Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: megatoni snage eksplozije u službi proizvodnje električne energije  (Pročitano 1585 puta)
07. Maj 2008, 14:44:56
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 106
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
motor sa unutrašnjim sagorijevanjem radi na principu eksplozije komprimirane smješe goriva i zraka unutar cilindra koji pokreće klip itd.... na kraju dobijemo upotrebljivu silu izraženu u kw

zamislite sada dvije stvari

prva je neki vid motora sa unutrašnjim sagorijevanjem koji radi na eksploziju iznimno malih ali dostatnih količina TNT-a, interesuje me koliku bi količinu tnt-a mogao da izdrži najjači cilindar na planeti (nešto kao gigantski motor koji radi na tnt eksplozije sa filterima za izduvne gasove).....

predpostavljam da bi cilindar bio velik otprilike 10 do dvadeset metara... a proizvodio ni snagu u megavatima vjerovatno, i po 1 eksploziji unutar cilindra bi trošio otprilike 0.5 kilograma tnt-a na veličinu cilindra od 20 metara i zapreminu od Boga dragog pitaj koliko..... pa onda napraviti 2 cilindraš (radi smanjenja vibracija) i generator koji bi iskorištavao svu tu silu..... volio bih da neki mehaničara na brzinu sa programom izračuna koliko bi sile pokretalo taj generator i kolika bi bila iskoristivost u električnoj energiji......

eh sad dolazimo do druge hipotetičke situacije.....

ako nekih 1 kg tog nekog nuklearnog goriva proizvede snagu eksplozije od toliko megatona, onda bi gram ili jedinica puno manja od grama proizvodila taman dovoljno snažnu eksploziju kao i 0.5 kg tnt-a.....

s tim u vezi bi iz jako male količine materije dobili ogromnu količinu električne energije.....

problemi sa kojima se susrećemo su 1. radijacija dala bi se sankcionisati olovnim oklopom oko motora koji bi uz spriječavanje radijacije stabilizovao motor svojom težinom, ublažavao zvuk eksplozije itd, ispušni plinovi bi prolazili kroz filtere od aktivnog ugljena takođe oklopljene olovom i morali bi biti usmjereni ka nekom zatvorenom prostoru nikako u atmosferu....

problem broj dva je dovod goriva u cilindar, jer u slučaju da mehanizam ne funkcioniše kako treba to bi dovelo do lančane reakcije i atomske eksplozije čitave elektrane...... međutim pošto se radi o hipotetici, volio bih i molio bih da neki mašinac stvarno izrazi brojke koliko bi kilowata snage dobili iz dva cilindra od 20 metara (dvo cilidraš motor), koliko bi nuklearnog materijala trebalo za jednu efektivnu eksploziju unutar tog cilindra (neka bude ekvivalent 0.5 kg tnt-a), koliko bi taj "agregat" trošio na sat, i finalno koliko bi struje dobili iz tog imaginarnog gigantskog generatora ili više njih......

na temu me je podstakla eksplozija CAR BOMBE
istovremena eksplozija snage 50 milijardi kg TNT.... ili 50 megatona (ako sam ja dobro izračunao)

stvarno molim nekog stručnjaka da na brzinu izvuče brojke.....

(ovaj motor je praktično nemoguć jer pokretni djelovi motora se oslanjaju na opruge, podmazani su, pa karike na klipovima, pa problemi sa vibracijama koje bi proizvodio, vijek trajanja motora, skupo testiranje skoro pa nemoguće itd....) ali eto čisto hipotetički (sigurno postoji software za kalkulaciju što posao pravi iznimno laganim)........

hvala.....

megaton na wikipedii

http://en.wikipedia.org/wiki/Megaton
« Poslednja izmena: 07. Maj 2008, 14:48:50 od sirah »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Pokusali su pocetkom 50-ih da naprave bombarder koji bi bio pogonjen nuklearnim rektorom, ali se na kraju odustalo od toga, slicne projekte su imali i amerikanci i rusi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_Nuclear_Propulsion
http://en.wikipedia.org/wiki/Convair_X-6

Bila je i emisija na Discovery-u o tome gde se detaljno opisuje americki program, pa pokusaj da pronadjes, mislim da ce ti pomoci da bolje shvatis problematiku.
Isto tako potrazi i pogledaj neki sajt koji se bavi tematikom fisije i fuzije kako bi bolje shvatio i razlikovao ova dva pojma tj. pojave.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26
 koliko se ja razumem u nuklearne motore  Smile  - oni uvek koriste neki radni fluid (vazduh , voda ... ) ... snaga koja se dobija nuklearnom reakcijom se prenosi kao toplotna energija na taj fluid - a ostatak priche je uglavnom klasichan ....

