Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 215
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ovo je Srbija ~ Regionalne vesti i zanimljivosti, svakodnevni drustveni problemi  (Pročitano 649473 puta)
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Apple iPhone SE 2020
Tadić: Srbija pokrenula dve značajne ekološke inicijative
Autor: Tanjug | 10.10.2007 - 12:36

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je Srbija pokrenula inicijative da razvijene zemlje pomognu državama u tranziciji u rešavanju ekoloških problema i za masovniju upotrebu motornih vozila sa smanjenom emisijom štetnih gasova.

Pošto je otvorio šestu ministarsku konferenciju "Životna sredina za Evropu", Tadić je novinarima rekao da je taj skup u Beogradu jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih događaja u Srbiji, najznačajniji od Samita nesvrstanih u Beogradu 1989. godine. Tadić je podsetio da će na dvodnevnom skupu u Centru "Sava", gde se razgovara o zaštiti životne sredine, učestvovati 56 predstavnika zemalja čitavog sveta na ministarskom nivou.
"Ponovo smo postali centar političkih zbivanja i to je za mene dobra vest i mislim da je to dobra vest za sve građane Srbije", naglasio je Tadić.
Predsednik Srbije je istakao da je pokrenuta inicijativa kako da zemlje u tranziciji podnose teret novih savremenih tokova ekonomije, uz istovremeno poštovanje standarda zaštite životne sredine.
Razvijenije zemlje sveta bi trebalo da učine sve da bi tranzicione ekonomije što lakše podnele taj teret, objasnio je Tadić i podsetio da je nedavno o tome govorio u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.
"Srbija je posebno zainteresovana za ovakav pristup, za ovakvu podelu odgovornosti", istakao je Tadić.
On je naglasio da je pokrenuta inicijativa vezana za upotrebu motornih vozila s minimalnom emisijom štetnih gasova i podsetio da živimo u svetu gde moramo voditi računa jedni o drugima i da ne zagađujemo svoju planetu.
"A, imamo loše iskustvo ovde u Srbiji sa upotrebom zastarelih vozila, automobilskog otpada koji je uvožen iz drugih zemalja", kazao je Tadić i ukazao da takva inicijativa doprinosi obnovi voznog parka i čistijem vazduhu za sve građane Srbije.
Tadić je naglasio da s ponosom možemo da kažemo da su te dve inicijative - beogradske inicijative i predočio da su Beograd i Srbija u centru međunarodne pažnje, u samom centru onih političkih zbivanja u svetu koja se bave zaštitom životne sredine.
"Danas je to tema broj jedan u svetu, danas je tema globalno zagrevanje, smanjenje emisije ugljendioksida", podsetio je Tadić i dodao da je danas Srbija jedan od lidera u svetu kada je ova tema na dnevnom redu.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Apple iPhone SE 2020
Ekologija treba da bude stalni prioritet
Autor: M. C. | 11.10.2007 - 10:49

Šestu ministarsku konferenciju „Životna sredina za Evropu“, koja je okupila predstavnike 56 zemalja i više međunarodnih asocijacija, u Centru „Sava“ otvorio je predsednik Srbije Boris Tadić.

Za Srbiju je značajno to što će na konferenciji biti usvojen dokument kojim se predviđa osnivanje regionalnog virtuelnog centra u Beogradu za praćenje klimatskih promena u regionu jugoistočne Evrope.
U radu trodnevnog skupa, osim ministara i predstavnika ministarstava nadležnih za zaštitu životne sredine iz 56 zemalja članica Ekonomske komisije UN za Evropu (UNECE), Kanade i SAD, učestvuju i predstavnici drugih zemalja članica UN, međunarodnih organizacija, predstavnici nevladinih organizacija i medija. Prvi put učestvuju i ministri prosvete zemalja članica Ekonomske komisije UN za Evropu.
Na prethodnim konferencijama donete su brojne odluke od velikog značaja za unapređenje stanja i očuvanje životne sredine u Evropi. Ministar zaštite životne sredine Saša Dragin izjavio je ranije da će rezultati konferencije određivati pravce vođenja politike zaštite životne sredine za narednih tri do pet godina u Evropi i svetu.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Apple iPhone SE 2020
Srušeni nelegalni objekti u zoo vrtu
Vuk Bojović otpočeo štrajk glađu
Autor: N. Korlat | 11.10.2007 - 10:47

Juče su uz pomoć policije beogradski komunalni inspektori porušili tri nelegalno postavljena kioska u „Vrtu dobre nade“. Zbog toga je direktor zoološkog vrta Vuk Bojović počeo štrajk glađu. On je izjavio za „Blic“ da će štrajk trajati sve dok se ne kazne „odgovorni za nezakonit upad komunalne inspekcije“ i ne razreši smrt mladića koji je nedavno pao sa zidina u kavez sa medvedima.

