Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Nemačka najveći donator Srbije, Rusija na dnu liste  (Pročitano 12361 puta)
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37017
Zastava Antofagasta
OS
Windows XP
Browser
Chrome 13.0.782.107
(А то мишљење је провјерено у пракси у најекстремнијим условима.)

u ojmjakonu i vjerhojansku tjekom zimskih mjeseci
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 161
OS
Windows 7
Browser
Chrome 13.0.782.107
Ok kriva vam je USA i NATO sto su nas mazili 90tih, e sad zamislite obrnutu situaciju SSSR vlada svetom, yuga se kurchi u raspadu, dobijamo ultimatum od nase brace da salju vojsku i da pravi baze, mi tu odbijamo jer mi imamo JNA mi smo nebeski narod (sve to iza ledja raspiruje vampirsko prokleta RTS, HRT, itd... sa dirigovanjem udbasa, petokolonasa i db-ovaca).... dalji scenario mozete sami predvideti..........

Kad nam je pogan mentalitet, kad iza ledja prostim patrijotama vlada udba, db, mafija i samo ih lozi da nam bude jos gore, jer kome valja rat i rasulo samo sivim tokovima moci i vlasti koji debile bez mozga pune mrznje prema svetu koriste za svoje zle ciljeve, i jel to rodoljub neko ko nagovori na "lazan castan cin" koji satre celo pokoljenje Smile

Sagledajte sebe u gledalo priznajte da ste iskorisceni od strane zlih sila u zemlji i da te sile kroz vas i dalje vladaju i da im je porkelo i mentorstvo iz brtske rusije (DB, BIA sve je to ruska skola kriminala)!

PS: Putin bi bio na gulaku da SSSR jos postoji, toliko o putinu americkom coveku! (koji je eto vise pozitivno doneo toj istoj poganoj rusiji od samih rusa)
« Poslednja izmena: 06. Avg 2011, 21:56:55 od reb0rn »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.50
 Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2747
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 5.0

... i nema blage veze sa idejom savremene države.

Šta je "ideja savremene države" ? Država je samo okvir u kojem funkcioniše društvo, i nema tu nikakvih savremenih i nesavremenih ideja. Razvoj državnosti nije globalni trend i pa da neko postavi "difolt" državni koncept i svi da se drže toga, inače što bi čak i zapadnoevropske države međusbno bile itekako različite? Znači postoji samo određeni trenutak razvoja državnosti koji se može ocenjivati samo iz perspektive društva koji u toj državi živi, iliti u prevodu na srpski, džabe je što EU pozitivno ocenjuje napredak Srbije, kad građani iste to ne osećaju na svojoj koži. Savremeno ili ne, što se tiče stvaranje države koja odgovara srpskom društvu, komunisti su do sada neprevaziđeni. Prema tome savremeno može da bude samo ono što ih prevazilazi, a ovo danas smo već imali pre DSR i ne sećam se nešto da je Srbija bila primer razvijenosti i sreće njenih građana. Ko uspe da prepiša komuniste po pitanju mogućnosti zapošljavanja i dolaženja do krova nad glavom može da priča da je otišao korak ispred, sve drugo je prodavanje magle radi lične koristi gde dolazimo i do teme. Za očekivati je braća Rusi pomažu u ostvarivanju tih ciljeva(posao i krov nad glavom), ali oni to slabo čine, ma koliko se vadili na Dinkićevo blokiranje ruskih investicija i sl. Isto je i sa Kinom, koja Srbiju više vidi kao još jedno tržište za plasan jeftine i nekvalitetne robe. Zapad je učinio dosta ... po meni, posebno ako se to uporedi sa onim što su dali Rusi, koje je trebalo da najviše pomognu.

