Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pogrešna verovanja u ishrani pasa  (Pročitano 12792 puta)
20. Maj 2010, 23:42:34
Zvezda u usponu


Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 1127
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
HTC CHA CHA
   Vlasnici pasa su često pogrešno vođeni brojnim opšteprihvaćenim idejama koje se provlače godinama. Sledeći paragrafi bi trebali da isprave ova pogrešna verovanja.

Verovanje: Pas treba da posti jednan dan u nedelji.
   Ovo može biti na ruku vlasniku ali nema ništa sa zdravljem psa.

Verovanje: Pas koji ne jede meso je izdržljiviji.
   Pogrešno. Ova ideja postoji u određenim krugovima iako je dokazano da je za izdržljivost u određenim aktivnostima (na primer, lov, vuža saonica) mnogo bolje nahraniti psa lakšim obrokom najmanje dva sata pre početka aktivnosti.

Verovanje: Moj pas jede isto što i ja.
   Mnogi vlasnici antropomorfiziraju svoje pse. Oni ne znaju, ili se pretvaraju, da psi imaju različite navike u ishrani u odnosu na ljude. Psi su mesojedi, iako ne striktno, ali daleko da mogu jesti sve. Organizam psa vari visoko kvalitetne biljne proteine jednako dobro kao i one životinjskog porekla, ali takođe mogu da podnesu i velike količine masti za razliku od ljudi. Psi tolerišu skrob kao izvor energije samo ako je u potpunosti iskuhan i u proporciji sa fiziološkim limitima. Potreba za vitamnima i mineralima se takođe razlikuje od one prisutne kod ljudi. Na primer, štenetu je dovoljno 400% manje vitamina D nego bebi čoveka.

Verovanje: Pas treba varijacije u svojoj ishrani
   Pogrešno verovanje. Idealno, pas treba jesti istu hranu iz iste posude u isto vreme - upravo suprotno od onog kako bi želeli njihovi vlasnici! U stvari, česte promene režima ishrane izlažu psa digestivnim problemima. Crevna mikroflora je adaptirana određenom tipu hrane i svaka iznenadna promena ne daje dovoljno vremena ovim mikroorganizmima da se prilagode novoj. Ovo stvara povećanu produkciju određenih slabosvarljivih metabolita ili toksina. Na primer, dodavanje mesa indiferentne kvalitete povećava akciju proteolitičkih mikroba koji stvaraju bazičan pH što vodi to flatulencije i dijareje. Stoga, varijacije u ishrani pasa se mogu tolerisati samo u okviru ranga hrane slične kompoticije. U suprotnom, kada menjate režim ishrane, učinite to postepeno kroz period od jedne nedelje.

Verovanje: Komercijalna hrana treba biti pojačana dodavanjem mesa
   Pogrešno verovanje. Mnogi vlasnici postaju nervozni kada nemogu identifikovati meso u komercijalnoj kompletnoj hrani. Premda neki proizvođači pokušavaju da savladaju ovaj problem dodavajući izvor mesnog sastojka u ime hrane (na primer, "sa piletinom", "sa govedinom") i dalje ostaje teško vlasnicima da prihvate činjenicu da je taj sastojak zaista glavni u formulaciji hrane i da može biti jednak kvalitetu mesa iz mesnice. Ne treba zaboraviti da je gotova hrana formulisana tako da sadrži sve sastojke neophodne psu za određeni uzrast i fiziološko stanje i da nije uzeto u obzir eventualno dodavanje "mesa iz mesnice". Dakle, ako ste se odlučili da svog psa hranite komercijalnom hranom onda svaki dodak može uticati na balans hranljivih sastojaka i tako negativno uticati na zdravlje psa.

