Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Паметна столица – аутопилот за инвалидска колица  (Pročitano 315 puta)
21. Sep 2016, 22:17:48
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Browser
Mozilla Firefox 48.0
Паметна столица – аутопилот за инвалидска колица

У Русији је у току развој специјалног аутопилота за инвалидска колица. То је идеја једног руског инжењера који се добровољно пријавио и да постане први пацијент коме ће бити извршена трансплантација главе.

Валериј Спиридонов, који има 31 годину и болује од Вердинг-Хофманове болести, веома ретког облика атрофије мишића кичме, ради на систему аутопилота за инвалидска колица. Овај руски инжењер се нада да ће то помоћи милионима инвалида широм света да побољшају квалитет својих живота.

Има много људи у свету који имају неко обољење мишића као ја, различите видове атрофије, слабу покретљивост. Инвалидска колица су им неудобна, имајући у виду чак и најновије, постојеће системе навигације. Многим људима је тешко да њима управљају због слабости у рукама“, истакао је Спиридонов.

Заједно са инжењерима из своје земље, Јапана и Сједињених Америчких Држава, Спиридонов развија јефтини уређај који ће омогућити кориснику да програмира своја колица уз помоћ аутопилота, у затвореном простору.

„Уз само једну команду, моћи ћемо да померимо инвалида од телевизијског апарата до кухиње или купатила. Неће бити везан за само једно место већ ће моћи да се сам креће“, истакао је Спиридонов.

Према речима руског инжењера, аутопилот ће моћи да користе и људи који имају проблема с говором и слабовиде особе.

Иако инвалидска колица која се самостално крећу нису новина, систем који им омогућава аутопилот јесте.

Процењује се да ће у продаји коштати око 200 долара, а тим инжењера покушава да прикупи 50.000 долара за израду завршног производа. Због тога је Валериј Спиридонов покренуо интернет кампању под називом Паметна столица.

У затвореном простору сензори и камере неопходни

Нови систем обухвата три компоненте: сам уређај који ће бити уграђен у колица и омогућавати самостално кретање, затим апликацију за паметни телефон ради издавања гласовних и додирних команди и инфрацрвене сензоре и оптичке камере који служе за мапирање неког унутрашњег простора.

„Планирали смо систем за глобално позиционирање, али он, наравно, не функционише у затвореном простору. Због тога смо осмислили јединствену технологију која комбинује податке из инфрацрвених сензора и неколико оптичких камера. Сматрам да ће корисник колица лако управљати тим уређајем“, објашњава Валериј Спиридонов због чега су употребљени сензори и камере.

IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.136 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.