković (31) iz Priboja.


Feho Mumdžić (37) iz Mrsaća dobio je šest godina, Dejan Obradović (30) dve godine, a na po godinu dana osuđeni su Ivan Mitrović Čale (41) iz Gornjeg Milanovca, Dejan Andrić (41) iz Kraljeva i Vidosav Zindović (30) iz Sarajeva.

Miodrag Luković (43) iz Priboja osuđen je na godinu i po, kao i Lazo Obradović (41) iz Trbušana. Zoran Danilović (46) iz sela Zagrađe kod Gornjeg Milanovca na 14 meseci, a Rade Miković (43) iz sela Srezojevci na 11 meseci, koliko je dobio i Milijan Dabić (55) iz Trbušana, dok je Dalibor Tripković (24) iz Čačka osuđen na devet meseci zatvora.

Ova grupa je od aprila 2001. do oktobra 2002. godine, kada je i uhapšen najveći broj okrivljenih, organizovala štampanje lažnih dolara, evra i dinara, a mašine za falsifikovanje novca nalazile su se u tri sela - Trbušanima, Srezojevcima i Konjevićima.Izvor: Blic \ V. T.

Autor: Anea :
Devojka povređena u centru grada

VALJEVO - Ivana Ćesarević (25) teško je povređena u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila juče ujutro u centru Valjeva. S teškim povredama glave, opasnim po život, hitno je prebačena u Beograd.

U glavnoj gradskoj ulici na nju je naleteo Nemanja Krstić iz Valjeva automobilom „zastava poli“, vlasništvo „Pekare Todorović“. Prilikom uviđaja Krstić je rekao da nije prebrzo vozio i da je devojka istrčala na kolovoz zdesna nalevo. Dežurni istražni sudija Opštinskog suda Jasmina Terzić izjavila je da nije bio pijan.Izvor: Blic
Autor: Anea :
Pčelar se branio od razbojnika

PIROT - Okružni tužilac u Pirotu Tihomir Đorđević izjavio je za „Blic“ da je posle obdukcije u pirotskoj bolnici ustanovljeno da je Blagoje Janačković, pčelar iz sela Krupac koji je ubijen pre dva dana, umro od krvarenja u mozgu, izazvanog udarcima tupog predmeta po glavi.

Đorđević je rekao da je posle uviđaja očigledno da je Janačković ubicama pružao otpor. Prilikom razbojničkog napada povređena je lakše i Blagojeva supruga Ljiljana.Izvor: Blic
Autor: Anea :
Radivoj Ristić optužuje tužioca Mariju Šušnjević da nije htela da resvetli pogibiju Milana Ristića

Stopirala istragu o smrti mladića

ŠABAC - Marija Šušnjević, zamenik Republičkog javnog tužioca, demantuje da Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije sprovodi istragu protiv nje zbog zloupotrebe službenog položaja, dok je bila okružni tužilac u Šapcu.
- Sve su to izmišljotine i ne znam kome je to potrebno jer nisam obaveštena o tome - kaže Marija Šušnjević.

Tužilac Šušnjević se dovodi u vezu sa nekoliko afera od 2000. do 2004. godine.
Marija Šušnjević, bila je okružni tužilac u Šapcu, kada je Komitet protiv torture UN tražio rasvetljavanje okolnosti pod kojima je 1995. godine nastradao Šapčanin Milan Ristić (19). Komitet je maja 2001. godine tražio da Srbija kao potpisnik konvencije obezbedi roditeljima hitnu, sveobuhvatnu i nepristrasnu istragu u roku od 90 dana. Međutim, tužilac Šušnjević nije reagovala, prihvatajući zvaničnu policijsku verziju da je u pitanju samoubistvo.

 
  Ne seća se revizije

Prema saznanjima Glasa, bivši republički tužilac Siniša Simić, tražio je svojevremeno reviziju predmeta koje je radila Marija Šušnjević u Šapcu. Navodno su protiv nje, zbog nepravilnosti u radu, podnete prijave Ministarstvu pravde i UBPOKU-u.
Simić, koji poslednje dve godine radi kao advokat, kaže da se ne seća da je tražio reviziju njenih predmeta.
- U Srbiji godišnje ima oko 100.000 predmeta po kojima se postupa, a po pritužbama radi oko 40 zamenika republičkog tužioca. Svaki građanin i za najmanju sitnicu može da podnese prijavu, a ja se zaista ne sećam na kojim sam sve slučajevima radio - rekao je Simić za naš list.
   
 
 
 
Porodica Ristić je od početka tvrdila da su policajci njihovog sina zamenili sa Đorđem Tarlanovićem, za kojim je bila raspisana poternica. Kako tvrdi Milanov otac, Radivoj Ristić, policajci mu nisu poverovali kada je rekao kako se zove jer je u ličnoj karti imao drugačiju frizuru. Udarili su ga kundakom iza levog uha, pri čemu je nastupila trenutna smrt, a potom su inscenirali pad sa petospratnice.

- Zahvaljujući Mariji Šušnjević, odluka Komiteta šetala je između Šapca i Beograda. Tri godine kasnije, tužilac je od Okružnog suda u Šapcu tražila ekshumaciju Milanovot tela, nezavisno od odluke ovog Komiteta, po kojoj je morala da postupi - kaže Ristić.