Verovanje: Proteini mogu opteretiti rad bubrega
   Pogrešno verovanje. Radi se o nekorektnoj aplikaciji istraživanja koje je sprovedeno nad pacovima. Ovo je dovelo do potpuno pogrešne ideje da vremenom visoki nivoi proteina u ishrani dovode do preranog starenja bubrega i gubitka njihove funkcije prečišćavanja što dovodi do hronične disfunkcije ovog organa. Istraživanja koja su se vodila u Francuskoj od 1975. godine (Paquin i Pibot, u saradnji sa École Vétérinaire u Alfortu i Royal Canin kompanije, objavljeno 1979. i 1986. godine), i SAD-u preko 15 godina (Churchill, u saradnji sa Hill's Company, objavljeno 1997. god.), su jasno dokazala da je ovo verovanje o štetnosti proteina na bubrege pogrešno. Urea, kao produkt katabolizma proteina, se eliminiše pasivno od strane bubrega i ako bubrezi izgube svoju funkciju to je jednostavno rezultat normalnog starenja ili rezultat pojave specifičnog oboljenja.

Verovanje: Kalcijum drži uši psa uspravno
   Pogrešno verovanje. Kod rasa sa uspravnim ušima (na primer nemački ovčar), pad ili slabljenje uha može biti primetno između četvrtog i šestog meseca kada ispadaju mlečni zubi. U ovom momentu, vlasnici žure da obogate hranu dodavanjem kalcijuma i vitamina nakon čega primećuju normalan povratak ušiju u prvobitno stanje. U stvari, kalcijuim i višak vitamina nemaju efekat jer su uši građeno od hrskavice koja naravno ne može da fiksira kalcijum ili da se formira u kost. Ne postoje naučna istraživanja koja pokazuju da određeni režim ishrane utiče na poziciju i nošenje ušiju tako da praksa dodavanja viška kalcijuma može samo da šteti štenetu jer vodi do narušavanja balasa hranljivih sastojaka u obroku psa.

Verovanje: Svi vitamini su u povrću
   Pogrešno verovanje. Povrće nije jedini izvor vitamina za psa. U stvari , vitamini rastvorljivi u mastima (A, D, E i K) se nalaze u životinjskim masnoćama ili u određenim organima. Tako na primer jetra, sadrži velike količine vitamina A što može biti opasno po psa ukoliko se svakodnevno hrani jetrom. Vitamini rastvorljivi u vodi (B kompleks) se nalaze i u biljnoj i u životinjskoj materiji. Jednaka količina vitamina B1 se može naći u mleku u prahu i grašku. Dehidrirano povrće koje se može naći u određenim tipovinma komercijalne hrane nije nikad značajan izvor vitamina.

Verovanje: Vitamin D je potrbno dodavati u hranu za štenad
   Pogrešno verovanje. Štenad zahtevaju relativno male doze vitamina D tako da se potrebe za ovim sastojkom mogu lako nadomestiti dobro izbalansiranom hranom. Prekomerne doze izazvane nepotrebnim dodavanjem ovog vitamina mogu biti opasne i dovesti do ozbiljnih problema kostiju.

Šta psi ,nikako ne  bi smeli jesti?
    Neke vrste hrane, koje su pogodne za ljude, pa čak i druge životinje, mogu predstavljati rizik za psa zbog njegovog metabolizma koji se u mnogo čemu razlikuje od našeg. Neke namirnice izazivaju manje digestivne probleme, dok druge mogu da prouzrokuju ozbiljna oboljenja, pa čak i smrt.
   U nastavku teksta sledi kraći spisak namirnica koje ne treba koristiti u ishrani pasa. Ova lista naravno, nije kompletna, jer bi nabrajanje svega što vas ljubimac ne sme da jede, iziskivalo mnogo, mnogo više prostora. Zato sam se trudila da se koncentrisem na, uglavnom one namirnice koje se koriste u svakodnevnoj ishrani.