Ау, који комунистички ум. Smiley Мени су занимљиве те најосновније идеје. Рецимо очекивање да ти неко помогне јер је ваљда дужан. И то као нешто што се само по себи подразумијева. Smiley Да ти памет стане. Smiley А је ли, да ли ти је икад пало на памет да се упиташ чиме си ти то заслужио да било ко троши своје вријеме и ресурсе да би помагао теби ако их може искористити за свој властити напредак?

Што се тиче "препишавања" комуниста по питању могућности запошљавања и долажења до крова над главом томе се у скоријој будућности не треба надати јер ова територија више ником није интересантна да у њу лупа паре како би ти (и остали) могли трошити незарађено.

Друга могућност - настављање комунистичке државне криминалне активности којом су зарађивали такођер није реална због раситњености простора контроле, па је пуно рупа.

Sad ... drugi je problem, a za njega nisu odgovorni Rusi, što kod nas jedan deo ljudi smatra da posao i krov nad glavom nisu suština državnosti, nego da su važnije medijske slobode, demokratija i sl .... Poenta je u tome da svaka kultura ima svoj doživljaj slobode i odatle proizilaze i razlike u državnim konceptima. Za Srbina je sloboda sloboda na poslu i na svom kućnom pragu i džabe su sve druge slobode kad ovih nema.

Не, то није за Србина, него за тебе лично. Мени је нпр. слобода говора од прворазредне важности и у најдубљој вези с мојим личним схваћањем слободе. Јер ја нпр., кад се ради о праву на рад, најозбиљније мислим да не постоји државно уређење у коме својим радом нећу себи осигурати егзистенцију. (А то мишљење је провјерено у пракси у најекстремнијим условима.)

Nije reč o pravu na rad, i robovi su imali pravo, šta više obavezu da rade i ne može se o politici govoriti iz ličnog ugla, jer se radi o nečemu što se tiče društva. Npr siromaštvo, i u najsiromašnijim zemljama imaš bogate ljude koji svakako imaju drugačije viđenje društvenih problema od siromašne većine. Reč je o slobodi na poslu, ono da te tamo niko ne đebra, muči, izrabljuje i sl. Činjenica je da je ovo društvo bilo najfunkcionalnije u onom obliku koji su zamislili komunistii, ne sporim promašaje i velike zablude te ideologije, ali brojke govore svoje. Stopa kriminala svih vrsta, bezbednost, pa čak i ekonomija zbog koje je komunizam kao bataljen. Naravno i da postoji i subjektivni osećaj slobode, ali nešto mora da bude osnov svih drugih sloboda. Na zapadu je koncept političke slobode kao osnovne dao dobre rezultate, ali Srbin nije Švaba, i dok Srbin ne postane Švaba državni koncept ugodnosti na poslu i kod kuće će uvek davati bolji rezultat na srpskom društvu, kulturološke razlike bez kojih ovaj svet ne bi bio to što jeste. Što bi Ruse trebalo da pomažu? Pa zato što su najveći slovenski narod, a ja kao religiozan čovek, ne kao komunista  Smile, verujem da je moć u onih koji treba da je poseduju. Amerika se nije libila da na noge podigne sve što je na zapadu srušeno tokom DSR i nikom danas za to ne ispostavlja račune, što je problem Rusije koja nema taj odnos prema drugim srodnim narodima, jer SAD nisu samo promoter demokratije kako sami sebe zovu, nego i promoteri svih zapadnih zemalja i njihovih država. Elem, pod moranjem da se Srbija pomogne, spada i činjenica da su Rusi među nama Slovenima najveći, a nisu najveći da bi mi njih protežirali, nego obrnuto. Dok Rusi to ne skapiraju, muči će ih trend koji ih i danas muči, a to je biološko i svako drugo padanje. Ovo malo što je Putin zapušio gde je curila nafta u privatne džepove, ne rešava suštinski ništa u Rusiji. Rešava drugačiji odnos prema sebi i prema manjoj i slabijoj braći. Ako Rusija nema ambicije da protežira i druge slovenske države, veoma brzo od ruske moći neće ostati ništa, ako je išta i ostalo, jer od pada berlinskog zida, oni forsiraju tu priču, nek se snalazi kako zna i ume, mi gledamo svoja posla. Kolko vidim nisu nešto avanzovali na globalnoj lestvici moći, sem ako na to ne gledaš iz perspektive "imaju love od gasa", jer te love, ali od nafte imaju i šeici po bliskom istoku, pa su ipak u međunarodnoj politici devete rupe na svirali. Na kraju, nisam ni napisao da Rusi moraju, nego da je za očekivati bilo da oni pomognu. Što se mene tiče Rusi ne moraju da pomognu ništa, i lično mislim da im i ne pada na pamet, al eto naš narod u nedostatku boljeg sanjari o nekoj ruskoj veličini i pomoći. Kad nema bolje, i lepa zabluda je dobra da se koliko toliko održi neki pozitivan stav u naciji.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 193
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.07.0
(А то мишљење је провјерено у пракси у најекстремнијим условима.)

