Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Повратак изгубљеног самопоуздања  (Pročitano 418 puta)
10. Feb 2010, 09:17:45
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Шта се дешава када претерано високи захтеви и очекивања средине постану озбиљна претња женском самопоуздању

Јунакиње серије " Секс и град"- иконе модерних жена са вишком самопоуздања

Од жена се у ново доба, познато је, често очекује да буду подједнако успешне на послу и у кући, да буду остварене на ширем друштвеном плану, али да и даље остану добре и увек приступачне мајке и пријатељице.

Факултетска диплома, попуњен банковни рачун, лепо васпитана деца која се обавезно јављају комшијама и уредна кућа, поред тога и одличан физички изглед, постали су стандарди новог доба.

Није ни чудо, јер финансијска идеологија капиталистичког система тражи непрестана улагања у нешто ново, али како све то издржати?

У тако захтевним ситуацијама није никаква реткост да многе из групације „идеалних“ жена једноставно „поклекну“ и почне да им недостаје самопоуздања и снаге за нове животне изазове.

Шта се дешава када претерано високи захтеви и очекивања средине постану озбиљна претња женском самопоуздању? Колико пута сте чули вашу пријатељицу како се наглас пита – докле ће тако моћи да издржи? Или да вам отворено призна како је потпуно изгубила сопствено „ја“.

Тешко се стиче, а лако губи

Иако психолози истичу да лепе представе о себи стичемо још у детињству и носимо их из родитељске куће, изгледа да то више није довољно. Сада се, више него икад, очекује да на властитом самопоуздању радимо свакодневно.

На несрећу оних са дубоким џепом, идеална слика о себи се не може купити, нити нам чврстину властитих уверења неко други може поклонити. Шта то практично значи?

Психотерапеуткиња Линда Фијелд у књизи „Шездесет савета за стицање самопоуздања“ упозорава да се самопоуздање гради годинама, али да се губи врло лако. Зато, предлаже ова ауторка, стално морате развијати технике које ће вам помоћи да одржите позитивно мишљење.

„Апсолутно игноришите критике других људи“, дамама самоуверено поручује и истраживачки тим са Универзитета у Манчестеру.

„Често смо у прилици да се осећамо кривима – кад смо на послу, мислимо зашто нисмо код куће, а када смо уз шпорет бринемо шта се дешава у канцеларији.“

Овакво размишљање је погрешно, упозоравају ови стручњаци, јер свака жена оба посла обавља добро, а често тога није довољно свесна.

За јачање и повратак самопоуздања од изузетне важности је опуштање и одмор од свакодневних обавеза. У току дана пронађите време само за себе. „Потпуно се осамите и замислите своје омиљено место, после неког времена потпуно релаксирани ћете се вратити у стварност”,предлажу научници.

Мантре за подизање самопоуздања

Психолози су потпуно јасни, уколико желимо да задржимо позитиван став о себи, не треба се претерано ослањати на мишљење других, већ треба да истакнемо своје „најјаче” стране.

„То што је она тренутно директорка не значи ништа и не говори о њеним способностима, већ сутра ситуација може да се промени.”

„Са друге стране, ја имам пуно пријатеља, самостална сам, умем све да радим, могу увек да се снађем, сви воле моје друштво, желим да помажем људима”, само су неке од мантри које успешна жена треба да понавља, да би њено самопоуздање остало нетакнуто.

Будући да нам правила лепог понашања и бонтона ипак не дозвољавају да се хвалишемо и правимо важни пред другима, то појединце може да доведе до погрешног закључка како је скромност резултат нечијег неуспеха. Грешка, слажу се научници! Јер, ниво нечијег самопоуздања не зависи од мишљења других, већ од тога шта сами мислимо о себи, а то не морамо увек гласно да кажемо.   

Фијелдова се у својој књизи посебно осврће на крхко женско самопоуздање. Без обзира на разводе, болести, губитак посла, она учи жене како да себи чине непрестана задовољства и увек буду на првом месту.

Ауторка отворено поручује како упоређивање са другим женама у погледу лепоте, памети, среће, није добро, јер свака од њих је јединствена.

„Сваки пут када се упоређујете, то значи да немате довољно самопоуздања. Увек имајте на уму да ниједна особа на планети није као ви. Зато непрестано наглашавајте оригиналност и искористите своју различитост, што ће вам донети и ново самопоуздање”,каже ауторка овог бестселера. Она додаје да другим људима не треба дозволити да се према вама односе као према „отирачу”, јер ако се тако почнете осећати бићете сами криви што сте им то допустили.

Међутим, све се може исправити и зато нема потребе да спуштате праг сопствене вредности и да се „гушите” у ружној слици о себи.

У својој књизи Фијелдова дамама изричито сугерише да не теже наглим и драстичним променама. 

Пут до самопоуздања није лак, али без чврсте женске одлуке да себе ставите на прво место, ипак, нема успеха и срећнијег живота.

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.