Do danas tužilaštvo nije obezbedilo adekvatan pravni lek uprkos činjenici da je sudski veštak dr Đorđe Simić dao lažni nalaz o broju, vrsti povreda i uzroku smrti. Istovremeno nalaz tarsologa isključuje pad na betonsku podlogu, jer tragovi na jakni isključuju kontakt tela i betonske podloge. Zbog nepostupanja po odluci Komiteta, država po presudi Prvog opštinskog suda u Beogradu mora da isplati porodici Ristić odštetu. Uprkos tome, tužilaštvo u Šapcu nije pokrenulo istragu protiv policajaca koji su presreli Milana.

Novinar Hanibal Kovač ukazivao je na nepotizam u šabačkom pravosuđu, podsećajući na činjenicu da su nevenčani suprug Marije Šušnjević, advokat Slavko Sinđelić i njen brat sudija Opštinskog suda Radivoje Šušnjević branili i sudili u istom slučaju.
- Simptomatičan je slučaj Obrena Đurđevića koji je oslobođen krivice za podmetanje požara. Đurđević je bio osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu, ali je potom promenio branioca. Oslobađajuću presudu izvojevao mu je advokat Sinđelić, dok je presudu doneo njegov šurak Šušnjević - podseća Kovač.

Milan Milutinović, v. d Okružnog javnog tužioca u Šapcu, koji je zamenio na tom poslu, kaže da niko nije tražio bilo kakve podatke niti da u Šapcu znaju bilo šta o toj istrazi.Izvor: Glas Javnosti \ G. J.
Autor: Anea :
Za četiri dana uhapšeno osam opasnih kriminalaca

BEOGRAD - Milorad Simić, šef beogradske policije saopštio je juče da je u proteklih četiri dana uhapšeno osam kriminalaca, osumnjičenih za razbojništva, nasilje, trgovinu ljudima i iznudu i da je policija ušla u trag dvojici odbeglih zatvorenika.

Najviše pažnje privukla je prekjučerašnja filmska potera za Čedom Čakaravićem (29), odbeglim zatvorenikom iz KPZ-a "Sremska Mitrovica". Simić je naveo da je prilikom pokušaja njegovog hapšenja povređen jedan policajac na koga je Čakarević naleteo kolima BMV, a pretpostavlja se da je begunac ranjen.

 
  Serdar uhapšen u Švajcarskoj

Na osnovu informacija naše policije u Švajcarskoj je uhapšen Zoran Rašković Serdar, koji je 22. avgusta pobegao iz Centralnog zatvora u Beogradu. U subotu je uhapšen i Bora Milošev (20) koji se sumnjiči da je jedan od navijača FK "Rad", koji su 11. maja zapalili restoran ovog kluba na Banjici. U nedelju su uhapšeni i Slobodan Grbić (48) i Rista Bujak (25) iz Bačke Palanke zbog sumnje da su osam albanskih državljana, koji su ilegalno ušli u zemlju, nameravali da prošvercuju za Italiju.
   
 
 
 
- Trojica policajaca ispalila su osam metaka prema Čakarevićevom vozilu - kazao je Simić i dodao da je Čakarević uspeo da umakne. Posle toga je identifikovan iznajmljeni stan u kome se skrivao. U njemu su pronađene dve automatske puške, tri "škorpiona", pet pištolja i jedan revolver, dva prigušivača, tri pištoljske cevi, sedam "zolja", pet kilograma eksploziva TNT, tri "kašikare", manja količina heroina, 11 specijalnih alatki za obijanje vozila i više falsifikovanih ličnih dokumenata sa njegovom slikom na druga imena.

Čakarić je iz zatvora pobegao 19. juna ove godine, kada je izašao na redovan vikend, ali se nije vratio. On je, inače, višestruki povratnik, osuđen na pet i po godine zatvora zbog razbojništva i krađa automobila. Do bekstva je izdržao četiri godine kazne.
Aleksandar Jovanović (26), koji je u ponedeljak uhapšeni u Gandijevoj 64 sa Marinkom Mijailovićem (22), sumnjiči se da je 1. novembra na savskom nasipu sa još jednom osobom pretukao Dragana Borića, kada mu je jedan od njih i odgrizao deo uveta. Borić je do nasipa došao na poziv jedne devojke da je zaštiti od zlostavljanja nepoznatih mladića.

Policija je uhapsila i Nebojšu Jovkovića (24), Vladimira Stamenkovića (27) i Aleksandra Čiklovana iz Pančeva zbog sumnje da su pokušali da iznude 300.000 evra od radnika sa naplatne rampe Bubanj Potok, inače Stamenkovićevih kolega. Oni su, predstavljajući se kao policajci, jednom od zaposlenih predali preteće pismo sa spiskom radnika od kojih zahtevaju novac. Jovković i Stamenković uhapšeni su u ponedeljak dok su sa javne govornice dogovarali primopredaju novca sa tim radnikom.Izvor: Glas Javnosti \ P. Rosić
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana
<< Prethodna strana