Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Avg 2025, 00:37:42
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pecenja  (Pročitano 21731 puta)
03. Jul 2009, 11:52:51
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Rolovana prasetina

Sastojci
prase do 20 kg
pile
2 kg svinjskog mesa
2 kg mlevenog mesa
2 kg šargarepa
peršun
grašak
so

Način pripreme

Prasetinu očistiti od kostiju, ispanglovati, pa dodati: ispanglovano pile, 2 kg svinjskog mesa isečenog na kocke, 2 kg mlevenog mesa, 2 kg šargarepa, peršun, grašak i so. U odgovarajućoj posudi izmešati sve ove namirnice, lepo ih sjediniti, pa puniti prase raspoređujući nadev po sredini. Napraviti rolnu, vezati kanapom, pustiti kroz mrežu i peći 3 sata uz neprestano prelivanje.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Jagnjetina s konjakom

Sastojci
3-4 kg jagnjetine
so
1 šoljica konjaka
oko 1/2 l vode
1 šoljica ulja

Način pripreme

Jagnjetinu iseći na 4-5 krupnijih komada. Dobro je posoliti i ostaviti desetak minuta da meso upije so. Veću šerpu ugrejati i u nju staviti komade jagnjetine. Dodati konjak i odmah poklopiti. Vatru smanjiti i nastaviti sa dinstanjem, uz povremeno dolivanje vode. Kada gotovo sva tečnost ispari, dodati i ulje. Kada meso potpuno omekša, spremno je za serviranje. Ovo je izuzetno pečenje, lepi se za prste.

Vreme pripreme: 60 minuta
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Jagnjeći but

Sastojci
1,2 kg jagnjećeg buta
2 čena belog luka
limunov sok
so, biber
3 kašike listića timijana
8 kašika maslinovog ulja
300 grama ovčijeg sira
400 ml preliva za jagnjetinu
1 kašika senfa
zelena i žuta tikvica

Način pripreme

Na jagnjetini zaseći džep. Ispasirati beli luk. Izmešati limunov sok, so, biber, kašiku timijana i 6 kašika maslinovog ulja i time premazati meso.

Izdrobiti sir i izmešati ga sa kašikom timijana, ubaciti u džep i ušiti koncem. Zagrejati rernu na 175 stepeni. Preostalu marinadu i preliv za jagnjetinu zagrejati. Preliti time but, pa ga peći pola sata. Izmešati senf i 2 kašike maslinovog ulja, premazati time but, pa ga peći još 30 minuta.

Iseći tikvice na kocke. Trideset minuta pre kraja pečenja, dodati jagnjetini. Zatim izvaditi but, uviti ga u foliju i ostaviti 10 minuta. Procediti sok od pečenja. Servirati but sa tikvicama.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Jagnjeći but s prelivom od ribizli

Sastojci
jagnjeći but od oko 3-3,5 kg
3 čena belog luka
1 kašika biljnog ulja
malo mlevenog đumbira
so i sveže mleven biber po ukusu

Preliv od ribizli
50 grama želea od ribizli bez koštica
sok i rendana kora od 1/2 limuna
1 kašičica jakog senfa
so i sveže mleven biber po ukusu

Način pripreme

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Manjim nožem zasecite but na više mesta i u njih zabodite uzduž presečene čenove belog luka. But premažite uljem i stavite ga na rešetku suda za pečenje tako da masna strana bude okrenuta nagore. Meso posolite, pobiberite i pospite đumbirom.

Jagnjetinu pecite 20 minuta, smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni i pecite još sat i 20 minuta. Dok se jagnjetina peče, napravite preliv od ribizli.

Sve sastojke za preliv stavite u tiganj i zagrevajte dok se žele ne rastopi. Razređenim prelivom premazujte jagnjeći but na svakih 10 minuta u toku poslednjih 30 minuta pečenja.

Izvadite but iz rerne i ostavite ga da odstoji 20 minuta. Isecite ga i isečenog prelijte sa malo soka od pečenja. Uz jagnjeći but je najbolje poslužiti slatkasta jela kao što su paprike sa roštilja ili pire od spanaća.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Ovčiji but na dalmatinski način

Sastojci
1 ovčiji but od 1,5 kg
150 grama dimljene slanine
150 grama usoljenih mariniranih sardela
1 čaša mleka
1/2 kg crnog luka
1 dl ulja
so, beli biber

Način pripreme

Ovčiji but popariti vrelom vodom, očistiti od loja i izvaditi kost. Meso malo rastanjiti, špikovati režnjevima slanine i sardelama isečenim na komade. Posoliti, posuti belim biberom, urolati i vezati kanapom.

