Moramo razlikovati naciju od narodnosti. Srpska nacija: svi građani države Srbije koji poštuju njen ustav (Srbi, Mađari, Hrvati...) Srbi narodnost ili etnički Srbi: pripadnici jedne etničke grupe tj Srbi Na zapadu je to mnogo bolje preformulisano, tako da slovakian people znači SVI GRAĐANI SLOVAČKE, a slovakian ethnic group znači Slovaci kao narod. Isto važi i za: Srbe, Nemce, Ruse... --------------------------------- Vidim da na ovom forumu svi koristite reč srpski narod. Npr: treba li Srbija upotrebiti vojnu silu da zaštiti SRPSKI NAROD. Šta znači to? Da li to znači: država Srbija na Kosovu treba da zaštiti samo etničke Srbe ili sve njene lojalne građane (serbian people (nacija Srbije)? ------------------------------------------------------------------------------------------- Vidite da se ovde stvari ukrštaju. Nacijom se smatraju građani jedne države, a narodnošću ili etničkom pripadnošću se smatraju Srbi, Mađari..., dok se narodom isto smatraju pripadnici jedne teritorije.
Na zapadu se koriste tri termina: nacija, narod i etnička grupa. Ja sam Srbin, srpske (srbijske ili srbijanske) nacije.
Hoću pojašnjenje. Da li ja treba da idem da branim Srpsku etničku grupu (narodnost) na KIM ili sve pripadnike srbijskog naroda i srbijske nacije?
По мени:сви грађани Србије су Срби!Ако је неко рођен у Канади од оца Србина и мајке Србкиње,његова је слободна воља да ли ће да се изјашњава као Србин или не,јер је он рођен у Канадском породилишту,његови родитељи му живот обезбеђују радећи у кададским предузећима он иде у канадске школе..........Друга ствар је у Србским државама на Балкану,Срби су генерално сатанизовани као народ и тешко је неком у Дубровнику или Сарајеву да се изјашњава као Србин данас.Ми не можемо Шербеџију да натерамо никаквим прописом да се изјашњава као Србина ако је он 'рват,зато сам ја за Чавића,човек једва натуца Србски а подиже три прста!
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“