Pre nešto više od mesec dana beogradska komunalna inspekcija utvrdila je da su na teritoriji zoo-vrta nelegalno postavljena 22 privremena objekta. Prvi pokušaj rušenja bespravnih objekta obavljen je pre tri dana, kada je komunalne inspektore u tome sprečilo pedesetak zaposlenih u ovom preduzeću koji su, sa Vukom Bojovićem na čelu, blokirali ulaz u „Vrt dobre nade“.
Nakon što je komunalna inspekcija srušila nelegalne objekte, Bojović je izjavio da se vrši orkestrirana kampanja protiv njega, kao i da gradska inspekcija nije imala pravo da upadne na teritoriju zoološkog vrta, jer se radi o društvenoj svojini.
- Ovo je jedini način da mirno protestujem. Zoološki vrt, brend Beograda, sačuvao sam od hiperinflacije, sankcija, bombardovanja i raznih aždaha, a sačuvaću ga i od arogantne vlasti i pohlepe. Zbog toga sam u stanju i sebe da žrtvujem - rekao je Bojović i dodao da će ostati u kancelariji i spavati na stolu sve dok se ne ispune njegovi zahtevi.
„Beo zoo-vrt“ je jedno od retkih društvenih preduzeća u Beogradu, a nedavno su gradske vlasti i zvanično zatražile od Vlade Srbije i Agencije za privatizaciju da se ono transformiše u javno, kao i da grad Beograd preuzme brigu o njemu. Takođe, u planu je i njegova selidba iz centra grada, sa Kalemegdana na neku drugu lokaciju. Zbog svega toga, Bojović je već dugo u lošim odnosima sa gradskom vlašću, a upad komunalnih inspektora, nedugo posle pada mladića u kavezu sa medvedima, samo je još više pogoršao već postojeće loše odnose.
- Kada policija utvrdi ko je kriv za smrt tog mladića, biće razrešena i misterija zoo-vrta. Otkuda odjednom ljubav prema vrtu? Svakog gradonačelnika molio sam da vrt postane javno preduzeće, ali oni nisu hteli ni da čuju. Sada ja to ne želim. Danas ruše kioske, sutra će staze. Kod njih se ništa ne može predvideti i niko ne zna šta je u njihovim glavama - kaže Bojović.

Hrustanović: „Zakon isti za sve“
Gradske vlasti tvrde da se „Vrt dobre nade“ nalazi na javnom zemljištu, koje se kao takvo vodi i u gradskom katastru. Zamenica gradonačelnika Radmila Hrustanović izjavila je za „Blic“ da je nedavno Bojović bio kod nje u kancelariji i da joj se „činilo da je njihov sukob rešen“.
- Meni je zaista žao zbog toga što se direktor vrta odlučio na ovaj korak. Ipak, svako preuzima odgovornost za svoje postupke i niko ne može biti izuzet iz zakona. Zoološki vrt nije Vuk Bojović - rekla je Hrustanovićeva.

