Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 05:30:36
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Folna kiselina i vaše zdravlje  (Pročitano 739 puta)
21. Sep 2009, 08:51:58
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Osećate se iscrpljeno? Ujutro se teškom mukom izvlačite iz kreveta? U tom slučaju pojedite šaku kikirikija, koji je bogat foln­om kiselinom, jer je ovaj specijalni vitamin pravi garant dobrog raspoloženja. Norveški stručnjaci su otkrili da nedostatak folne kiseline može da dovede do depresije.

Ko kod sebe primeti simptome depresije, na primer, trajnu tugu, trebalo bi da vodi računa o tome da unosi dovoljne količine folne kiseline. „To takođe znači da ko unosi dovoljno folne kiseline, indirektno doprinosi regulisanju nivoa serotonina u organizmu, pa samim tim ostvaruje unutrašnju ravnotežu i postaje srećniji“, kaže profesor Peter Bung, ginekolog iz Bona.
Nemačko društvo za namirnice preporučuje dnevnu dozu od 600 mikrograma folne kiseline, koliko sadrži 50 g kvasca, 100 g pšeničnih klica, 500 g suncokreta ili 500 g peršuna. Ako to ne možete da postignete, dopunite ishranu tabletama. Ako se uzima zajedno sa vitaminom B, efekti su trajniji.
Energetska supstanca folna kiselina sprečava arteriosklerozu i moždani udar. Razlog: folna kiselina ne dozvoljava da homocistein napadne zidove krvnih sudova. Osim toga, ona igra značajnu ulogu u proizvodnji krvi. Za stvaranje crvenih krvnih zrnaca u koštanoj srži organizmu je potrebna određena količina gvožđa, vitamina B12 i, pre svega, folne kiseline.

Gde se krije folna kiselina
Evo malog spiska namirnica koje su bogate ovom bitnom kiselinom.
100 g cvekle sadrži 45 mikrograma folne kiseline
100 g prokelja sadrži 37 mikrograma folne kiseline
100 g pirinča sadrži 16 mikrograma folne kiseline
100 g kikirikija sadrži 169 mikrograma folne kiseline
100 g brokolija sadrži 48 mikrograma folne kiseline

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 16. Avg 2025, 05:30:36
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.