u ojmjakonu i vjerhojansku tjekom zimskih mjeseci

Smiley

Не, у екстремнијим. Ал' нек остане на том. Smiley

Smile

Баш. Smiley
IP sačuvana
social share
Гамби и Nksamsj - нисам заборавила. Smiley Молим вас да ми опростите и не питате (засад) за разлоге.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 193
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.07.0
...Nije reč o pravu na rad, i robovi su imali pravo, šta više obavezu da rade i ne može se o politici govoriti iz ličnog ugla, jer se radi o nečemu što se tiče društva. Npr siromaštvo, i u najsiromašnijim zemljama imaš bogate ljude koji svakako imaju drugačije viđenje društvenih problema od siromašne većine. Reč je o slobodi na poslu, ono da te tamo niko ne đebra, muči, izrabljuje i sl. Činjenica je da je ovo društvo bilo najfunkcionalnije u onom obliku koji su zamislili komunistii, ne sporim promašaje i velike zablude te ideologije, ali brojke govore svoje.

Које бројке? Два милиона Шиптара на Космету, десеци хиљада Срба од тамо протјераних, хиљаде Срба што у затворима што на Голом отоку, притом често оних најбољих, који су имали храбрости да се изјасне против неправде и пропадања свог друштва и народа, стотине хиљада људи који су главом без обзира побјегли из земље као из затвора, а нису били ни криминалци ни политички активисти.

Stopa kriminala svih vrsta, bezbednost, pa čak i ekonomija zbog koje je komunizam kao bataljen. Naravno i da postoji i subjektivni osećaj slobode, ali nešto mora da bude osnov svih drugih sloboda. Na zapadu je koncept političke slobode kao osnovne dao dobre rezultate, ali Srbin nije Švaba, i dok Srbin ne postane Švaba državni koncept ugodnosti na poslu i kod kuće će uvek davati bolji rezultat na srpskom društvu, kulturološke razlike bez kojih ovaj svet ne bi bio to što jeste.

Ма, шта наприча? Из твоје приче је сасвим нејасно ко је тај ко треба да заради за твоју „државну угодност на послу“. За земље које се овдје понекад називају „запад“ зна се на чији рачун живе, односно ко обезбеђује њихову „угодност на послу“. Али није јасно да ли Шваба или неко други и ко ли је тај други треба да осигура „угодност на послу“ Србима?

Što bi Ruse trebalo da pomažu? Pa zato što su najveći slovenski narod, a ja kao religiozan čovek,

Па, није то у контрадикцији. Многи комунисте су највећи религиозни фанатици. Секуларност њихове религије не утиче на суштину религиозности.