U sudu u kome će se but peći propržiti na ulju luk iseckan na rebarca, pa staviti meso preko luka. Zaliti sa malo ulja i tople vode i peći u rerni, povremeno prelivajući sokom od pečenja i dolivajući toplu vodu s vremena na vreme; vodu ne prelivati pri tom preko mesa, već pored njega. Kada meso bude pečeno, iseći ga na tanje režnjeve i preliti sokom od pečenja. Uz ovčiji but služiti obaren krompir sa puterom i peršunom.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Punjeni svinjski but

Sastojci
800 grama svinjskog buta
100 grama mlevenog svinjskog mesa
3 glavice crnog luka
2 čena belog luka
3 kašike ulja
75 grama spanaća
75 grama prezli
so, biber
muskatni oraščić
50 grama očišćenih šljiva
750 grama krompira
1 crvena i 1 žuta paprika
1 tikvica
1 kašika brašna
150 ml belog vina
300 ml instant supe

Način pripreme

Oljuštiti glavicu crnog luka i beli luk, sitno ih iseći i propržiti na kašiki ulja. Spanać očistiti i oprati, pa dodati u luk i sve zajedno dinstati. Umešati mleveno meso, prezle, so, biber i muskatni oraščić.

Rernu prethodno zagrejati na 180 stepeni. Meso oprati i prosušiti, a zatim po njemu rasporediti smesu sa mlevenim mesom i iseckane šljive. Urolati, uvezati koncem i začiniti. Pržiti na ulju oko 45 minuta.

Krompir oguliti i oprati. Paprike i tikvice oprati i očistiti. Oljuštiti dve glavice crnog luka. Povrće, sem tikvica, iseckati i rasporediti oko mesa, sve začiniti i poprskati uljem. Pržiti nepoklopljeno 45 minuta. Posle 30 minuta, dodati iseckane tikvice.

U sok od mesa dodati supu, vino, brašno i začine. Meso i povrće preliti ovim sosom.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Jagnjeći but u maramici

Sastojci
jagnjeći but
jagnjeća maramica
4 čena belog luka
ulje ili mast
so

Način pripreme

Jagnjeći but posoliti, zaseći ga vrhom oštrog noža i u svaki otvor staviti po malo očišćenog belog luka. Ovako pripremljen but premazati mašću ili uljem. Posudu u kojoj će se peći namazati mašću i zagrejati u rerni. Meso često prelivati sokom. Kada se meso upola ispeče, izvaditi ga, pažljivo uviti u raširenu jagnjeću maramicu i vratiti u rernu da se dopeče. Za vreme pečenja, dolivati, po potrebi, toplu vodu i prelivati meso ovim sokom da maramica ne bi otvrdnula.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Jagnjetina u pivu

Sastojci
1 kg jagnjetine (od plećke)
4 dl piva
4 čena belog luka
2 zelene papričice
1 glavica crnog luka
2 kašike sirćeta
1/2 kašičice šećera
origano
so, biber

Način pripreme

Meso posoliti, pobiberiti i po ukusu začiniti šećerom i sirćetom. Dodati crni luk isečen na četvrtine i izgnječen beli luk, papričice i posuti origanom. Meso preliti pivom i uz povremeno prevrtanje ostaviti tokom noći da se marinira.

Marinadu sipati u dubok pleh na dnu rerne, a meso staviti na rešetku iznad marinade i peći na umerenoj temperaturi dok ne omekša i počne da se odvaja od kostiju. Marinadu izvaditi iz rerne i kuvati je desetak minuta dok se ne zgusne, pa je procediti. Ostatak propasirati i dodati u fond da se zgusne. Dobijenim sosom preliti meso i poslužiti toplo.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Debrecinski svinjski perklet

Sastojci
750 grama svinjetine od plećke
5 glavica luka
2 zelene paprike babure
1 dl crvenog vina
mlevena crvena paprika (slatka)
mast, sirće, so

