Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Патриоте и Издајници ( пажљиво прочитати)  (Pročitano 11247 puta)
18. Jan 2008, 14:40:23
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11;
Као што већ знате одлучио сам да испратим ову тему од краја
Па ево четврте српске поделе .

Увод : За оне који ће ово читати први пут мало упознавање.У нину је покренута тема Двадесет српских подела теме су разне:

1   небески  и  овоземаљски

2   происточни и прозападни

3   космет: чувари и сецесионисти

4   патриоте и издајници

5   рационални и ирационлни

6   монархисти и републиканци

7   четници и партизани

8   ослободиоци и ослобођени

9   срби и југословени

10  подунавски,поморавски
     посавски,подрински...

11  српски срби и косовски,
       црногорски, босански,
      хрватски... Срби

12 српски срби и немачки ,француски,
     амерички,канадски, новозеландски,
     јужноафрички.... Срби

13 богати и сиромашни- газре и раја

14 на ић, и на ов, ац, ски, го, ач

15 садашња и бивша браћа, рођаци,
     кумови пријатељи...

16 грађани и сељаци- београђани и остали
     провинцијалци

17 стари и млади

18 мушки и женски

19 рођени и нерођени

20 србин подељен на самог себе

Или, зашто је тешко, скоро немогуће, остварити минимум националног интереса кад је реч о судбини народа и државе.

У припреми је и  Двадесет српских слога, мада је тешко пронаћи слогу око које се нећемо посвађати и, поново поделити на несложне око слоге

Пише Душан Ковачевић

Патриоте и Издајници

“ Ко је Србин и српскога рода;
     И од српске крви и колена;
     А не дошо на бој на Косово;
     Не имао од срца порода;
     Ни мушкога ни девојачкога!
     Од руке му ништа не родило;
     Ни у пољу бјелица пшеница;
     Ни у брду винова лозица!
     Рђом копо док му је колена!”

Уочи Косовског боја  кнез Лазар упућује најпознатију српску “опомену” –клетву, свим “потенцијалним” издајницима; куне, а истовремено моли, преклиње, да се сви од српскога рода одазову и појаве на косовском пољу, где се у једној бици-судбинском боју, одлучује о опстнку народа и земље.
По предању већинa је дошла на Косово и “без позива” , али,” би изрода који се не одазваше”, рачунајући, ваљда да ће бој бити “успешан” и без њих, а ако-не дај боже крене “наопако”, био би севап да неко преживи.
На Косову, у бици коју огласише звона цркава широм  Европе “прерано”, “као велику победу хришћана”, изгину све “честито и ваљано”. Оно “мало” што се није “одазвало”, притаји се по шумама,клисурама и планинама, или настави да живи као “слободно робље” служећи “другој вери на својој земљи”-преживљавајући између “коца и конопца”.
“Дезертери са Косова”, повлачили су се све даље и даље од путева, и све више и више од пашњака, поља и обрадиве земље, скривајући се у облацима-међу планинским врховима, где су им једини гости били-орлови, који,давно,населише литице, кањоне и на крају заставе.
У тим врлетима, беспућима, небодеринама, где се земља мерила шакама, а жетва капама,у каменим кућама, на каменим лежајевима, под каменим крововима, са каменом под главом, изродише “камену децу”-јаку, чврсту, стамену, отпорну на лед, снег и мећаву од септембра до маја, са пролећем и летом тек толиким да се човек умије на сунцу.

