Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 24. Jul 2025, 18:21:48
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Makro fotografija  (Pročitano 1910 puta)
08. Feb 2012, 22:10:21
Zodijak
Pol
Poruke 3
Browser
MSIE9.0
Pozdrav svima, početnik sam u fotografiji, posjedujem DSLR aparat Nikon 7000 i dva objektiva, 18-105 i 50mm i zanima me kako sa njima praviti dobre makro fotografije.  Imam još Clouse -up leće +1,+2,+4 za objektiv 18-105, ali mislim da to nije dovoljno.  Dali kupovati tube, okretati objektive ili što raditi, ima li neko iskustva u tome.  Nisam u mogućnosti kupovati sad neki Makro objektiv.  
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

All excess is rooted in emptiness.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 357
Zastava Northern BiH
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.61
mob
LG L9
Po meni, najjefiniji pristup ti je da kupis tube, tj. extension tubes na engleskom. One ti u sustini omogucavaju da skratis minimalnu daljinu fokusiranja, znaci ako sa samim objektivom mozes fokusirati na minimalno 50 cm, sa tubama ces moci sa manje udaljenosti, cime ce ti automatski predmet snimanja biti krupniji.

Druga opcija je da kupis neki jefitini stari manuelni makro objektiv. Ja npr. imam Tamron Adaptall 80-210mm Macro i super je inace, mada ni on nije pravi makro, tj. ne moze reprodukovati sliku na senzor u 1:1 omjeru.

Inace, Tamron-ovi Adaptall modeli su super, jeftini su i dostupni. Adaptal serija ima jedan univerzalni bajonet na koji se stavljaju adapteri za sve postojece brendove aparata, znaci ako imas Canon i Nikon aparat, isti Adaptall objektiv mozes koristiti na oba aparata, mijenjas samo adapter koji ide izmedju aparata i objektiva.

Ovde imas spisak Adaptall objektiva a inace su super jeftini na e-bay-u, ako imas Paypal nalog (ili znas nekoga ko ga ima): http://www.adaptall-2.org/

Mozes na flickr-u traziti slike preko imena objektiva da vidis kakav je i sta se pise o njemu, evo npr. pretraga za Adaptall SP 90mm f2.5: http://www.flickr.com/search/?w=all&q=Adaptall+SP+90mm+f2.5&m=text
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 3
OS
Windows 7
Browser
MSIE9.0
Hvala na objašnjenju, pogledao sam ove Tamron Adaptall objektive i stvarno nisu skupi.  Kada bih se odlučio za extension tubes za koji objektiv bi bolje bilo da ih kupim za 18-105 ili za objektiv 50mm
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

All excess is rooted in emptiness.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 357
Zastava Northern BiH
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.61
mob
LG L9
Ne znam ti reci koji od njih dva ce ti biti bolji za makro, ali tuba bi valjda trebala biti ista za oba (oba imaju isti bajonet), mada nisam ni za to siguran. Uglavnom, ako budes kupovao tubu na ebay-u, dobro procitaj opis listinga da vidis da li je kompatibilna sa tvojim objektivom i za svaki slucaj jos jednom upitaj prodavca. Mozda ti neko ovde kaze malo vise o Nikon bajonetima i razlicitim modelima objektiva.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 24. Jul 2025, 18:21:48
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.