- Alkoholna pića i jela koja u sebi imaju alkohol (mogu da izazovu trovanje, komu i smrt).
- Hrana za bebe (moze da sadrži crni luk u prahu koji je jako toksičan za pse. Ako se daje u većim količinama treba imati na umu da hrana za bebe nema dovoljne kolićine minerala i vitamina koji su potrebni psu).
- Kosti ribe i živine (mogu da dovedu do opstrukcije ili povrede digestivnog sistema).
- Hrana za mace (generalno sadrži veće količine proteina i masti).
- Čokolada, čaj, kafa i drugi proizvodi sa kofeinom (sadrže kofein, teobromin ili teofilin, koji mogu da budu jako toksični i pogađaju srce i nervni sistem.
- Agrumi (mogu da izazovu povraćanje).
- Grozđe i suvo grozđe (sadrže nepoznat toksin koji može da osteti bubrege).
- Hmelj (nepoznat sastojak izaziva ubrzano disanje, ubrzan rad srca, povećanu temperaturu grčeve i smrt).
- Dodaci humanoj ishrani koji sadrže gvožđe (mogu da ometaju rad digestivnog sistema i da budu toksični za druge organe kao što su jetra i bubrezi).
- Velike količine dzigerice (mogu da izazovu hipervitaminozu vitamina A, sto pogađa mišiće i kosti).
- Mleko i neki mlečni proizvodi (neki odrasli psi nemaju dovoljne količine enzima laktaze, koja obara vrednosti laktoze u mleku. Zbog toga dolazi do dijareje. Najbolje bi bilo koristiti specijalna mleka koja u sebi ne sadrže laktozu).
- Crni i beli luk (sirov, kuvan ili u prahu, sadrži sulfokside i disulfide koji mogu da ostete krvne ćelije i izazovu anemiju. Beli luk je ipak, manje toksičan od crnog).
- Paradajz i krompir (sadrže oksilate koji mogu da utiču na rad digestivnog, nervnog i urinarnog sistema).
- Sirova jaja - belance (sadrži enzim avidin koji umanjuje absorpciju biotina (vitamin B). Ovo može dovesti do problema sa kožom i dlakom. Takođe, u sirovim jajima se često nalazi i salmonela.
- Sirova riba (može da dovede do deficita tiamina (vitamin B) što prouzrokuje gubitak apetita, grčeve, u nekim slučajevima, kod manjih rasa i smrt).
- So (ukoliko se daje u većim količinama može dovesti do neravnoteže elektrolita u organizmu).
- Hrana bogata šećerom (dovodi do gojaznosti, problema sa zubima, dijabetesa i svih problema koje dijabetes sa sobom nosi).
- Ostaci sa stola (nisu nutritivno izbalansirani i ne bi trebalo da čine više od 10% ishrane psa. Masnoću treba skinuti sa mesa a kosti ne davati).
- Kvasac za testa (može da izazove veoma bolne gasove u digestivnom sistemu. U nekim slučajevima izaziva ozbiljne probleme u stomaku i crevima).

   Mnogi vlasnici kućnih ljubimaca nisu svesni opasnosti kojoj izlažu svoje pse kada ih hrane tzv.hranom za ljude.Omogućavanje specijalnog čašćenja je jedan od uobičajenih načina pokazivanja ljubavi i naklonosti prema kućnom ljubimcu.Dodavanje ostataka ljudskih obroka ili neke druge hrane namenjene ljudima,u hranu koju treba pas da jede,veruje se, povećava uživanje ljubimca u hrani.Ali,neka hrana koju ljudi uzimaju može biti neodgovarajuća za našeg psa i ne bi je trebalo davati uopšte.

