Zamislite si zdravo, sretno malo dijete ! Dok zamišljate to dijete dozvolite sebi da osjetite njegovu životnost, gledajte kako sa puno entuzijazma ono istražuje okolinu. Dijete poznaje svoje osjećaje i otvoreno ih izražava - kada je sretno - smiješi se i smije iz dubine svog bića. Kada je povrijeđeno - plače. Kada je ljuto - viče. Dijete je vrlo senzibilno i intuitivno, ono zna kome vjeruje, a kome ne. Malo se dijete voli igrati - svaki je tren nov i čudesan ! Iz te zaigranosti dolazi nepresušno vrelo kreativnosti i životne snage.
No, prije ili kasnije, se dijete suočava sa zahtjevima svijeta odraslih. Glas odraslih, sa njihovim uputama i naredbama, počinje gušiti unutarnji glas osjećaja i intuicije. Roditelji i učitelji govore "Ne vjeruj u sebe, ne osjećaj što osjećaš...Nemoj reći to... Nemoj se tako ponašati... Radi kako mi kažemo, mi znamo najbolje..."
S vremenom se tako počinju potiskivati upravo one kvalitete koje su djetetu davale životnost - spontanost, osjećajnost, znatiželja. Tijekom procesa podizanja, discipliniranja i odgoja djece, odrasli često slobodno dijete pretvore u predvidivog i prilagođenog odraslog. Brisanje ranjivosti djeteta ( zajedno sa njegovim manjkom kontrole) može ozbiljno oštetiti bit djetetovog selfa. Beba biva izbačena iz vode u kojoj je plutala - odrasli svijet za djecu nije sigurno mjesto. Radi preživljavanja dijete potisne svoj djetinji duh pun čarolije i oduševljenja u "podzemlje" i tamo ga zaključa.
Ali unutarnje dijete nikada ne odraste, nikada ne nestane...
Ono je živo zakopano i čeka da bude oslobođeno.
Unutarnje dijete stalno pokušava privući našu pažnju, ali mnogi od nas zaboravili su slušati.
Odrasli često svoj svijet izgrade na klimavim temeljima, na uplašenom i izoliranom djetetu čije su najosnovnije potrebe ostale nezadovoljene. Prije ili kasnije u životu se desi kriza - bolest, rastava, financijske poteškoće, i nesigurna struktura se ruši. Tada neki ljudi počnu preispitivati svoj život, tražiti u sebi. U tom procesu mogu im pomoći knjige, terapijske grupe. Rad na iscjeljivanju unutarnjeg djeteta ne može se odvijati u izolaciji - ono je ionako predugo bilo samo! Neophodno je da nađe društvo drugih ljudi koji daju razumijevanje i podršku, iako nikada ne smijemo zaboraviti jednu činjenicu - samo mi sami možemo iscjeliti svoje unutarnje dijete.
Kada je unutarnje dijete blokirano, mi smo osiromašeni za našu prirodnu spontanost koja je srž života !
Kada ignoriramo naše prave osjećaje i instinkte - mi ignoriramo unutarnje dijete !Kada ne njegujemo svoju dušu i tijelo - zanemarujemo dijete u nama ! Kada ne prihvaćamo naše "djetinjaste" želje i potrebe, nazivajući ih nerazumnim ili nepraktičnim, kažemo da ne priliče odrasloj osobi - izgnali smo unutarnje dijete !
Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.
Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.