Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 10:29:34
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Философија рата  (Pročitano 1436 puta)
04. Avg 2011, 09:35:00
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
Browser
Chrome 13.0.782.107
mob
Nokia 
Момчило Селић
СВЕТА ТАЈНА РАТА

‘‘Од ужаса рата гори су једино ужаси мира, који га и изазивају’‘, пише Борис Над, српски писац. Обележен Истином, за живот зарађујући као лектор једних београдских дневних новина, Панчевац Над зна о чему говори. Отац два детета која ваља сачувати од отрова и расапа око нас, школовани ветеринар кадар да у свињама уочи најблискије сроднике многих људи, Над се осмехује као да није објавио бар две књиге и многе написе о Рату на Крају Света.

Гетердемерунг, Армагедон, Последња Битка, ни њему нису пука есхатологија колико осећај да људима мир није природно, па ни пожељно стање већ једна од најпогубијих болести. ‘‘Једино се ратом свет прочишћава’‘ тврдио је још 1930-их Маринети, италијански писац. ‘‘Да јагње и лав леже једно до другога у миру и љубави’‘ ни аутори Библије нису покушали да остваре – Бог је Египћане сатро кугом, помором деце и таласима Црвенога мора, Јевреји су Обећану земљу освојили на зор, Давид је Голијата убио мучки, Макавејци Грке надвладали мачем. Позив на неоствариви мир звучао је и Италијанима, и Наду и мени скаредно, не само с лицемерја.

Но нискост борбе против било какве ‘‘политички некоректне’‘ истине, свеукупно одбацивања рата као људског искуства (уметности, на руском), подстакли су ме на размишљање и више него Маринетијеве и Надове речи и судбина.

* * *
Јер, мада ми наоружани наданђели Гаврило и Михајло нису испрва значили ништа, као ни већини наводних хришћана, Махабхарата, гуслари, Милтон, Његош – и Над – певали су о Небеском Рату, а Хомер, Толстој, Бабељ, Краков, Јингер, те царски официр чији је Тихи Дон дат Шолохову, о земаљском. Да сва наша вера почива на поистовећењу рата са рађањем, и да је Песма о Роланду срж европског мита, а њен списак непријатеља Запада истоветан данашњем нико ни мени није имао рећи, понајмање они који су узурпирали места некадашњих брамина, друида, или паметара.

* * *
Стога, да ли је Борис Над био уновачен за рат у Славонији, одакле је избегао у Србију, или не није ни битно. Какав је Маринети био војник, не знам такође. За Д‘Анунција сам читао да је заузео Ријеку, за Еволу да се није склањао од бомби, за новинара Мусолинија да је био храбар, као и собосликар Хитлер.

Но, познаницима којима једино живот без обавеза има смисла, неповерљивим збиљи колико духу, зазорним мржње колико љубави, није вредело говорити да копље, мач, стрела, бојна секира, бајонет, метак, граната или бомба не нагрђују више од смрти у саобраћају.

Ругајући се готово свему, такви су и своје најмилије исецане из згужваних возила прихватали као данак Прогресу, и ‘‘Бољем животу’‘.

* * *
Ступајући с пушком у руци поред спљоштене лешине коња у селу изнад Чајнича, нисам међутим мислио на Нада. Јер и да је имао прилике да скупља раскомадана тела ратних другова сумњам да би се згрозио – као професор из Новога Сада који је безмало полудео док су његови шутирали главу зенге.

Смрт ме је мимоилазила, свесног да у миру многи бркају живот са трајањем. Преживевши цео рат у партизанима, отац ми је умро болестан у постељи, месец дана по паду Крајине. Мајка, такође партизанка, после деценија стрепње за мене и брата, за државу и систем који су она и тата градили често и по цену злочина, усахла је после две године деменције, друг сликар од рака пошто је пет година оклевао да узме пушку и придружи ми се у Преку. Пријатељ писац је свој рак преживео, али исечен више него да је био на фронту кога се, уметности и кћеркице ради, клонио.

Али, Новосађанин је грцао, описујући плавокосог и плавооког Хрвата. Одговор на питање јесу ли га резервисти заклали из освете, или из ништавила, као да је тражио и у мојим очима.

За Вуковар се наиме тукло режирано, политички. Ђилкоши су насумце пуцали за ТВ камере, свиње јеле лешеве по путу, борбене групе долазиле до центра па бивале враћане по команди косоваца попут Александра Васиљевића.

С фронта су се у Дугу враћали новинари за које се говорило да су пуцали, не само писали…

У такав рат, као ни многи, испрва нисам желео ићи.