Način pripreme

Meso operite i isecite na kocke. Na masti propržite iseckan luk, pospite mlevenom paprikom, dodajte nekoliko kapi sirćeta, a odmah zatim dodajte narezano meso i očišćenu papriku isečenu na rezance. Posolite i dalje dinstajte uz dolivanje vode sve dok meso potpuno ne omekša. Pred kraj dinstanja, sipajte vino. Perklet poslužite sa domaćom testeninom.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Zapečena jagnjetina s kiselim mlekom

Sastojci
2 kg jagnjetine
300 grama pirinča
1 litar vode
1 dl ulja
4 dl ovčijeg kiselog mleka
3 jajeta
1 glavica crnog luka
so i biber

Način pripreme

Za ovo jelo najbolje je uzeti meso od plećke. Najpre ga posoliti i kratko zapeći sa svih strana na vrelom ulju, a zatim prebaciti u rernu da bi omekšalo.Izvaditi meso, pa u istom ulju ispržiti sitno naseckan luk sa pirinčem. Preliti vodom, poklopiti i ostaviti da se krčka dok pirinač ne nabubri, a tada vratiti meso.

Jaja umutiti, pa ih sjediniti s kiselim mlekom, posoliti i pobiberiti. Preliti meso i vratiti u rernu da bi se zapeklo.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Svinjsko srce sa šargarepom

Sastojci (za 2 osobe)
1 svinjsko srce
2 glavice luka
4 šargarepe
peršunov list
50 grama putera
2 dl supe
so, biber

Način pripreme

Srce dobro operite i odstranite mu žile. Isecite ga na tanke režnjeve. Luk iseckajte na kockice i propržite na puteru. Dodajte iseckano srce i očišćenu i na kolutove isečenu šargarepu. Zalijte supom i vodom tako da sve bude preliveno. Posolite i pobiberite. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 2 sata. Pospite iseckanim peršunom i poslužite uz slani kuvani krompir.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Rolovano praseće meso

Sastojci
prase
kanap
ražanj

Način pripreme

Prase ispeći na ražnju i dok je još vruće, izvaditi sve kosti. Uzeti čistu krpu i meso urolati tako da prečnik bude10-15 cm. Povezati kanapom i ostaviti da se ohladi i sjedini. Sutradan seći na šnicle i služiti hladno.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Svinjski kotleti sa senfom

Sastojci
4 svinjska kotleta
4 supene kašike ulja
5 glavica crnog luka
crvena paprika
čen belog luka
so, biber
preliv: čaša kisele pavlake, kašika ljutog senfa, so, biber, peršun

Način pripreme

Meso posolite i pobiberite. U tiganj stavite dve kašike ulja i ispecite kotlete s obe strane. Isecite crni luk, beli luk i papriku na komadiće, stavite u tiganj i dodajte ostatak ulja. Ponovo posolite i pobiberite. Kada sve ovo dodate mesu, pecite još 25-30 minuta. Preliv napravite tako što ćete pomešati senf, pavlaku, so i biber. Kotlete servirajte, prelijte ih i pospite iseckanim peršunom.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Svinjsko meso sa pireom od peršunovog korena

Sastojci
500 grama svinjskog mesa od pečenice

Marinada
1 limun
maslinovo ulje (oko 50 ml)
malo soli i bibera
listići ruzmarina (otprilike jedna manja grančica)

Pire
300 grama peršunovog korena
biber
so
puter

Način pripreme

Ubaciti 500 grama svinjskog mesa od pečenice (meso treba da bude isečeno na šnicle) u pripremljenu marinadu i dobro promešati. Zagrejati tiganj i propržiti meso sa obeju strana, pa tek onda dodati ostatak marinade i dinstati meso u njoj.

Skuvati oko 300 grama peršunovog korena (može i više, jer se pire od peršunovog korena pravi isto kao i pire od krompira) u slanoj vodi, procediti, dodati malo bibera, soli i putera po ukusu i od toga napraviti pire. Sipati pire na tanjir u kom će se jelo poslužiti, preko pirea poređati šnicle i preliti saftom u kom su se šnicle dinstale. Ukrasiti grančicom ruzmarina.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Pečeni but s medom

Sastojci (za 12 osoba)
2,5 kg svinjskog buta sa kožurom
2 kašike meda
10-12 karanfilića
2 kašike jakog senfa
neprskana pomorandža
so, biber

Način pripreme

Rernu zagrejati na 200 stepeni. Meso oprati i osušiti u kuhinjskoj krpi. Kožuru unakrst zaseći. Meso natrljati solju i biberom. Pečenje špikovati karanfilićima i peći u rerni oko 150 minuta. Posle 30 minuta, naliti malo vrele vode. U toku pečenja, meso više puta prelivati sokom od pečenja.