ne kao komunista  Smile, verujem da je moć u onih koji treba da je poseduju. Amerika se nije libila da na noge podigne sve što je na zapadu srušeno tokom DSR i nikom danas za to ne ispostavlja račune, što je problem Rusije koja nema taj odnos prema drugim srodnim narodima, jer SAD nisu samo promoter demokratije kako sami sebe zovu, nego i promoteri svih zapadnih zemalja i njihovih država. Elem, pod moranjem da se Srbija pomogne, spada i činjenica da su Rusi među nama Slovenima najveći, a nisu najveći da bi mi njih protežirali, nego obrnuto. Dok Rusi to ne skapiraju, muči će ih trend koji ih i danas muči, a to je biološko i svako drugo padanje. Ovo malo što je Putin zapušio gde je curila nafta u privatne džepove, ne rešava suštinski ništa u Rusiji. Rešava drugačiji odnos prema sebi i prema manjoj i slabijoj braći. Ako Rusija nema ambicije da protežira i druge slovenske države, veoma brzo od ruske moći neće ostati ništa, ako je išta i ostalo, jer od pada berlinskog zida, oni forsiraju tu priču, nek se snalazi kako zna i ume, mi gledamo svoja posla. Kolko vidim nisu nešto avanzovali na globalnoj lestvici moći, sem ako na to ne gledaš iz perspektive "imaju love od gasa", jer te love, ali od nafte imaju i šeici po bliskom istoku, pa su ipak u međunarodnoj politici devete rupe na svirali.  ...

Чини ми се небитно моје гледање на то, али кад већ прозиваш… - оно што ја видим је да они имају све мање љевака на кључним мјестима. И лично немам проблем с њиховим понашањем, штавише. Смрачило би ми се кад би кренули да протежирају данашњу „Србију“.

IP sačuvana
social share
Гамби и Nksamsj - нисам заборавила. Smiley Молим вас да ми опростите и не питате (засад) за разлоге.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1225
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.20
Са чиме у Београд долази Ангела Меркел?
Пише: Портал "Факти"   
18 август 2011

Под рефлектором портала Факти - са чиме у Београд долази Ангела Меркел?
Берлин нам и даље не верује и сматра нас „малом Русијом“

Меркелова долази у договору са Америком и НАТО - да убрза стабилизацију онога што су западне силе на Балкану  дестабилизовале Косовом, а ми треба да им у томе помогнемо на своју штету - да платимо трошкове, то јест - да се  ослободимо сваке илузије да Косово можемо да задржимо   

Циљ Немаца је да запоседну Балкан у целини, за шта им је неопходно да увуку и нас у своју организацију, али то желе да учине када будемо што слабији и немоћнији. Тако да им не будемо никаккав проблем, већ само адреса на коју ће упућивати захтеве   
Треба да направимо неколико демонстративних политичких излазака из овог непријатног загрљаја са Западом. Да учинимо неколико тајанствених посета Москви, Пекингу, Бразилу и Делхију...  Па да оставимо Западу да размишља шта се скрива иза тих посета. Све друго је сигуран силазак на дно!

Владислав ЈОВАНОВИЋ, шеф дипломатије СРЈ и њен амбасадор при Ујединјеним нацијама:

- Немачка још у уздизању и да она није завршила све послове ни око себе у Европи, а ни на Балакану. Она има своје видљиве и мање видљиве циљеве и жели да се афирмише како би постала што самосталнија у односу на своје савезнике и почела да гради што властитију политику, што је тешко, и не иде им баш тако добро. А ми смо јој на путу ка том њеном циљу.

Немачка је била  инструментална у растурању СФРЈ и нас је означила као главну мету коју треба гађати. У томе је била немилосрдна.

Истовремено, заједно са својим западним савезницима, одлучила је да Србија остане територијално умањена, демогафски ослабљена, и економски исцрпљена, и да као таква, буде лакши плен за евроатланске интеграције. Разлози који се крију иза тога су у томе што Берлин са својим савезницима трајно нема поверење у нас и сматра нас малом Русијом на Балкану.

Циљ Немаца је да запоседну Балкан у целини, за шта им је неопходно да увуку и нас у своју организацију, али то желе да учине када будемо што слабији и немоћнији. Тако да им не будемо никаккав проблем, већ само адреса на коју ће упућивати захтеве.