* * *
Но запуцало је и у Босни, после показног уласка људи под црвеним заставама у сарајевску конгресну салу. Супруга ми је плакала, препаднута од повратка добу када ме је посећивала у затвору… Вербалног деликта више није било, али неки као да га нису могли прежалити. ‘‘Београдском кругу’‘ и извештачи са фронта беху ратни хушкачи, фашисти напосе. Кренуо сам зато на ратиште, другима препуштајући да бољоглаве ко све меша карте у тој Игри.

Ипак, дуго нисам схватао шта су Срђану Драгојевићу требале трупе са положаја, за Лепа села лепо горе.

* * *
Борис Над се међутим показао више Србином него многи од нас. Пореклом са Карпата, писао је за Политику док је нису преузели Немци. Претпостављам да су га новопридошли прећутно оптуживали за сарадњу са Драгошем Калајићем – коме нису замерали интелектуално позерство и дендијевство, већ родољубље. Калајића су заправо кудили што се изметнуо у публицисту који је Крајишнике поштовао. Где су многи попут Срђана Карановића у њима видели искључиво дивљаке (обичај ‘‘вирџине’‘ будући ипак шиптарски, не српски), Калајић је, никако не успевши да се сроди с њима, у ускоцима своје ујчевине уочио племенитост, кураж и љубав према Божијем, а не грађанском свету.

Потом је умро храбро, од рака за који су неки тврдили да га је добио обилазећи ураном бомбардоване фронтове. Уз Мома Капора, кога сам гледао како се го до појаса брије у залеђеном купатилу касарне у Белом Манастиру, и он – чврст у кошуљи и сакоу – беше смрзнутој публици по зараћeној Крајини присуством показивао да није сав Београд tout Belgrade.

Јер, да није било рата, и Калајића и Капора запамтио бих само као делове једног мени огавног ‘‘сустава’‘ – контролора ‘‘културе’‘ којом су нас комунисти, а Запад и Јевреји и даље, растакали у оквиру Kulturkampf-а.

* * *
Књиге професора из Новога Сада о Старосрбима налазио сам и после рата. Да ли је размишљао да се и оружјем супротстави отцепљењу Војводине не знам. Ја јесам, као и приликом сецесије Црне Горе. Но можда га још у Славонији Марко Неговановић и остали Контролори Рата на ‘‘овим просторима’‘ беху убедили да се силом ‘‘ништа не постиже’‘ – осим кад је користе Они, душмани не само Србима.

‘‘Европљанима’‘, гласи један од Протокола сионских мудраца, ‘‘треба показати да се ратовањем једино губи. Све територијалне и друге добитке тако стечене ваља поништити, и тиме их натерати да се боре нашим средствима, а не оружјем, где су без премца’‘. Да ли је Новосађанин читао Протоколе, или се и тога чувао, не знам, такође.

Но прилично сам сигуран да су Маринети, Малапарте, Евола, Јингер, Хамсун, Црњански и многи други – као и Јевреји Краков и Винавер – бојиштима ступали широм отворених очију, и срца.

Јер да није било рата, не би ни мој отац израстао у Човека, нити мој ђед умро као витез, нити мајчин отац четовао – да би између ратова пропао, умишљајући да је трговац. Без рата не бисмо се имали чега сећати, мимо свакодневице.

* * *
Прелазећи Дрину сваки пут бих се зато опростио од свега. ‘‘На терену’‘, улажући себе, надилазили су ратници сва сценарија. Нико се на ватреним линијама није играо осим Едварда Лимонова и западних новинара који нису пуцали али се јесу сликали у белим оделима, с лешевима као мизансценом. Што је ту било још и ловаца на људе, плаћеника, ‘‘ратних туриста’‘ из ‘‘света’‘ изаћи ће временом на видело, попут помора Индијанаца које су САД недавно решиле новцем да ‘‘обештете’‘.

‘‘Свет је позорница, а сви људи само глумци’‘ писаше још Шекспир те су, немајући себе, и Англи као Франци, Алемани, Саси, Швабе – сви Немци – морали присвајати туђу лозу, играти шта им се хоће посред сценографије по свом избору, снатрећи о свету друкчије дизајнираном од Богом смандрљаног…

* * *
Али, пролазећи кроз попаљена села и мимо бораца у сељачким чарапама који су нас поздрављали уздигнутим пушкама, мени се свет чинио само унеређеним. Док сам по рововима слушао старце како помињу синове у Београду, Немачкој, Швајцарској, Америци, Канади или Аустралији, знао сам да бар они не мисле да је рат могуће ‘‘одрадити’‘ – мада премлади да памте ‘‘лажни рат’‘ (‘‘Phoney War’‘) са француско-немачког фронта, из 1939.