Ostaci sa stola
   Mada se mnogi vlasnici hrane vrlo hranljivom,dobro izbalansiranom,zdravom hranom,treba imati na umu da hranljive potrebe psa nisu iste kao čovekove.Samim tim,jasno je da su zdrava hrana za čoveka i zdrava ishrana za psa dva različita pojma.Osim toga,većina vlasnika dodaje samo izabrane ostatke iz svojih obroka u ljubimčevu posudu za hranu,kao sto su masnoće i ostatci mesa,dok zanemaruju davanje povrća i žitarica.Ostatci obroka koji završavaju u posudi našeg psa mogu biti veoma ukusni i pas ih može mnogo voleti,ali oni ne obezbeđuju balansiranu ishranu.Ljubimci mogu izabrati samo neke otpatke i ostaviti sve ostalo sto izaziva dalji i veći debalans hranljivih sastojaka u njihovoj ishrani.

Meso i perađevine od mesa
   Neki vlasnici veruju da njihovi psi,posto su po prirodi mesojedi,treba da jedu pretezno samo meso.Ipak,isključivo mišićno tkivo stoke i peradi ne može da obezbedi kompletnu hranu za psa.Meso ima visok procenat proteina,dok je siromašno kalcijumom,gvožđem,bakrom,jodom,kao i nekolicinom vitamina,ali je bogato fosforom.Tačno je da su preci psa se hranili isključivo mesom,ali se zanemaruje činjenica da su oni jeli čitav plen,uključujući i kosti,unutrasnje organe,crevni sadržaj.

Mleko i mlečni proizvodi
   Skoro svi psi vole ukus mleka.Mada su mleko i mlečni proizvodi izvanredan izvor kalcijuma,proteina,fosfora i nekih vitamina,intenzivan unos može izazvati proliv kod pasa.Mleko sadrži šećer-laktozu.Laktoza zahteva razgradnju u probavnom traktu enzimom zvanim laktaza.Neki psi ne mogu da proizvedu onoliku količinu laktaze kolika je potrebna da bi mogli da prihvate vece količine laktoze u mleku.Nedovoljna količina laktaze u organizmu rezultira nemogućnošću da se čitava uneta količina mleka svari i posledično izaziva poremećaj varenja i dijareju.Mlečni proizvodi kao što su sir,maslac,jogurt,sadrže nešto manje laktoze u odnosu na mleko.Oni ne terba da se koriste kao dodatni izvor kalcijuma i proteina.Visak kalcijuma u ishrani može doprineti razvoju skeletnih poremećaja kod pasa u rastu,i nije kao što se ranije verovalo,od koristi u sprečavanju eklampsije kod kuja dojilja.Smatra se da su proteini iz mlečnih proizvoda među četiri najčešća alergenta kod pasa.

Čokolada
   Mnogi psi uživaju u ukusu slatkiša.Cokolada sadrži metilksantin zvani teobromin,koji je toksičan za pse kada se konzumira u većim količinama.Tžovanje teobrominom kod psa,kada se dogodi moze biti opasno po život.Manje od 100gr. čokolaade za kuvanje koje pojede pas srednje veličine moze biti fatalno. Znaci trovanja su povraćanje,proliv,dahtanje,nemir,pojačano uriniranje ili nesvesno mokrenje i drhtanje mišića.Ovi znaci se obično pojavljuju 4-5 sati nakonšsto pas konzumira hranu koja sadrži čokoladu.Početak pomenutih napada u većini slicajeva označava slabe prognoze i često rezultira smrću.Ako pas konzumira čokoladu u striktno ograničenim malim količinama,neće biti opasnosti od trovanja teobrominom.Ali drugi štetni faktori,kao što je propadanje zuba,ne smeju se predvideti.

Đzigerica
   Đzigerica je izrazito siromašna kalcijumom a preterano bogata vitaminom A.To može prouzrokovati poremećaje u kostanom sistemu.Ako pas konzumira đzigericu često i u velikim količinama,deformiteti kostiju usled trovanja A vitaminom nastaju postepeno i mogu ostati neprimećeni čak i nekoliko godina.Opasni i nepovratni deformiteti mogu se dogoditi i eventualno dijagnostikovati često prekasno da bi se moglo ikako pomoći.