И та деца “издајника” добише децу, и њихова деца децу, и деца те деце децу, и тако, стотину и стотинама година, до дана данашњег, кад се још неко од њих појави из врлети-што рекоше-“као од стене одваљен”, дивовског раста и орловског носа, говорећи језиком предака, светле косе и светлих очију, у беспућима сачуваним од “данка у свадбама”.
Без обзира на изглед, говор и место рођења, сви смо ми по некима, деца-потомци издјника са косовског бојног поља . Милиони који се нису родили, “потомци” су изгинулих ,” бољих Срба”, док смо сви ми рођени, очигледно, и без сумње, деца “дезертера,куквица, и потурица”. Па као такви-никакви, носимо крст “Лазареве клетве”, те нам се народ “слабо рађа”, од руке нам “ништа не полази”, јер се “рђом” и неможе нешто ваљано  нaправити. Као у античким драмама, грех отаца стиже на “наплату” деци,  те нам Косово остаде и постаде вечито “бојно поље”, које сачека све нас-потомке прапредака, издајника.
Од “Кнежеве клетве” пре осам векова, па до дана данашњег, подела на Патриоте и Издајнике не застарева, не јењава, не посустаје у жестини, бесу мржњи, ни у миру, ни у рату, ни у добру ни у злу, ни у врху државе, ни у “дну “народа, “ни по бабу ни по стричевима”, увек при руци за све (не)прилике, за све приватне, личне, јавне, државне и политичке злоупотребе.
Кад за некога не постоји ништа конкретно оптужујуће, ништа компромитујуће, ништа “материјално доказиво”, а дотичног ваља оцрнити, при ‘апсити или за глaву скратити, најједноставнија и најсигурнија оптужба и осуда без суда је –ИЗДАЈНИК
Шта је тај и тај ?
Издајник!
Шта је, и кога издао ?
Земљу, народ, историју, традицију, веру .....
Доста.Довољно!!
С времена на време, Патриоте и Издајници смењују се н власти ; револуционaрним променама, превратима, државним ударима, атентатима, прогонима.... И како се ко домогне “престола”, истог дана оптужује “поражену страну”, за издају, тако да Патриоте преко ноћи постају Издајници,  а дојучерашњи “проверени издајници” –Патриоте.
Током векова, Патриоте и Издајници водили су немилосрдне обрачуне, са бројем жртава приближним окупаторским ратним страдањима; ратови “домаће радиности” –ми са нама, довели су нас до овога што данас јесмо, а могли смо бити- да је било “кућног реда”, оно што данас нисмо.

П.С.
Поделе ће нам ,вероватно, доћи главе и ово мало преостале земље.
Кад би рецимо ова подела била “толерантнија”-без мржње,горчине,прединфарктног беса, живот бисмо “трошили” на практичније, корисније и паметније послове, ко нам је ( већ) суђено да се свађамо, секирамо, и до бола нервирамо.

Мој коментар:
Мислим да је сувишан,  јер овај текст колико год је суров, за неке можда површан и недовољан,  толико ми се чини и пун истине,и горчине, и толико потребне Србима самокритиче објективности. У нашој историји бар овој последњој најсвјежијој, овај текст се чини као печат свих дешавња, нажалост на моју и вашу доживљвмо г и у овом тренутку док ово пишемо.

Желио бих да кажем да на овом форуму има један  суговорник  који  је прије настнка овога текст много прије, говорио  о пећинарима и о сличним стварима  иако се са њим не слажем у свему, и нисам баш најбоље увијек схватао шта он от хоће да каже , почињем да схвтам о чему он зправо говори , након овога текст много је јасније .
Можда бисмо се требали питати зашто су села наших  прадједова, дједова у планинама или су се почела спуштати како је одмицо 19 вијек па на овамо.
Занимљиво ће свакако бити у наредним темама ако ми се буде дало толико да прекуцавм толико текста.

Шт ви мислите има ли  у овом тексту истине или је у питању пуко трабуњање!!!!

« Poslednja izmena: 18. Jan 2008, 14:43:58 od Livingston »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1489
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 
Ono za podele i ima smisla , ostalo je trabunjanje.

Vremenom, hteli ili ne većina "čistih" naroda se meša sa drugima...
IP sačuvana
social share
"Cogito, ergo sum"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Termin patriote i izdajnici na našem terenu je komunistički patent za obračun sa neistomišljenicima.