Наспрам нас, не само западни ‘‘саветници’‘ и ‘‘посматрачи’‘ већ и муџахиди из белога света гонили су ‘‘Бошњаке’‘ да нам се свете што смо их подсетили да су преверили из слабости, а не жудње за праведнијим Богом.

Подал, кобан по слабе колико и поштене и часне, рат ме је увукао у себе; по нападу на Масленицу обукао сам униформу, и у колони аутобуса кренуо кроз Коридор. Надомак Скрадина псовао сам полицајца који нам није дао да спавамо у његовој викендици, заштићеној од хрватског тенка кадрог да нас једним хицем све побије. Помишљао сам на очев Купрес, и напад да би се Врховном штабу обезбедила ‘‘ширина пролаза’‘, која се показала непотребном тек по погибији преко хиљаду српских партизана. Размишљах и о наредби Драже Михаиловића за повлачење кроз Босну уместо ка Грчкој, кобну за преко двадесет пет хиљада регрута из Шумадије.

Јер, мада су ратове најчешће водили послушници, будале, зликовци, осујећени уметници а не јунаци, увек су га ратовали ‘‘обични’‘ људи, најбољи међу нама.

* * *
‘‘Ко не дошо у бој на Косово, рђом капо док му је кољена!’‘ прастара је клетва, а моји суграђани беху махом избегли да приђу било четницима било партизанима.

Ни ‘‘ослобођење’‘ 1944, ни Сремски фронт, ни дим од погођене Телевизије 1999. нису их могли подсетити да су Турци Београд звали Дар ул Џихад, или Капија Рата…

* * *
Стално нас стога страве жртвеношћу војне, мада највише губимо живећи међу – а нарочито под – Њима, у ‘‘миру’‘.

Тек Рат наиме подсећа ‘‘елиту’‘ на народ, а све заступнике и посреднике на Бога… Служити се Светом Тајном Рата а не Њој јесте злочинити, и стога је требало Слободану Милошевићу и свима око, уз, и иза њега судити у Србији, не Хагу. Казну за ратне злочине некада су борцима изрицали па и извршавали њихови команданти, штитећи остале да у миру могу прићи својој деци не стидећи се питања: ‘‘Шта си ти радио у рату, тата?’‘

При сваком одласку на фронт молио сам се зато Свевишњем да ме не суочи с непочинством мојих сабораца. ‘‘Срби немају ништа против убиства силоватеља, убица, пљачкаша и издајника’‘, казивах својевремено Американцима, ‘‘али мрзе несој, и срамоћење оних који то нису заслужили – сакрамент убијања, крвна освета, за нас будући налог Светог Суда, немилосрднијег и од вашег’‘.

Јер, ако су сви светови исти – ‘‘како испод, тако изнад’‘ суфијске мудрости – онда је надвременски и натпросторни Рат наше и претпостојање и постојање, и вечност. Какав је то Рат ми не знамо, наслућујући Га и осећајући мимо све преварности науке, философије, па и религије.

Еденски врт наиме тешко може утешити икога часног, после живота у Злу коме се, осим смрћу, не можемо одупрети. ‘‘Основна обука’‘ на Земљи исувише ми личи на масонску, легионарску или америчку – слаба и лоша припрема за освајање и одбрану Истине, Правде и Лепоте.

Јер Срби осим живљењем нису увежбавали ништа; Морлаци би изједна прелазили преко стотину километара по беспућу да разбију Турке, наше крви али земаљског опредељења. Срби Светога Петра побеђивали су Наполеонове гренадире, а Кучи и турске зејбеке који су насртали са по јатаганом у свакој руци. Чешки новинар Холечек дивио се тежацима Марка Миљанова, који су као један у трку мењали правац и ударали где их низами нису ни најмање очекивали.

Зато су, ваљда, 1999. Турци за упад на Космет спремили своју најбољу дивизију, од брђана који су цели војни рок проводили под шаторима, у ратном режиму.

У Анадолији, нико се не залуђује да ће ‘‘Крајем историје’‘ нестати и рата – што би се одрицaли нечега што их је уздигло, и осмислило?

* * *
Ко је и шта Бог – а ко и шта Ђаво – мимо је бар нашега ума; да Господ дела на ‘‘необјашњиве начине’‘ нека се теши Запад.

‘‘Добро се злим не постиже’‘ велимо ми, што ваљда и Господа обавезује, ако је каквим Га волимо.