Preuzeto sa www.o-psima.com
« Poslednja izmena: 20. Maj 2010, 23:44:02 od natasajc »
IP sačuvana
social share
Westie mužijak, star četri godine sa osvojenim titulama 5xPRM, 1xR.CAC, 25xCAC, 1xR.CACIB, 11xCACIB, 22xBOB, J.BOG, 3xBOG III, 2XBOG II, 2xBOG, BIS IV, JCH SRB, CH SRB, CH MNE, CH BG, CH GE, CH MOL, INT CH  Slobodan za parenje
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik


Zodijak
Pol
Poruke 8
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 16.0
Da malo obnovimo znanje, pošto se ne slažem sa svim navedenim u delu "šta psi nikako ne bi smeli jesti"


- Sirovo svinjsko meso (Aujeckijeva bolest je smrtonosna za pse). Termički obrađena svinjetina je bezbedna!
   Više informacija o ovoj opakoj bolesti možete pogledati na podforumu zdravlje i nega pasa http://prirodapasa.com/index.php?topic=167.0

- Termički obrađene kosti (zbog toga sto je krtost kostiju već na 50°C 2x veca nego na telesnoj temperaturi). Sirove kosti su bezbedne!

- Velike količine dzigerice (dzigerica je prepuna dobrih stvari ali ne sme mnogo da se daje jer moze da dodje do hipervitaminoze(vitamin A) tako da jednom nedeljno bi bilo optimalno).

- Peciva (sadrže pekarski kvasac, koji nije zdrav za psa kao pivarski kvasac. Peciva sadrže i neke aditive za čuvanje svežine (omogućavaju im "dugotrajnost" na veštački način), tako neki pekari drže pecivo 2-3 dana ,pa onda pokušavaju da ga "udome" za tov svinja i dr. stoke - "da se ne baci". Ishrana ovakvom hranom stvara izuzetno kiselu sredinu u želudcu životinnja ,tako da je česta pojava gastritisa , čira, a može rezultirati i fatalnim ishodom).

- Crni luk (sirov, kuvan ili u prahu, sadrzi sulfokside i disulfide koji mogu da ostete krvne celije i izazovu anemiju).

- Grožđe i suvo grožđe (sadrze nepoznat toksin koji moze da osteti bubrege).

- Čokolada, čaj, kafa i drugi proizvodi sa kofeinom (sadrze kofein, teobromin ili teofilin, koji mogu da budu jako toksicni i pogadjaju srce i nervni sistem).

- Alkoholna pića i jela koja u sebi imaju alkohol (mogu da izazovu trovanje, komu i smrt).

- Hrana za bebe (moze da sadrži crni luk u prahu koji je jako toksičan za pse).

- Hmelj (nepoznat sastojak izaziva ubrzano disanje, ubrzan rad srca, povecanu temperaturu grčeve i smrt).

- Dodaci humanoj ishrani koji sadrze gvožđe (mogu da ometaju rad digestivnog sistema i da budu toksični za druge organe kao sto su jetra i bubrezi).

- Mleko (Neki odrasli psi nemaju dovoljne kolicine enzima laktaze, koja laktozu iz mleka razlaze na proste secere i cini ih dostupnim organizmu. Nesvarena laktoza remeti crevnu mikrofloru i dovodi do naduna, dijareje i poremecaja varenja. Najbolje bi bilo koristiti specijalna mleka koja u sebi ne sadrze laktozu).

- Hrana bogata secerom (dovodi do gojaznosti, problema sa zubima, dijabetesa i svih problema koje dijabetes sa sobom nosi).

Izvor: http://www.prirodapasa.com/

Kosti ribe i živine su bezbedne ukoliko su sirove, to da su pileće kosti opasne je zastarelo verovanje! Odnosno to važi samo za termički obrađene kosti, jer takve kosti pucaju po dužini i zato u opasne za pse.