Bojović: Sredstvima grada nije kupljena ni jedna životinja
Direktor Zoološkog vrta u Beogradu Vuk Bojović izjavio je danas da od 1986. godine od kada je na toj funkciji, nijedna životinja u vrtu nije nabavljena iz sredstava grada, čiji inspektori ovih dana uklanjaju objekte iz "Vrta dobre nade".
Bojović je u izjavi agenciji Beta istakao da su mnoge retke i vredne životinje u vrtu nabavljene isključivo donacijama "dobrih ljudi" iz inostranstva i podsetio da je te 1986. godine Zoološki vrt bio u "katastrofalnom finansijskom stanju" i sa svega šezdesetak vrednijih životinjskih vrsta. On je precizirao da je pre godinu i po dana prvi put u beogradski zoo vrt došla družina čita-majmuna, zajedno sa retkim belim lavovima, koje je donirao Nik Aničić iz Brodareva, koji danas živi i radi u Južnoafričkoj Republici. Bojović je podsetio da su donacijom Madlene Cepter pre par godina u "Vrt dobre nade" ušle žirafe, majmuni lemuri i dvogrbe kamile, dok je donacijom direktora zoološkog vrta u Beču Helmuta Behlenera od milion šilinga kupljeno mnogo vrednih životinja.
Behlenerova donacija, kako navodi direktor beogradskog zoo vrta, iskorišćena je za nabavku snežnih koza, koje su i danas tu u vrtu, himalajskih divljih koza, antilopa, somalijskih ovaca i berberskih ovaca koje nastanjuju pasivno područje oko Atlasa i veoma su trofejne u lovu.
Bojović je ocenio da je akcija iseljavanja objekata zoo vrta, koju ovih dana sprovodi inspekcija grada, "drska i nelegalna", a da predložena lokacija za novi zoo vrt na lokaciji pod nazivom "Veliko blato" u beogradskom naselju Krnjača, "ne odgovara ni po jednom kriterijumu".
Prema njegovim rečima, u priči o iseljavanju navodno ilegalnih objekata iz vrta krije se namera jedne velike srpske firme prodate na aukciji, u neposrednoj blizini vrta, da na istoj lokaciji sredstvima novih vlasnika izgradi luksuzni hotel.
Direktor beogradskog zoo vrta podsetio je takođe na letnji nesrećni incident sa najvećim u vrtu crnim, himalajskim medvedima, ocenivši da je i to ostala jedna "nepravedno nerazjašnjena priča". On je naglasio da je u vrtu i dalje čuveni medved "Mali knindža", čiji su brojni potomci u međuvremenu podeljeni nizu zooloških vrtova u zemljama u neposrednom okruženju. Bojović je naglasio i da će kao izraz prijateljstva sa beogradskim zoo vrtom, novi zoološki vrt u staroj ruskoj prestionici Jaroslavlju, dobiti ulicu pod nazivom "Srpska ulica", a beogradski zoološki vrt za uzvrat će donirati niz vrednih životinja za otvaranje.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Apple iPhone SE 2020
Zbog ugrožavanja zdravlja krivične prijave
Umesto tetanus seruma ampule s vodom
Autor: V. Nedeljković - N. Erac | 12.10.2007 - 10:04

Zbog lažnog antitetanus seruma, inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je krivične prijave protiv tri kompanije koje se bave distribucijom lekova. Naime, utvrđeno je da je 89 osoba u Domu zdravlja u Boljevcu i šest osoba u Banatskom Novom Selu umesto seruma primilo prečišćenu vodu. Ministarstvu zdravlja je izdalo saopštenje u kojem se tvrdi: „Pacijenti koji su primili ovaj serum nisu ugroženi. Primili su vakcinu koja je dovoljna zaštita.“