Pomešati senf sa medom. U toku poslednjih 20 minuta pečenja meso više puta premazivati ovom mešavinom. Pre no što počnete da sečete meso, ostaviti ga da se odmori najmanje 15 minuta. Pomorandžu oprati, obrisati i iseći na kriške. Pečenje služiti s kriškom pomorandže i po želji servirati sa salatom od kupusa.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Jagnjeći but u sosu od vina i jabuka

Sastojci
1,2 kg jagnjećeg buta bez kostiju
so, biber
1 jabuka
2 glavice luka
grančica ruzmarina i majčine dušice
200 ml belog vina
300 ml instant supe
2 kašike meda
2 kašike gustina

Način pripreme

Meso posoliti, pobiberiti, uviti u rolnu i uvezati kuhinjskim koncem. Očistiti jabuke od semenki i iseći ih na kockice, kao i crni luk. Začinsko bilje iseckati. Zagrejati rernu na 180 stepeni.

U vatrostalnu posudu s poklopcem staviti meso, luk, jabuke, začinsko bilje, 1/3 vina i supe. Krčkati u rerni 90 minuta.

Otklopiti vatrostalnu posudu i izvaditi meso. Ocediti sok od pečenja u šerpu. Doliti ostatak vina i supe, dodati med i sve ispasirati. Dodati razmućen gustin i kuvati sos još koji minut. Začiniti po ukusu i servirati uz meso. Uz ovo jelo lepo ide barena boranija i krompir pire.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Pečeno meso u testu

Sastojci

Testo
1 kg brašna
so
topla voda

Fil

meso
senf
vegeta
biber
začini po ukusu
beli luk
lovorov list

Način pripreme

Umestiti testo kao za hleb sa malo soli i mlakom vodom.

Meso po želji (pileće, ćureće, svinjsko, jagnjeće, teleće) u komadu premazati senfom, vegetom, biberom i začinima po želji i ukusu.

Zaseći meso na par mesta i u udubljenje staviti beli luk i lovorov list. Tako pripremljeno meso staviti na sredinu testa koje ste prethodno razvili na stolu na otprilike 1 cm debljine.

Prekriti meso testom i prebaciti u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju. Peći u rerni na laganoj vatri (150-200 stepeni) 3-4 sata (nekada hleb skroz pocrni).

Izvaditi iz rerne, razbiti testo oko mesa i izvaditi meso. Seći ga na komade po želji. Meso je sočno i mekano.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Sarmice od iznutrica u skrami

Sastojci (za 4 osobe)
250 grama mlevenog goveđeg mesa
200 grama crne džigerice
200 grama bele džigerice
jedan svinjski bubreg
jedno svinjsko srce
100 grama svinjskog mlevenog mesa
2 glavice crnog luka (srednje veličine)
2 veća krompira
2 veće šargarepe
100 grama graška
200 grama ulja
1 jaje
300 grama svinjske skrame
vegeta, crvena paprika, biber, so
100 grama pirinča

Preliv
1 pavlaka
2 jajeta

Način pripreme

Iseckati sitno crni luk i propržiti ga na ulju. Dodati sitno seckanu šargarepu, iznutrice, grašak, krompir i pržiti sve dok ne ispari tečnost od iznutrica. Dodati po ukusu vegetu, crvenu papriku, biber, so. Skloniti sa vatre, dodati prethodno obaren pirinač i jedno jaje pa dobro promešati.

Skramu dobro oprati, iseći na kvadrate 15 x 15 cm i uvijati smesu kao sarmice. Ređati u vatrostalnu posudu i zaliti prelivom, pa peći u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

Preliv: pomešati 2 jajeta sa jednom čašom pavlake dok ne postane homogena masa.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Свињски котлети са кинеским зачинима

Састојци
свињски котлети (очишћени од костију и масноће)
2 кашике густина
3 кашике соја соса
2 кашике ракије
1/2 кашичице бибера
1/2 кашичице ђумбира
1/2 кашичице цимета
уље
1 децилитар пилеће супе
1 шаргарепа
1 першунов корен
1 целер
1 зелена љута папричица
Начин припреме

Котлете прелијте соја сосом, ракијом, поспите зачинима и густином, па добро промешајте. Пустите да одстоји око 2 сата.