Građanska klasa, trgovci, intelektualci, sveštenstvo, seoski domaćini..sve su to bili "izdajnici" sa kojima se komunistička lumpenproleterska vlast obračunavala posle Drugog svetskog rata.

Najbolji Titovi pioniri i samoupravljači iz redova socijalista i radikala se naravno nisu odrekli te terminologije. Dele narod, pronalaze "domaće izdajnike", ubeđuju nas kako Srbija treba da bude nesvrstana banana republika i mimo sveta.
« Poslednja izmena: 18. Jan 2008, 15:10:11 od danilobg »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Misil da sstanko 88 nije se ni potrudio da procita tekst a da jeste vjreovatno bi dao odgovor duzi od 2 recenice
Danilobg molim i tebe a i sstanka da pazljivo prvo procitate tekst a mogli bi o onaj drugi sto sam postavio pa da onda date odgovore na temu a ne samo se fokusirati na jednu rijec ili recenicu nego na cijelinu
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Једна стара радост - Зора Новог дана

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
По Данилу испаде да је кнез Лазар био комуниста Smile
Потреба за издајником је архетипска. Ево два примера оних који се иначе у Србији препознају као издајници, наравно национални, па онда комплексе лече изругивањем и измотавањем; и њихових васколиких идола.
1) Скупштина Србије је усвојила предлог устава (народ га касније референдумски изгласао и то је важећи Митровдански устав). Посланици излазе из скупштине, ту је негде и Тадић, а чедисти му добацију "Издао си Зорана" и покушавају нешто са упаљачима.
2) Америчка кантри звезда Steve Earle, на свом албуму Jerusalem, има одличну песму Jonh Walker's Blues, посвећену Американцу који се борио на страни талибана. На једној радио станици, типичног назива, рецимо KYMCA, водитељ је пустио уз речи: "Ову песму пуштамо само једном, а онда ћемо је заувек заборавити. Та песма је посвећена издајнику ове земље".
И сад бих волео да ми Данило каже јесу ли чедисти и тај амерички уредник комунисти. Или су можда "патриЈоте"? Smile

Иначе, Душков текст ми је занимљив са једног аспекта који превазилази све дневнополитичко. Испада да, супротно уобичајеном схватању Дарвина, не опстаје оно најбоље. Мада, Дарвин је рекао survival of the fittest - опстанак онога што се најбоље уклапа. А то не мора бити лепо, па често ни паметно. Бактерије би преживеле оно што људска раса не би уз сву своју технологију. А ми људи, рађамо се од злог оца и још горе мајке (не схватити буквално, већ уназад до рецимо двадесетог колена), и као у античкој драми испаштамо туђе грехе. Но то и јесте епски патос живљења, "наслеђе белог човека" Smile
IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Hvala lijepo sto prvo procita pa onda napisa nesto
jer ovako ja im nisam htijeo reci ali ispadaju smijesni
i upravo se to moze zakljuciti iz njegovog posta

По Данилу испаде да је кнез Лазар био комуниста

strasno kada ljudi ne citaju vec samo blebecu
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 143
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
I prije ovog teksta sam mnogo razmisljao o tome da li smo mi potomci kukavica iz 1389. ili ne.
Reci cu nesto sa aspekta Srbina iz Bosne.

