Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Шумски Платон страхује само од громова  (Pročitano 521 puta)
25. Avg 2008, 00:23:05
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Милија Стојановић више од десет година живи у колиби на дрвету, сакривеној дубоко у шуми у селу Церовац код Блаца

Милија Стојановић: Љубавне патње натерале су га да своја осећања преточи у поезију

Церовац – Шумовити предео села Церовац, удаљеног око 18 километара од Блаца, чини око 10 кућа, од којих је једна посебно интересантна – изграђена је на дрвету, тачније постављена између два стабла и подигнута неколико метара изнад земље. Шум планинске реке Голице, која туда протиче, навео је Милију Стојановића да баш ту подигне колибу, а на тражење заклона подно планине Пожар натерале су га пре свега љубавне муке.

– Два су разлога била да се 1996. године вратим из Скопља у родно село Дрешницу, где и данас имам кућу у којој станујем преко зиме. Први је политичка ситуација, криза и ратови деведесетих, а други је неузвраћена љубав. Ипак, превагнуо је овај други, па сам побегао овде разочаран што жена коју сам волео није гајила иста осећања према мени – прича Милија кога су његови земљаци још у детињству прозвали Мице из Дрешнице.

Сакривен дубоко у шуми без струје и воде он весело проводи своје дане, а у оближњем селу Доње Гргурево знају га и стари и млади јер Мице радо прима госте. Затекли смо га окруженог пријатељима који често свраћају код њега: Драженом Тимотијевићем, лекаром који ради у болници у Смедеревској Паланци, и Храниславом Танасковићем, председником месне заједнице. Овде, у крилу природе, на чистом ваздуху, у тишини храстова и грабића човек брзо отвори душу и каже све што му је на срцу, а у Мицету има доброг слушаоца и мудрог саговорника. Познаници кажу да је у школи био један од најбољих ђака и да од њега увек чују понеку мудрост.

– Седимо сатима Мице и ја и филозофирамо о животу, полемишемо, ћаскамо. Никаква бука не допире до нас, само звуци природе, па је мени то одмор за срце и душу – прича Тимотијевић.

Платон из шуме, како га још зову мештани околних села, открива да је одмалена волео природу, да поштује само њене законе, а време прекраћује ловећи рибице и рачиће којима се храни, берући печурке, излежавајући се на сунцу и читајући књиге.

– Достојевски је негде написао да човек после шездесете године не треба више да чита, па замало да и ја престанем, али сам се, ипак, предомислио и прекршио то правило. Волим руске писце, али и све друго што ми падне под руку радо прочитам. То ми је најлепши поклон – књига, мада волим да уз њу добијем и лепу кошуљу – прича са осмехом Мице.

Осим усмене, Мицету од руке иде и писана реч. Љубавне патње натерале су га да своја осећања преточи у поезију, тачније сонете. Осим женама, стихове је посветио оцу који је погинуо у рату 1941. године и мајци. Рецитује из главе, спонтано, баш како му и надолазе речи песама.

„Шта је живот без мора галебу, и соколу без тврдог камена. Она и само она и ниједна друга, да си моја нек објаве звона!”, рецитује Мице док поспрема своју шумску колибу.

Кућне послове очас посла обави јер покућства нема много: тањир и прибор за јело, глинени суд за печење, одећа која уместо у ормару виси на гранама дрвећа. Шумски филозоф каже да му више не треба, а са посебним поносом показује свој „шпајз” – издубљено дрвено стабло са поклопцем, односно лупњу. Никакав миш, змија или инсект не може ту да се увуче, а Мице објашњава да је овај дрвени суд стар више од 100 година и да је одвајкада био део породичног домаћинства.

– Живим у шуми по хајдучки – од Ђурђевдана до Митровдана, а када нисам овде одем до своје куће у селу. Ничега се не бојим а видео сам у шуми дивље свиње и лисице. Једино сам се истински препао када је почетком месеца ударила олуја и када су громови почели да бију, пуцало је и севало на све стране. Ја нисам имао куд, јер нисам могао да бежим у село. Има око пет километара до Горњег Гргура, далеко је то по оном пљуску. Тако сам се шћућурио у колиби и надао се да ће ме Бог сачувати – сећа се Мице тог олујног дана.

Иако је разговорљив, оштроуман и спретно се сналази у дискусијама на разне теме, не воли да бистри политику. Телевизор и транзистор му уопште не недостају, али зато редовно прати дневне новине – од 1986. године чита „Политику”.

– Немојте да напишете да сам аскета, јер нисам. Волим друштво, добро вино, а признајем да ми и данас срце заигра када видим лепу жену – обешењачки открива Мице.

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 1862
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6600
Citat
око пет километара до Горњег Гргура,
od donjeg Grgura Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.142 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.