Меркелова сада  сигурно долази у договору са Америком и НАТО, да убрза стабилизацију онога што су западне силе, подршком незвисног Косова, дестабилизовале на Балкану. Ми треба да им у томе помогнемо - на своју штету. Да ми платимо трошкове, то јест -да се  ослободимо сваке илузије да Косово можемо да задржимо и да треба што пре да прихватимо ту релност.

Сада су се сви главни на Западу уортачили да нас до краја године, уцењујући нас кандидатуром за ЕУ, натерају да прихватамо косовску независност. Не мора то да буде одмах формално признање, то може и индиректно - преко такозваних добросуседских односа. Долазак немачке канцеларке, у том контексту, има за циљ да нам саопшти услове, а не да од нас прихвати примедбе и жалбе.

Циљ Немачке, па и Запада,  је да се Блакан извуче из утицаја Русије и да буде  трајна западана интересна сфера. Србија, као последњи проблем у региону, мора да буде савладана на њену штету, и чак са осмехом на лицу, јер ће као нагараду добити учлањење у ЕУ. Наш проблем је у томе што смо се ми потпуно препустили утицају запада без икакве могућности да са њима  разговарамо на било каквој равноправној основи.

Нисмо на време потражили ослонце на другим странама, него смо слепо веровали да ће нам западни партнери мислити добро и да ће уважавати нашу добру вољу. Ту смо направили стратегијску грешку због које још увек испаштамо и испаштаћемо до краја - ако је не исправимо. Морали смо што пре да нашим „западним пријатељима“ - чим су почели да говоре о могућности независноти Косова - одмах кажемо да хоћемо да зауставимо процес нашег кандидиовања за ЕУ и да им саопштимо да не желимо да идемо у Унију, под другачијим условима од других земаља.

Морали смо им тврдо ставити до знања да у ЕУ можемо само са својом целокупном територијом. Морали смо их натерати да се изјасне. Па их, ако би оклевали, подсетити да ће лобирањем за Косово изгубити целу Србију и да ће нас приморати да се окренемо алтернативној политици.

Једино би то Запад натерало да замисли и приморало да не иде до краја у притиску на нас.

Проблем Србије је што од њих званични Београд никад затржаио, нити покушао да их стави положај да морају да одлуче хоће ли мењати понашање према нама. Наша власт је, буквално, само аминовала све што су Немачка и остали радили. Зато и не осуђује признање Косова као неријатељски акт према Србији и нашим интересима.

Треба Западу јасно рећи: ако наставите са подршком незвисноти Косова Србија престати да се интересује за ЕУ и  подршку ће потаржити на другим странама.

То би их веома забринуло. Сад изгледа да смо ми немоћни и да миш са лавом не може да се избори. Али, њима је до те мере стало да Блакан имају на својој страни, што без Србије није могуће, да су спремни да учине и неки усптупак и противуслугу да би спречили одлазак Србије на другу страну.

Ми то никад нисмо користили, а са овом влашћу, мислим и да нећемо. С друге стране,  требало би да направимо неколико демонстративних политичких излазака из овог непријатног загрљаја са Западом. Да учинимо неколико скоро тајанствених посета Москви, Пекингу, Бразилу и Делхију...  Па да оставимо Западу да размишља шта се скрива иза тих посета. Све друго је сигуран силазак на дно!

Без притисака због Косова!

Огњен ПРИБИЋЕВИЋ, бивши амбасадор СРЈ у Немачкој:

- Та посета Ангеле Меркел је уговорена пре више месеци и њен узорк није ништа што код нас пише по медијима, или оно што се о томе  говори.

То је једна нормална посета која, после дуго времена, у Србију доводи немачког канцелара. Три су теме потуно уобичајене и нромалне на столу за разговоре - ЕУ, Косовао и билатерални односи две земље. Неће бити никаквих притисака везаних за Косово, а ништа значајно се неће десити ни после њене посете.