Sama cinjenica da se danas 1/3 naroda u Bosni izjasnjava kao Srbi govori u prilog tome da svi nasi preci nisu bili kukavice i izdajnici. Naime, poznato je koliki je pritisak vrsen narocito na Srbe u Bosni da se poturce i prihvate Islam da bi iole normalno zivjeli. Da su bili izdajnici i da im je bilo svejedno za to kome pripadaju,pa zar i oni ne bi prihvatili Islam i uzivali u privilegijama koje bi imali promjenom vjere!? Dakle,slozio bih se s tim da je na Kosovu izginulo ono najbolje medju nama, ali ipak je nesto i ostalo!
Sad bih mogao da govorim i o ostalim tragedijama koje su nas pratile kroz dalju istoriju (Austrougarska,prvi i drugi svjetski rat,komunizam,92.-95.,okupacija),ali o tome neki drugi put. Sasvim je moguce da je sve to povezano sa Lazarevom kletvom.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1606
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 
Slažem se da se ovo "Patriota" (inače reč koja je u ovakvom obliku preuzeta od latinske identične reči...postoji i grčka forma patriotes) vrati na izvorni termin "rodoljub", kako bi njena smisao mogla biti bukvalo izražena, a samim tim i adekvatno formulisano njeno značenje. Prosto je smešno nekog poistovećivati sa takvim značenjem a da se on pri tom zalaže za dobrobit svih sem za narod kome pripada, a nažalost takvih je bilo, ima ih i vazda će ih btti...Nama škola iz bliže i dalje istorije očigledno ne služi ničemu čim se ovaj termin i dalje tumači na svojstven politički način, u zavisnosti kome se "predodređeni" obraća. Ne treba izuzeti da se najčešće koristi za domaću publiku, onako fundamentalistički, dok se za stranu publiku često zanemaruje, onako mundijalistički...Takvih patriota mi je vala preko glave...Ajde već jednom neka se neko posluži šturim terminološkim i teoretskim izražavanjem a bogatijim praktičnim primerom pokazivanja svog rodoljublja, za dobrobit svih, a prvenstveno samog sebe
IP sačuvana
social share
Слава Богу на висини, на земљи мир, међу људима добра воља
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
njegose444 jesi ti iz RS ili Bosne? inace da te neobeshrabih pozdrav za jos jednog Srbina iz "Bosne" ima nas sve vise
nadvladacemo  Smile Smile Smile Smile
a sad ozbiljno

Sama cinjenica da se danas 1/3 naroda u Bosni izjasnjava kao Srbi
nema nikakvog naroda koji se sada izjasnjava kao Srbi jer to sugerise da je ranije postojao neki narod koje se deklarisao drugacije \

postoji Srpska nacija

Sad bih mogao da govorim i o ostalim tragedijama koje su nas pratile kroz dalju istoriju (Austrougarska,prvi i drugi svjetski rat,komunizam,92.-95.,okupacija),ali o tome neki drugi put. Sasvim je moguce da je sve to povezano sa Lazarevom kletvom

ne trebas o tragedijama za njih znamo svi nego o podjelama koje su dovele do nekih od njih
trebas o onom ratu domace radinosti to je nasa najveca boljka i tragedija ako hoces
trebas o tome ako imas  sta da kazes

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 143
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Dobro. Trebao sam napisati " I danas 1/3 Srba",ali zna se na sta mislim. A nikad nisam razlikovao termine narod i nacija (priznajem). Iz sociologije sam izvukao mrsavu sesticu,iz treceg puta.
Inace sam iz R.Srpske,mada sam rodjen u danasnjoj federaciji.

Sto se tice ratova domace radinosti,bila su dva. Onaj iz 41. je bio bratoubilacki i tu sam na strani cetnika. Mislim da je tu presudnu ulogu u opredjeljivanju Srba ka partizanima odigrala Rusija. Evo i danas se bezrezervno okrecemo Rusiji,a ja sam prvi od tih. Ko zna,da sam zivjeo 41.,mozda bih i tada krenuo za Rusima!? Iz danasnje perspektive vidi se da je to bila pogubna politika po Srbe. Ali,takodje,smatram da danas medju Srbima u R.S. ne postoji podjela na cetnike i partizane,jer definitivno velika vecina danas smtra da su cetnici bili u pravu.

Sto se poslednjeg rata tice,tu se nismo ni djelili! Svi smo bili jedinstveni u namjeri da sprijecimo secesiju BiH od Jugoslavije i da bar R.S. pripojimo Srbiji.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.