Уље јако загрејте, испржите котлете са обе стране и извадите на даску. Исеците их на траке широке око 1 cm и држите у топлом тањиру. Поврће исеците на што тање траке, пропржите на две кашике уља (1 минут), прелијте супом и пустите да прокључа. Додајте испржене котлете, промешајте и сервирајте.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Crnogorska jagnjetina u mleku

Sastojci (za 6 porcija)
1,5 kg jagnjećeg mesa od plećke
1,5 litra mleka
3 šargarepe
2 lovora
5-6 zrna bibera
1 kg krompira
peršun, so

Način pripreme

Meso operite, stavite u lonac i prelijte mlekom. Dodajte celu šargarepu, lovor, biber i so po ukusu. U drugom loncu skuvajte oljušten ceo krompir. Kada se meso skuva, izvadite ga iz lonca, isecite, stavite u dublju posudu i dodajte cele kuvane krompire i šargarepu. Prelijte proceđenim mlekom u kom se meso kuvalo i ukrasite peršunom.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Svinjetina na roštilju sa slatko-kiselim umakom

Sastojci
svinjski file (2 kom.)
soja sos (3 kašike)
crno vino (2 kašike)
žuti šećer (1 kašika)
med (1 kašika)
beli luk - sitno seckan (1/2 kašičice)
mladi zeleni luk (1 kom.)
cimet (1/2 kašičice)
jabukovo sirće (1/2 šoljice)
šećer (1/2 šoljice)
paradajz pire (3 kašike)
gustin (1 kašika)
Način pripreme

Pomešajte soja sos, vino, šećer, med, beli luk, mladi luk i cimet. Cele filete prekrijte tom mešavinom začina i ostavite da odstoje u frižideru preko noći. Izvadite meso iz marinade, posušite ga krpom (ne perite ga!), premažite uljem i pecite na roštilju često ga okrećući i premazujući marinadom (oko 30 minuta). Gotove filete ukrasite mladim lukom izrezanim uzduž na rezance.

Meso se seče na tanke kolutove i servira sa slatko-kiselim umakom.

Slatko-kiseli umak: pomešajte šoljicu vode sa 1/2 šoljice jabukovog sirćeta, 1/2 šoljice šećera, 3 kašike paradajz pirea i stavite na vatru da zakuva. Kašiku gustina razmutite u pola šoljice hladne vode i dodajte provrelom umaku. Brzo mešajte i odmah isključite ringlu kada se umak dovoljno zgusne, pa sklonite sa vatre.

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Savršena pečenja

Meso brzo propržite na jakoj vatri, a zatim ga dugo pecite u rerni ili kuvajte u supi – to su naši predlozi za dva glavna jela osvežavajućeg ukusa. A još su ukusnija narednog dana.

Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe"
Foto: Maurizio Lodi

Špikovana teletina

Našpikujte meso

Kupite kilogram telećih leđa bez kostiju ili telećeg buta. Na dugačke štapiće isecite 1 tikvicu, pola crvene paprike i 1 deblju šnitu praške šunke, uvaljajte ih u mešavinu od dosta majčine dušice, ruzmarina i 1 čena belog luka, pa ih ubacite u meso po njegovoj dužini, praveći manji razmak između svakog štapića.

Propržite ga u tiganju

Uvežite meso kako bi tokom pečenja zadržalo svoj oblik. Uzmite tiganj dovoljno veliki za meso, sipajte 2 kašike maslinovog ulja, dodajte grančicu ruzamarina (ili 2 kašičice suvog) i dobro ga zagrejte. Ubacite meso i propržite ga okrećući ga sa svih strana pomoću dve varjače.

Ispecite ga

Prebacite meso na žicu od rerne koju ste postavili preko jednog pleha, prelijte ga s po pola čaše blage supe i belog vina i pecite oko 1 sat i 15 minuta.

Meso ne sme da se peče tako što ćete ga utopiti u sos: tako ćete postići da mu, na kraju, ukus bude delikatniji i da bude ukusno čak i kada je hladno. Da se ne bi previše isušilo tokom pečenja, povremeno ga prelivajte sokovima koji se skupljaju u plehu ispod žice. Na kraju ga istapkajte papirnim kuhinjskim ubrusom.