- O mogućoj pojavi falsifikata antitetanus seruma proizvođač „CSL Bering“ iz Nemačke obavestio je „Jugohemiju“, koja je njihov zastupnik za Srbiju. Još ne znamo kako je serum dospeo na tržište, ali ovakvih slučajeva je bilo i ranije. Najčešće se nikada ne otkrije početak lanca - rekla je Ružica Nikolić, pomoćnik ministra zdravlja.
Ovo je četvrti put u poslednjih nekoliko godina da se na srpskom tržištu pojavljuju lažni lekovi. Svi koji su imali priliku da vide poslednji lažni lek - antitetanus serum, kažu da se radi „o tako dobro urađenom falsifikatu, da je naizgled identičan originalu“.
- Kutija, bočica, uputstvo i zatvarač su tako dobro zapakovani da ni oni koji godinama rade s lekovima sigurno nisu mogli primetiti da se radi o falsifikatu - kaže sagovornik „Blic“ koji nije smeo da se predstavi, ali koji je „u rukama držao lažnu ampulu“.
U Ministarstvu zdravlja potvrđeno je da je zajedno sa organima Ministarstva unutrašnjih poslova konstatovana umešanost tri kompanije koje se bave distribucijom lekova. One će, kažu u Ministarstvu, biti gonjene za ugrožavanje zdravlja ljudi i privredni prestup zbog distribucije lažnog antitetanus seruma.
- Ali istražne radnje su još u toku i u interesu istrage ne možemo da kažemo o kojim se kompanijama radi - kažu u Ministarstvu zdravlja.
Prema Zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima iz 2004. godine, svaki proizvođač ili uvoznik dužan je da lek sa potrebnom dokumentacijom donese na kontrolu ili registraciju u Agenciju za lekove. Tek kada Agencija izda dozvolu za stavljanje u promet, to znači da je lek kvalitetan, efikasan i bezbedan za korisnike. Kako „Blic“ nezvanično saznaje, kompanija koja je u promet pustila lažni serum koji je predstavila kao lek mogla je da falsifikuje dokumentaciju pakovanja i sadržaja. Primera radi, kaže izvor „Blica“, te kompanije su mogle da na neki način dođu do praznog pakovanja ovog seruma i kopiraju ga zajedno sa serijskim brojem koji je već bio na kontroli u Agenciji.
Ljiljana Milić, načelnica Doma zdravlja u Boljevcu, kaže da oni nisu znali da se u njihovim apotekama nalazi lažni serum.
- Mi smo 6. septembra dobili dopis od Ministarstva zdravlja u kojem nam je naloženo da proverimo da li postoji određeni serijski broj seruma protiv tetanusa u našoj apoteci. Odmah smo proverili naše zalihe, utvrdili da imamo taj serijski broj i povukli sporne ampule iz upotrebe. Obavestili smo Ministarstvo zdravlja i sada je sve na njima - kaže za „Blic“ Ljiljana Milić.
Naša sagovornica naglašava da postoji osnovana sumnja da je u ampulama umesto antitetanus seruma bila - voda.
- Do sada se niko od pacijenata nije javio sa komplikacijama niti bilo kakvim drugim posledicama. Na sreću, izgleda da u ampulama nije bilo nikakvih aktivnih supstanci - kaže dr Milić.
A šta da jeste? Na ovu temu ni u Domu zdravlja u Boljevcu ni u Ministarstvo zdravlja nisu hteli da razgovaraju i kažu da je dovoljno kod svih pacijenata nastaviti vakcinaciju po propisanoj proceduru.
Lekari s kojima smo razgovarali kažu da je tetanus bolest koja je smrtonosna u velikom procentu i da se radi o bakteriji koja raste i razmnožava se u sredini koja nema kiseonika, u dubokim i zatvorenim ranama, kao što je ubod ekserom ili nožem.
Od pedesetih godina prošlog veka, vakcinom di-te-per, sprovodi se sistematska vakcinacija od rođenja. Prema podacima Ministarstva zdravlja, od tada je bolest iskorenjena skoro svuda u svetu, ali se sporadični slučajevi javljaju.
U Srbiji svake godine bude između pet i deset slučajeva obolelih od tetanusa od kojih se pola završi smrtno i obično obolevaju stariji ljudi koji nisu nikad vakcinisani.

Predviđene kazne
Za nesavesno postupanje pri izdavanju lekova preti kazna do tri godine zatvora. Za krivično delo prevare do tri godine za osnovni oblik, a ako je stečena imovinska korist ili pričinjena šteta drugom - od jedne do osam godina. Za veću imovinsku korist predviđena je kazna od dve do deset godina zatvora, za falsifikovanje isprave do tri godine. Ako je reč o javnoj ispravi - do pet godina.

Dana Mihajlović: Niko nije odgovarao
I 2005. godine 19.500 građana u Srbiji primilo je lažni antitetanus. Tada je inspekcija zdravlja otkrila da je od 28.000 doza, koliko je ukupno bilo falsifikovanog „tetaglobulina“, u 150 zdravstvenih ustanova u Srbiji, 19.500 potrošeno tako što je bačeno ili su je primili pacijenti. U ampulama se umesto seruma nalazila destilovana voda.
- Lično mislim da je to traljavo i trapavo odrađeno i da niko još nije odgovarao za taj prestup. Ali sve je na tužilaštvu - rekla je juče za „Blic“ Dana Mihailović, načelnica Republičke zdravstvene inspekcije.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Apple iPhone SE 2020
Stojkoviću odobreno 22 miliona evra za opremu za bolnicu
Autor: Beta | 12.10.2007 - 12:26

Upravni odbor Fonda za razvoj Srbije odobrio je 22 miliona evra kredita za kupovinu opreme za Specijalnu bolnicu za vantelesnu oplodnju u Leskovcu genetičara Miodraga Stojkovića, saopšteno je danas u sedištu Jablaničkog okruga.

