Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Beogradski šmeker svih vremena !  (Pročitano 8262 puta)
11. Jan 2004, 20:00:50
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3021
mob
Nokia n80-1
Beogradski šmeker svih vremena !!!

Odlučio sam da postavim ovaj txt zbog velikog poštovanja prema Preletu.
Nisam imao prilike da ga lično upoznam .. a mnogo imamo iste poglede na svet.
Pogotovu onaj deo txt  “kad se zajebeš ali nastaviš dalje” ..
Tekst je mogao biti postavljen u nekoliko burek foruma .. a nadam se da ste shvatili zašto sam ga stavio u Kafanu ..  Smiley

Preuzeto iz časopisa: Gloria
Autor: Igor Karanov

Jedan od živih spomenika Beograda, sa svakom poteškoćom koja ga sustiže sve više opravda reputaciju nezaustavljivog borca. Dusan Prelević je još u dvadesetosmoj, u okršaju na žurci izgubio pokretljivost desne ruke. To ga nije sprečilo da napravi pevačku i literarnu karijeru. Otpevao je i napisao sve što je smatrao vrednim, a da pri tom ni za trenutak da se poštedi alkohola, cigareta i fizičkih sukcesija.

Smatra da je tajna njegove neuništive snage upravo tome što kad je dobro - on hitno ide tamo gde nije. Deset godina kasnije u tuči je izgubio oko. Pitomiji prijatelji tvrde da je to bila posledica njegovog ludila pošto je, umesto u urgentni centar, otisao kući da uzme sačmaru i putem odmazde nestao u noći. Pre dva meseca noge ga je stajao jedan od omiljenih poroka cigarete. I pored toga što ga lekar već godinama upozorava na moguće posledice pušačke noge koju je imao, Prelević nije mogao da zamisli svoje kafanske trenutke bez nikotina.

Ni danas, bez noge, ne može da ostavi cigarete. Drži ih u najudaljenijim delovima stana kako ne bi mogao olako da ih se maši, ali ma kako ih dobro sakrio, uvek ih nađe. Posebno dobro mu idu uz konjak, koji je ovih dana glavno jelo na njegovom meniju.
"Niko ne ide kroz život s namerom da najebe, pa čak ni ja. Razmišljam o posledicama svojih postupaka, ali uglavnom kada dođe do njih. Evo, umirem na rate. Prvi put kada se čoveku desi tako nešto, nebo mu padne na glavu. Međutim, shvati da tako mora da bude, da mora da živi s tim, a posle je sve lakše. Samo je potrebno skupiti energiju da iz najgoreg izvučes najbolje. To su povrede na radu. Imam, jednostavno, prekidač u glavi, i kada se uključi, mora da bude po mom. Desi mi se da na pola puta vidim da sam se prešao, ali bi bilo još gore da se zaustavim. Zato teram do kraja."

Kada je izgubio nogu, odmah su mu se našli prijatelji.
"Malo im je i drago što mi se ovo desilo. Odmah mi doneli štake. Drugi ortak je uzeo invalidska kolica od svoje majke. Kažem mu da vrati ženi kolica, a on: šta ima do se vozika, vidi kako je napolju grozno vreme."

Iako problematicne naravi, Prele je u širokom krugu prijatelja, i onih koji bi to želeli da budu, imao najuticajnije ljude iz umetnosti, politike i biznisa, ali je jednako blizak bio i s onima koji su na zlu glasu. I dan-danas ga telefonom zovu face iz podzemlja tražeći neki kontakt ili uslugu. On svojim hrapavim glasom, uz obilje sočnih psovki, šalje prijatelja, na primer, u kockarnicu hotela Metropol: Uživaj, sve ćemo to da sredimo. Samo svrati izmedu devet i jedan noću.
"Od toga i živim, a ne od penzije. Dok je živa moja generacija, Beograd mora da bude povezan.”

Prijatelji s kojima sedi i pije u svojoj omiljenoj kafani. kao i oni koji mu pomažu, uglavnom su poznanici iz mladosti s kojima je nebrojeno puta ukrštao pesnice.
"Tukli smo se, ali nikada oko podele imovine. Pijane budale, pa se tučemo da bismo se pravili važni. Bili smo mladi. Doduše, ja se kurčim i kao sredovečan. Nikako mi ne ide u glavu da više nemam dvadeset godina. Kad sam pre neki dan stao pred ogledalo, prestravio sam se: deda.”