Vreme pečenja može malo da varira. Nakon oko 1 sat pečenja, probodite meso čačkalicom u njegovom srednjem delu: ako izađe prozirna tečnost, gotovo je. Izbegavajte, međutim, da mnogo produžavate vreme pečenja: teletina je uvek bolja kada je malo rozikasta a ne reš.

Ako ih ne iskoristite odmah, sokove od pečenja možete da sačuvate, proceđene, u frižideru čak do nedelju dana: mogu vam poslužiti pri kuvanju rižota ili kao baza za sos za pastu.

Ćuretina sa zelenišem

Uvezivanje mesa kanapom

Uzmite komad od oko 800 g ćurećih grudi bez kostiju i uvežite ga kuhinjskim kanapom ili rafijom da biste mu dali kompaktan i pravilan oblik. Stavite oko 1 l blago posoljene vode da provri sa vezom koju ste napravili od 1 šargarepe, 1 štapića celera, 1 lista lovora i 1 grančice peršuna.

Prženje i kuvanje

Propržite meso u jednoj šerpi na 2 kašike ulja sa 1 grančicom ruzmarina (ili 2 kašičice suvog) i jednim čenom belog luka. Posolite ga, pobiberite i zalijte belim vinom. Prelijte ga i pripremljenom supom, preko šerpe postavite papir za pečenje i poklopite šerpu poklopcem. Kuvajte meso oko 1 sat.

Umotavanje u foliju

Ocedite meso na tanjir i ostavite ga da se rashladi pre nego što ga isečete na šnite. Ako planirate da ga služite hladnog, čvrsto ga obmotajte alufolijom i stavite u frižider na najmanje 30 minuta.

List papira za pečenje ispod poklopca služi da supa ne bi isparavala: meso mora stalno biti u ključaloj supi kako bi sačuvalo mekoću.

Uz ovo jelo možete poslužiti majonez pomešan sa seckanim mešanim biljem ili osvežavajući sos bosiljka (na slici): da biste ga napravili, izblendirajte veću šaku listova bosiljka sa 1 mladom, sirovom tikvicom, malo soli, kašikom pinjola (ili indijskog oraha) i par kašika ulja.

Na kraju kuvanja dobićete vrlo aromatičnu supu koju možete iskoristiti za pripremu laganog rižota ili krem-čorbe od povrća. Ako je ne upotrebite odmah, prespite je u plastične posude i zamrznite: očuvaće se najmanje 3 meseca.

4 neodoljive ideje

Rolnice s alevom paprikom

Isecite 8 šnita pečenog ili kuvanog mesa i prelijte ih s malo ulja u koji ste razmutili pola kašičice aleve paprike. Ostavite ih da tako odstoje 10 minuta. Operite vezicu rukole, rasporedite je na šnite mesa i uvijte ih u rolnice. Pospite ih alevom paprikom i poslužite.

Musake s lukom

Dobro ohlađeno pečeno ili kuvano meso isecite na 16 veoma tankih šnita. Oljuštite 2 pomorandže kao što se ljušti ananas, pa ih isecite na kolutove. Sok koji su otpustile tokom sečenja sakupite u jedan sud i dodajte mu 3 kašike ulja, so i biber. Na tanka rebarca isecite 1 glavicu crvenog luka. Na 4 pojedinačna tanjira slažite kulice od šnita mesa, pomorandže, kriškica luka i listića badema. Začinite prelivom.

Salata s ljutom paprikom

Na štapiće isecite 4 šnite hladnog pečenog ili kuvanog mesa, pa ih stavite u činiju za salatu. Operite 100 g šampinjona i isecite ih na listiće. Tanko isecite 2 male paprike šilje i 1 crvenu ljutu papričicu. Sve sastojke pomešajte u činiji, pospite s kašičicom origana i začinite uljem, sokom od limuna, solju i biberom.

Ražnjići od mesa i povrća

Dve mlade tikvice isecite na tanke trake po dužini. Pečeno ili kuvano meso isecite na 8 šnita, pa svaku uvijte u rolnicu. Svaku rolnicu obmotajte s po trakom tikvice, pa ih nanižite na 4 štapića za ražnjiće. Nanižite i po 2 sitne glavice crnog luka i po 2 mini- paradajza, premažite sve uljem i pecite 10 minuta na zagrejanom roštilju. Posolite, pobiberite i ukrasite listovima celera.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Avg 2025, 00:37:42
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.