Naravno da psi mogu da jedu mlečne proizvode, sve sem mleka je sasvim bezbedno i preporučljivo je. Jogurt, mladi sir....sve to je jako zdravo i korisno za vašeg ljubimca :)
Jedino mleko se ne preporučuje, sem štencima naravno.

Beli luk je namirnica koja je bezbedna u "normalnim" količinama.

Paradajiz se takođe koristi u ishrani pasa.

Sirovo jaje isto, belance je bezopasno osim ako vaš pas ne jede 10 jaja dnevno narednih 6 meseci, tada će doći do difecijencije biotina.

Sirova riba je takođe skroz bezbedna, samo treba izbegavati mešanje sa mlečnim proizvodima.

« Poslednja izmena: 20. Okt 2012, 20:43:03 od Pop_ »
IP sačuvana
social share
Edit by Anea: Linkovi i bilo kakvi drugi reklamni elementi nisu dozvoljeni u potpisima korisnika!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost


Onen i-Estel Edain ... U chebin Estel anim.

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 4131
Zastava The Middle-Earth
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 16.0
mob
Nokia N-shurnaest
Moj pas jede: sirove kosti ( pilece-junece-svinjske) ove druge uglavnom dobija dzabe od mesara koji gotivi pse a inace su 20 din kilo' , sirova jaja, sirovu ribu (gilice), pileca ledja (barena), pije i mleko (domace), sir, kiselo mleko, iulja pogacice. A od onoga sto je meni zanimljivo i mozda neobicno za psa tzv.- og pirimitivnog spic tipa je da samoinicijativo jede sljive sto padnu na zemlju (jebeno ispljune kosticu), jede jabuke (neke sam dohvati), a voli i vishnje.  Od ove godine ima jos jedna novina,  primetio sam da krcka orahe.Takodje prilicno lako uhvati onog tamnijeg poljskog misa i smaze ga i pre nego sto ja pokusam da spasim jadnika iz celjusti zveri.
Mislim da ce mu sledece godine izrasti novi red zuba, za kojeg su zasluzne prvenstveko kosti sa kojima opere zube a  kontam i uravnotezi tu prirodnu kiselost zeluca ...

Dok je bio mladji i dobijao granule ponekad, na izmetu se se kupili neki cudni gmizavi rojevi sitnih insekata, koje sam ja tada prvi put video.  So watch out for that stuff, could be important.  :shock:  :mrgreen:

Naravno de ce lobirati neupotrebu mesa u ishrani psa, kad ima sve manje kapaciteta za proizvodnju u ljudskoj prehrani. Ja inace mislim da je to glupost. Kao pas jebeno - Canis lupus familiaris - da jede granule, ma vazi. To sto stavljaju u njih je protrcalo pored mesa, mozda.

« Poslednja izmena: 21. Okt 2012, 22:52:09 od *WarBoss* »
IP sačuvana
social share

J.R.R TOLKIEN GEEK   
I think ... therefore you are.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma


I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows XP
Browser
Chrome 22.0.1229.94
mob
Samsung GT-S7580
Citat
Verovanje: Pas treba da posti jednan dan u nedelji.

Сеоски некад посте и седам.  :mrgreen:
« Poslednja izmena: 21. Okt 2012, 22:59:00 od Lazar Milic Milic »
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  :chuckel:
Pogledaj profil WWW Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik


Zodijak
Pol
Poruke 8
OS
Windows 7
Browser
Chrome 22.0.1229.94
Uuuuuuuuuuu nemoj sirove svinjske kosti nikako da mu daješ, nije vredno rizika!

Aujeszky-jeva bolest (Lažno besnilo) akutna bolest domaćih životinja i glodara.

Uzrok ove bolesti je virus koji napada centralni nervni sistem ali i ostale organe, kao na primer organe respiratornog trakta.
Prirodni nosioci ove bolesti su svinje koje i nakon lečenja mogu ostati latentno inficirane (osim prasića starosti ispod 2 nedelje koji umiru od encefalitisa) i čak preneti virus na potomstvo.