Велике силе своју спољну политику формулишу на бази пет или десет година. Немачка политика према Србији је формулисана пре пет година и можемо очекивати да ће и следећих пет бити иста. То значи следеће: они су признали Косова у његовим  границама, од Србије не  очекују да призна Косова, али очекују да нормализује односе са Приштином, што значи све ово о чему је почето да се преговора.

Нема говора да је то индиректно признање Косова, мада може да неко то тумачи и на тај начин!

Немци случај Косова и Србије упоређују са својим случајем Источне и Западане Немачке, што по мени, није добро поређење, јер су у обе Немачке живели Немци, што код нас није случај. По том принципу – да се  регулишу и нормалиузују односи између две земље, али без међусобних признања - они очекују да и ми решимо проблем са Косовом.

Мислим да је тешко примењиво, али то од нас очекују. Све што се битно дешава између две земље циркулише годинама дипломатском преписком. С обзиром да сам био амбасадор у Немачкој, знам да они никада нису тражили да признамо независно Косово, јер знају - да то ни ова ни будућа влада Србије неће урадити.

Они, наравно, неће ни да ЕУ са Косовом има нови Кипар. Зато и очекују од нас да решимо тај проблем.

Ни уз длаку, ни низ длаку!

Једна држава и народ, ако хоће да постоје и да сачувају идентитет, не могу да  дају све што им се тражи- ни по цену губитака у међусобниким односима са другим земљама

Историчар Чедомир ПОПОВ, председник Матице српске:

Искуства која имамо са Немачком већ 20 година говоре нам да није искључено да добијемо нове уцене и нове захтеве - који су за нас тешко прихватљиви. У најмању руку, не очекујем пријатну атмосферу. Надам се да ће све бити у границама протокола и дипломатских односа, а да ће бити неког великог олакшања за нас - то не очекујем.

Са сваком земљом, па и са Немачком, треба имати добре партнерске и, колико је год могуће, равноправне односе. Са таквом спремношћу треба разговарати и са Меркеловом.

Морамо да попкажемо да смо спремни да разговарамо о свим питањима која њих интересују. Али, морамо и  да јој јасно кажемо која решења можемо да прихватимо, а која не зато што иду против наших државних и националних интереса.

Једна држава и народ, ако хоће да постоје и да сачувају идентитет, не могу да  дају све што им се тражи. Ни по цену губитака у међусобниким односима са другим земљама. Према томе, ни уз длаку, ни низ длаку. У једној нормалној атмосфери, респектујући једни друге, да тражимо поштовање наших виталних интереса.

Јужна капија сваког Рајха

Немачка има знатно боље односе са свима другима у окружењу, али Србија остаје важна. Дипломатски, Меркелова свакако има задатак да даље „меље“ актуелну српску политичку врхушку, да потврди Вестервелеову тврдњу да су границе у Европи коначно зацементиране

Др Зоран ПЕТРОВИЋ ПИРОЋАНАЦ, Центар  за геополитичке студије „Југоисток“, ИПС:

- Осим када одлази у Вашингтон, где је и даље видно послушан, сваки немачки канцелар, па и Ангела Меркел, свуда другде  се видно појављује  као „главни европски газда“. Таквог духа ће доктор Меркелова  доћи и у Србију,  која је за немачку политику, лаконски речено, демографски мајушна, економски инсигнификантна, али геополитички ипак важна. Не сметнимо никад с ума: Србија већ више од стотину година представља Јужну капију  немачког Рајха, а тако је и 2011.

Немачка има знатно боље односе са свима другима у окружењу, али Србија остаје важна. Дипломатски, Меркелова свакако има задатак да даље „меље“ актуелну српску политичку врхушку, да потврди Вестервелеову тврдњу да су границе у Европи коначно зацементиране, па тако и да је Космет сада дефинитивно албанско-шиптарски.