* * *
Света тајна рата јесте основ живота а не смрти, смислене једино с тежње ка чојству. Модернитету усредсређеном на појаве а слепом на пројаве, згрченом око опстанка по сваку цену, Рат не може бити Тајна не будући лична, пословна, знанствена, нити шпијунска.

Нису га случајно Немци зато претворили у геноцид, а Американци у бизнис. Нуклеарни, хемијски, биолошки, класични, трговински, културни, специјални или психотронски, рат је њима појмљив искључиво као видео игрица, у најбољем случају филмски спектакл.

Зато ће Рата увек бити – било ‘‘људи који воле рат’‘, ратника – ту или не.

http://www.srpskilist.net/gledista/sveta-tajna-rata
« Poslednja izmena: 04. Avg 2011, 10:02:08 od Nksamsj »
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
Browser
Nokia 070
mob
Samsung 
Rat vodi poreklo od sukoba među čoporima koji nastajali zbog teritorija, hrane, ženki... To je i danas česta pojava kod nekih vrsta majmuna i drugih životinja koje se žive u čoporima.
Sa razvojem čoveka, usložnjavanjem društvenih odnosa, došlo je i do usložnjavanja sukoba. Možemo mi da izmišljamo razloge i filozofiramo o prirodi rata ali činjenica da je rat jedan od mehanizama borbe za opstanak karakterističan za čoporativne životinje. Istina ljudski čopori su porasli, razvili se u države i narode, ali mnogi ljudi su po pitanju rata i odnosa prema njemu ostali na nivou svesti majmuna.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50016
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.18
mob
Samsung Galaxy S24
Филм "Лепа Села Лепо Горе" објашњава до детаља философију грађанског рата.

« Poslednja izmena: 04. Avg 2011, 20:15:14 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 22
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 5.0
a shta se prochishcava ratom? suvishni ljudski zivoti?
ratovi su se ranije vodili zbog opstanka,kasnije zbog komercijalnih razloga...nijedna mrznja medju ljudima ne moze da izavoze veci sukob,ako tu ne bi postojala shansa za profit
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 387
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.50
Rat je cisto ekonomska kategorija. Tojest sluzi za povecanje bogatstva i moci pojedinaca.  Religija je tu samo u propagandne svrhe, sve sto moze da mobilise mase je dobrodoslo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Chrome 13.0.782.215
mob
Nokia 
Is World Peace Possible?
Oswald Spengler
A cabled reply to an American poll
First published in Cosmopolitan, January, 1936.

The question whether world peace will ever be possible can only be answered by someone familiar with world history. To be familiar with world history means, however, to know human beings as they have been and always will be. There is a vast difference, which most people will never comprehend, between viewing future history as it will be and viewing it as one might like it to be. Peace is a desire, war is a fact; and history has never paid heed to human desires and ideals.

Life is a struggle involving plants, animals, and humans. It is a struggle between individuals, social classes, peoples, and nations, and it can take the form of economic, social, political, and military competition. It is a struggle for the power to make one’s will prevail, to exploit one’s advantage, or to advance one’s opinion of what is just or expedient. When other means fail, recourse will be taken time and again to the ultimate means: violence. An individual who uses violence can be branded a criminal, a class can be called revolutionary or traitorous, a people bloodthirsty. But that does not alter the facts. Modern world-communism calls its wars "uprisings," imperialist nations describe theirs as "pacification of foreign peoples." And if the world existed as a unified state, wars would likewise be referred to as "uprisings." The distinctions here are purely verbal.

Talk of world peace is heard today only among the white peoples, and not among the much more numerous colored races. This is a perilous state of affairs. When individual thinkers and idealists talk of peace, as they have done since time immemorial, the effect is always negligible. But when whole peoples become pacifistic it is a symptom of senility. Strong and unspent races are not pacifistic. To adopt such a position is to abandon the future, for the pacifist ideal is a static, terminal condition that is contrary to the basic facts of existence.

As long as man continues to evolve there will be wars. Should the white peoples ever become so tired of war that their governments can no longer incite them to wage it, the earth will inevitably fall a victim to the colored men, just as the Roman Empire succumbed to the Teutons. Pacifism means yielding power to the inveterate nonpacifists. Among the latter there will always be white men -- adventurers, conquerors, leader-types -- whose following increases with every success. If a revolt against the whites were to occur today in Asia, countless whites would join the rebels simply because they are tired of peaceful living.

Pacifism will remain an ideal, war a fact. If the white races are resolved never to wage war again, the colored will act differently and be rulers of the world.

http://cosmodromium.blogspot.com/2008/10/oswald-spengler-is-world-peace-possible.html?zx=9f7ed6df3fa26aa2
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 10:29:34
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.085 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.