Prele smatra da je jedan od ključnih uticaja na njegov ulazak u legende asfalta ostvarila dupla kilometraža. “Kažu da imam pedeset pet godina, a to nije tačno. Imam sto deset, jer dok svi spavaju, ja i dalje živim.”

Iako priznat pisac i scenarista, Prelevie nikada nije napisao nešto što bi po dinamici moglo da se meri s njegovim privatnim životom. Zbog toga je postao idol mnogih beogradskih momaka.
"Živim onako kako bi svi drugi voleli, a ne smeju. Sad se,ipak, niko ne bi menjao sa mnom."

Oni koji mu nisu tako dobri prijatelji uglavnom prelaze na drugu stranu ulice kada ga ugledaju: pored glasa koji podseća na riku razjarenog lava i jednookog pogleda, Prelević ima i vrlo iskrenu želju da momentalno pregazi sve sto mu nije po volji. Jednako kao i pre petnaest godina.
"Dešavalo mi se, ipak, da me pitaju kako sam tako divan i osecajan dok pevam i pišem, a privatno takav prostak i đubre od čoveka. Zbog toga sam izgubio mnogo obožavalaca. Najgori sam prema sebi, sad od mene više niko i ne očekuje da budem ljubazan."

Dušan smatra da je jedna od stvari koje su ga najviše odredile, naravno, vrlo autentično detinjstvo.
"Igrao sam fudbal kao klinac, ali sam oduvek znao da neću biti sportista. Izlazio sam, s petnaest godina sam već ozbiljno pio. Rakiju. Počeo sam da se bavim muzikom, a kada sam pao u prvom razredu gimnazije, nisam više hteo ni da idem u školu. Bilo mi je glupo da ponavljam. Onda je bilo drugačije, pa roditelji zbog toga nisu dopustali mojim vršnjacima da se druže sa mnom. Zbog toga sam se potpuno okrenuo muzici kojom sam inače bio oduševljen. Svirao sam bas-gitaru i bubanj, do povrede. Ruku sam povredio u dvadeset osmoj. To je bila ozbiljna prekretnica u mom životu. Međutim, nema ruke - nema svirke, a i sve ostalo je u pitanju. Onda sam počeo da pevam, ali to mi nikada nije bilo preterano zanimljivo."

I pored neizlečive grubosti, Prelević iza sebe ima dve veze nalik braku. Pred matičara, ipak, nikada nije stao.
“Žene su čudo. Uvek se smejem prijateljima kada kažu: Znaš kakvu sam ribu odvojio. Odvojila je ona tebe, budalo. Zbog toga se nikad nisam ženio. Još sam momak. Šta ima da se ženim, imam dve kćerke sa ženama s kojima sam živeo, I nijedna mi nije ni pominjala brak. Valjda su videle kakva sam budala, znale su da ću živeti isto kao I pre njih.”

Za neukrotive muškarce važi nepisano pravilo da se njihova slabost rađa s kćerkama koje dobijaju. To se dogodilo I Preleviću.
“One žive sa svojim majkama, I ja tu nemam previše uticaja. Dođem im kao neki drugar. Mlada kćerka Milica je upisala novinarstvo, ali je nisu primili na državni fakultet. Kažu nema dovoljno bodova. Pa nije ona OFK Beograd da osvaja bodove. Nisam hteo da idem tamo da ih prevaspitavam, bilo mi je komplikovano, pošto je to bilo posle operacije. Ali nisam im zaboravio. Kad namestim novu nogu ima da odem tamo I da im srušim tu školu. Starija Dina, ima svoj život. Zezali su me prijatelji što je s Franom Lasićem, ali sta me briga. Važno je da taj sigurno neće da je bije. Ostalo je njena briga. Ako hoće, nek se uda. Žao mi je samo zbog njenog talenta, ali ona voli život, isto kao I ja.”
IP sačuvana
social share
Svi za jednog - jedan za sve! Te noći kad me stignu potere, kurve sudbine .. sa dva lica ..
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Uvek je bio legenda i genije.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zvanicni duh Bureka

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 4413
Zastava
mob
BlackBerry Perl
Slava mu!
IP sačuvana
social share
Official Ghost of Burek Forum! :[64]:
Oni su sistem instrukcija, dogma, korupcija,
teror institucija, represija ubija!
Mafija - murija, drzava - hajducija,
kadija - sudija, a mi smo revolucija!
To nije nasa Srbija!
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3021
mob
Nokia n80-1
Neće on tako lako da se preda ..
IP sačuvana
social share
Svi za jednog - jedan za sve! Te noći kad me stignu potere, kurve sudbine .. sa dva lica ..
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.061 sec za 19 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.