Aujeckijeva bolest se klinički ustanovljava kada su znaci bolesti jasno izraženi i kada se bolest javlja u tipičnoj formi.

U laboratorijskoj dijagnostici prisutnost virusa se dokazuje preko kulture tkiva (citopatogeni efekat), fluorescentnom mikroskopijom ili biološkim ogledom na pacovima ili kunićima.

Radi prevencije Aujeckijeve bolesti vrši se:

- redovna vakcinacija kojom se održava nivo imuniteta u farmama, odnosno dvorištima svinja u kojima se Aujeckijeva bolest enzootski javlja,
- kontrola zdravstvenog stanja životinja, stogo održavanje higijenskih uslova

Kada se zaraza utvrdi, zaraženi objekat, odnosno dvorište zatvara se i sprovodi kontumacija pasa i mačaka, deratizacija i tekuća dezinfekcija.
U ugroženim objektima i dvorištima vrši se vakcinacija svinja protiv Aujeckijeve bolesti.

Po isteku roka od 14 dana od poslednjeg uginuća, klanja ili ozdravljenja, ako su preostale svinje vakcinisane i sprovedena završna dezinfekcija, smatra se da je zaraza prestala.

Mnoge države su se upešno izborile protiv ove bolesti i to strogim kontrolama i vakcinacijama. Nažalost, Srbija nije na tom spisku država i kod nas je ova bolest i dalje prisutna u velikoj meri.

Psi i macke takodje mogu oboleti od ove smrtonosne bolesti.

Bolest se može preneti inhalaciono (udisanjem) i ingestijom (konzumiranjm sirovog mesa, iznutrica i kostiju zaraženih svinja). Bolest mogu preneti i glodari (pacovi) i to ujedom ili ingestijom.

Inkubacija (period od unosa virusa - do nastanka bolesti) je od 1-6 dana.
Zaražen pas umire nakon 2-3 dana a nekad i za par sati. Zaražena mačka može umreti i pre nego sto se pokažu bilo kakvi simptomi bolesti.

Simptomi su lako uočljivi:  apatija, depresija, odbijanje hrane, plašljivost, uznemirenost, pojačana salivacija, jak svrab, zivotinja je sklona samopovredjivanju... Na kraju dolazi do paralize i smrti.

Lečenje ove bolesti kod pasa i mačaka ne postoji. Smrtnost je 100%.

Virus se ubija kuvanjem hrane na svim temperaturama iznad 37 stepeni celzijusa.

Da bismo izbegli rizik od oboljenja nasih ljubimaca od ove smrtonosne bolesti, obavezno je kuvanje svinjskog mesa i iznutrica.
Sirove kosti se ne smeju davati jer se i u njima može nalaziti ovaj virus. Termički obrađene kosti se takođe ne smeju davati.

Izvor: http://www.prirodapasa.com/index.php?topic=167.0

Što se tiče voća i moj tamani sve redom. Kruške, jabuke, šljive....višnje još nije probao  [-X
Zna da skrcka i po neki orah kada sa komšinog drveta padne u dvorište.

Pojede celog miša ?  :mrgreen: Boli te uvo, uštediš na hrani  :mrgreen:

Granule su hrana za živinu, mi smo više za mesište! 
IP sačuvana
social share
Edit by Anea: Linkovi i bilo kakvi drugi reklamni elementi nisu dozvoljeni u potpisima korisnika!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik


Zodijak
Pol
Poruke 8
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 16.0
« Poslednja izmena: 26. Okt 2012, 10:42:59 od Pop_ »
IP sačuvana
social share
Edit by Anea: Linkovi i bilo kakvi drugi reklamni elementi nisu dozvoljeni u potpisima korisnika!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.099 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.