glavni problem nije sama snaga koja se dobija , nego kako je "obuzdati " i korisno iskoristiti a da ne unishti motor (shto si i sam primetio  Smile ) , a s druge strane da instalacija bude sigurna i u sluchaju aviona ne preterano teshka ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Sony xperia
Citat
koliko se ja razumem u nuklearne motore
   Smile Smile Smile
Jel' napravi neki ???  Smile Tako i moja pokojna baba, ponekad pocinjala recenicu:" Kol'ko se ja razumem u medicinu, ... "  Smile
« Poslednja izmena: 08. Maj 2008, 00:10:18 od lightsoft »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 106
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
možda je ćemo više razjasniti ako utvrdimo koliku je snagu imala najmanja eksplozija "na atomski način" tj koliko atoma je bilo rascijepljeno i cijepanjem (nekontrolisanim) proizvelo eksploziju......

zašto to, pa motor sa unutrašnjim sagorijevanjem takođe radi na principu eksplozija, samo što su eksplozije smješe goriva i zraka.....

samim odgovorom na pitanje najmanje moguće nuklearne eksplozije bi dobili odgovor na pitanje koliki malen odnosno veliki nam cilindar treba (debljina bloka motora itd....),

međutim koliko sam shvatio iz cut out pogleda na atomsku bombu nuklearna reakcija se dobija fizičkim sudarom jednog plutonijuma sa drugim plutonijumom ili kod modernih A-bombi hemijski poboljšanom sudarom, što predstavlja problem za samu eksploziju unutar cilindara jer se ne radi o svjećicama benzin ili samom pritisku diesel nego o

prisilnom i jako brzom spajanju ta dva radioktivna ellementa koji izgleda traže neki katalizator za reakciju.....

problem hladne fuzije je kako iskoristiti energiju koja se može dobiti cijepanjem atoma i potrošiti je što je moguće više (tj. iskoristiti je sa što je moguće manje gubitaka)

izgleda da jedino od CERN možemo tražiti odgovor.....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 106
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
a za moderne atomske centrale to je već poznata stvar, šipke dva radioaktivna elementa u neposrednoj blizini jedna do druge proizvode visoku temperaturu, fluid tu temperaturu prenosi u obliku pare do lopatica generatora i voila struja je tu.....

za brzo zaustavljanje reakcije služe šipke nekog drugog hemijskog elementa koje zaustavljaju proces bombardovanja zracima tako što ih apsorbuju te onemogućavaju topljenje jezgre.....

inače a to svi znamo iz STALKERA topljenje jezgre u Černobiljskom reaktoru i eksplozija H2O zbog pregrijavanja koje je prouzrokovalo preveik pritisak je i proiuzvelo katastrofu.....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26
Citat
koliko se ja razumem u nuklearne motore
   Smile Smile Smile
Jel' napravi neki ???  Smile Tako i moja pokojna baba, ponekad pocinjala recenicu:" Kol'ko se ja razumem u medicinu, ... "  Smile

nemoj da pitash ono na shta ne zelish da dobijesh odgovor ...  Smile

iz wikipedije

Effective neutron multiplication factor

The effective neutron multiplication factor, k, is the average number of neutrons from one fission that cause another fission. The remaining neutrons either are absorbed in non-fission reactions or leave the system without being absorbed. The value of k determines how a nuclear chain reaction proceeds:
k < 1 (sub-critical mass): The system cannot sustain a critical reaction, and any beginning of a chain reaction dies out over time. For every fission that is induced in the system, an average total of 1/(1 − k) fissions occur.
k = 1 (critical mass): Every fission causes an average of one more fission, leading to a fission (and power) level that is constant. Nuclear power plants operate with k = 1.
k > 1 (super-critical mass): For every fission in the material, it is likely that there will be "k" fissions after the next mean generation time. The result is that the number of fission reactions increases exponentially, according to the equation e(k − 1)t / Λ, where t is the elapsed time. Nuclear weapons are designed to operate under this state. There are two subdivisions of supercriticality: prompt and delayed.

In an infinite medium, the multiplication factor is given by the four factor formula.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.08 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.