Sredstva su odobrena opštini Leskovac i biće prebačena na račun bolnice.
Odobrenje za kredit dato je pošto je opština, koja je vlasnik adaptirane zgrade bolnice na Hisaru, dala pod hipoteku to zdanje, procenjeno u visini iznosa traženog kredita.
Načelnik Jablaničkog okruga Slobodan Kocić rekao je agenciji Beta da će nedostajućih 22 miliona dinara za kupovinu opreme za naučni rad Stojkovića u toj bolnici biti obezbeđeni iz NIP-a i iz drugih izvora Vlade Srbije.
"I ta sredstva biće vrlo brzo odobrena, tako da očekujemo da do kraja godine doktor Stojković pribavi neophodnu opremu za rad", kazao je Kocičh.
Stojković, koji je na institutu "Princ Filip" u Valensiji zamenik direktora i vođa tima za proučavanje matičnih ćelija, rekao je Beti u telefonskoj izjavi da je veoma srećan zbog tog poteza lokalnih vlasti i republičke vlade.
"Moja supruga Petra i ja smo veoma srećni i večeras ovde u Španiji pripremamo malo slavlje. Jutros sam se čuo sa Kocićem, koji mi je potvrdio da neće biti problema ni sa dodelom sredstvima iz NIP-a", kazao je Stojković.
Naučnik je rekao da će oprema biti pribavljena najdalje do kraja ove godine, posle čega će Ministarstvu zdravlja Srbije podneti zahtev za odobrenje rada Specijalne bolnice.
"Sada je naš povratak u Srbiju daleko izvesniji", dodao je Stojković.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Apple iPhone SE 2020
Vladimir Vukčević dobitnik nagrade Kran Montana
Autor: Beta | 11.10.2007 - 22:17

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević dobio je prestižnu nagradu "Kran Montana", javili su večeras elektronski mediji.

Ta nagrada dodeljuje se od 1989. najvažnijim ličnostima u svetu. Glavni odbor Foruma Kran Montana navodi da je Vukčević ovogodišnji dobitnik zbog rezultata u borbi protiv ratnih zločinaca i velikog doprinosa promeni svesti i poboljčanju pravnog sistema u Srbiji i regionu.
Nagradu "Kran Montana" u junu je dobila i haška tužiteljka Karla del Ponte.
Vukčević će nagradu primiti 26. oktobra u Monaku.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Apple iPhone SE 2020
Fantomske firme i falsifikovani lekovi
Lažni serum je pakovan u Srbiji

Autor: N. Erac - B. Janačković | 13.10.2007 - 11:05

Lažna pakovanja seruma sa kopiranim serijskim brojevima na kutijama u kojima je umesto antitetanus imuno globulina bila voda, pripremali su falsifikatori iz Srbije, nezvanično saznaje „Blic“. Krivične prijave zbog falsifikovanja policija je podnela protiv tri kompanije koje distribuiraju ovaj serum, a iz niškog Doma zdravlja povučeno je sto ampula seruma, što dobavljač, firma „Farmalogist“ negira.