У Београду су на власти претежно политичари које карактерише сиромашни интелектуални багаж, стратегијски дилетантизам, провинцијска задивљеност „светским личностима“, речју - људи танке интелектуалне густине неопходне да се храбро и успешно бране национални интереси Србије. И у овом квалификовању садржана је и највећа бојазан за националне интересе Србије.

Ако Меркелова буде  поново отворено саопштавала како је Космет сада ван нашег суверенитета, још отвореније би јој требало сасути - немогућност да то  аминује било који српски политичар и озваничи потписом под европско-амерички диктатом. Таква опција по нашем Уставу не постоји, а такав потпис био би и невалидан, супротан међународном праву.  Уз то такав потпис би донео, уверен сам, чак и судбину коју је доживео својевремено израелски премијер Рабин, за много мању штету од ове у српској причи.

То стога што нема нације на планети која би се одрекла једног од основних права на свој одрживи развој, а то је право на располагање сопственим ресурсима. У случају Србије, пристанак на евроамеричке сулуде захтеве значило би одрицање од чак 60 одсто српских  ресурса јер се налазе на Космету.

Керим за дневни лист Данас
Долази ли Меркелова по „Вечерње новости“?

Бивши главни човек немачке компаније WАZ, Срђан Керим, тврди да ће немачка канцеларка сигурно затражити од Београда да се Немцима не смета да преузму оно што су купили

Неки мисле да ће Ангела Меркел у Београду сигурно потегнути питање вишегодишњег онемогућавања немачке компаније WАZ да преузме Компанију Новости и дневни лист „Вечерње новости“ које је била присиљена да купи преко Милана Бека. Други, опет, сматрају да њена инервенција уопште неће бити потребна јер је то проблем који се успешно решава и на „нивоу амбасадора“.

Дневни лист Данас је о овој `дилеми` разговарао са Срђаном Керимом, бившим македонским амбасадором у Немачкој који је у време куповине Новости био главни човек поменуте компаније за  Балкан, а сада води послове те издавачке куће у Скопљу.

Керим је, за Данас, рекао: „Да, о томе ће сигурно бити речи. То је договор међу свим политичким партијама у Немачкој и главним људима, да кад год неко тамо дође то питање покрене. Као што је то учинио министар иностраних послова Гвидо Вестервеле, тако ће и она, претпостављам, да покрене то питање“.

Керим, који тврди да већ две и по године не учествује у договорима око куповине „Вечерњих новости“, чак се зачудио се питању Данаса: зар је та куповина тако важна да стигне на тако висок ниво?“

Па наставио: Како да им то не буде важно, кад је то немачка инвестиција. Ако је једна немачка компанија инвестирала преко 100 милиона евра тамо у Србији, ваљда и за немачку државу то има некаквог значаја. Како они воде рачуна, таман да је само и милион евра нека немачка компанија уложила, они се интересују шта је са тим, а не 100 милиона. Није то мачји кашаљ!

Керим је истом листу објаснио да није више ни у каквом контакту ни са већинским власником „Вечерњих новости“ Миланом Беком, али је нагласио да не верује да је Комисија за заштиту конкуренције главна препрека између WАЗ-а и тог листа.“ Формално-правно је тачно да је потез на који се чека скоро ће већ три године - да се изјасни антимонополска комисија. Међутим, факт да то траје скоро три године - по себи вам говори да очигледно није само до тога, да постоји још нешто. Сад шта је то нешто, то боље знају ти људи тамо него ја, то ја не могу да проценим“.

Бранкица Ристић           

Диана Милошевић

Извор: Факти

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

Vladislav-Jovanovic--1_0.jpg
(16.83 KB, 300x387)
cedomir popov.jpg
(12.77 KB, 282x275)
ognjen pribicevic.jpg
(28.16 KB, 240x243)
pirocanac02.jpg
(10.13 KB, 278x280)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.229 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.