U Domu zdravlja u Nišu su nam potvrdili da su krajem avgusta od firme „Farmalogist“ nabavili 100 ampula „tetagama pe“, proizvođača „Bering“ iz Nemačke, ali da nisu stigli da ga upotrebe, jer je dobavljač, preduzeće „Farmalogist“, odmah zatražilo da cela isporuka bude vraćena.
- Cela količina od 100 ampula „tetagama pe“, koju smo kupili od firme „Farmalogist“, jednog od naših stalnih dobavljača lekova, odmah je vraćena na njihov zahtev, dan nakon što su kupljene. Cela isporuka je imala apsolutno sve uredne dokumente i potrebne ateste. U pismenom dopisu nije stajalo obrazloženje, ali su nam u telefonskom razgovoru objasnili da su od uvoznika „Jugohemije“, dobili objašnjenje da se povlači zbog neadekvatnog čuvanja. Odmah smo im vratili celu količinu koja nije napuštala magacin. Početkom septembra, dobili smo dopis iz Ministarstva zdravlja da se pojavio falsifikat i oznake serija. Mi nismo mogli da proverimo da li je među pomenutom količinom bilo i falsifikata, jer smo je petnaestak dana ranije vratili dobavljaču - kaže za „Blic“ Tanja Bokić, glavna sestra Doma zdravlja u Nišu.
Direktorka Doma zdravlja, Mirjana Anđelković, dodala je da pacijenti mogu da budu mirni, jer među serumima koji su davani nema nijednog iz sumnjive serije, čiji su brojevi 239458 31B, 232458 51G i 23545831J.
- Ja nemam takva saznanja, nije istina da je bilo koji naš lek povučen. Mi nabavljamo serum isključivo od „Jugohemije“, koja je generalni zastupnik za tržište Srbije - rekao je juče Miomir Nikolić, direktor firme „Farmalogist“.
Antitetanus imuno globulin ili serum „tetagama pe“ u Srbiju stiže preko legalnih zastupnika tri svetska proizvođača, „Kebriona“ iz Italije, „Bakstera“ iz Austrije i „Beringera“ iz Nemačke. Lažni serum pojavio se prvo na Kosovu, a na pojavu falsifikata firma „Beringer“ upozorila je svog predstavnika u Srbiji, „Jugohemiju“, koja je saopštenje i uporedne fotografije falsifikata i originala uputila Agenciji za lekove Srbije, kao i nadležnoj inspekciji.
Po rečima infektologa Milorada Pavlovića, Ministarstvo zdravlja naložilo je lekarima da pogledaju spisak ljudi koji su primili lažne vakcine i da ustanove da li im je još nešto potrebno od terapije.
- Naša populacija je u dobrom stanju što se tiče tetanusa, jer su sva deca vakcinisana. Tetanus je opasan kada se neko od starije populacije povredi, - Milorad Pavlović, infektolog u KC u Beogradu.
Lekari kažu da je tetanus „čudna bolest, koja uđe u malo mesto“ i prvih dana needukovanim ljudima ne izgleda simptomatično, a ukoliko se dragoceno vreme propusti, može da bude smrtonosan i pitaju zašto u proteklim godinama niko nije sankcionisan zbog falsifikovanja lekova. Oni tvrde da fantomskih firmi koje falsifikuju lekove na tržištu Srbije ima uvek, ponekad manje, ponekad više, ali i do sada niko nije kažnjen za ovu vrstu falsifikata.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Apple iPhone SE 2020
Stiže 22 miliona dinara za opremu bolnice u Leskovcu
Dr Stojković će raditi kod kuće

Autor: M. Ivanović | 13.10.2007 - 12:26

Upravni odbor Fonda za razvoj Srbije odobrio je prekjuče na svojoj sednici 22 miliona dinara kredita za kupovinu opreme za Specijalnu bolnicu za vantelesnu oplodnju u Leskovcu genetičara Miodraga Stojkovića, čime je okončana jednogodišnja neizvesnost oko otvaranja ove zdravstvene ustanove.

Ova bolnica je, kako se procenjuje, od velikog interesa za Leskovac, jug Srbije, ali za samu Srbiju, budući da će se slavni naučnik u toj bolnici baviti i proučavanjem matičnih ćelija.
Kredit je odobren u visini procenjene vrednosti adaptiranog objekta bolnice, čiji je vlasnik opština Leskovac, a kreditna sredstva vraćaće Stojković. Ukupna vrednost komercijalne opreme i opreme za naučni rad procenjena je na 42 miliona dinara. Bespovratnih deset miliona dinara, prema navodima načelnika Jablaničkog okruga Slobodana Kocića, odobriće NIP za kupovinu opreme u naučne svrhe, a i za taj novac je konkurisala opština Leskovac.
- Preostalih 10 miliona dobićemo nešto kasnije, takođe iz Fonda za razvoj i time će biti zaokružena finansijska konstrukcija. Mi smo uložili velike napore da obezbedimo sredstva, shvatajući značaj Specijalne bolnice za jug Srbije i značaj slavnog imena Miodraga Stojkovića - kaže Kocić, koji je juče ujutru saopštio Stojkoviću odluku Fonda.
- Nisam u stanju da opišem moju sreću i sreću moje supruge Petre. Večeras pripremamo malo slavlje ovde u Valensiji. Iako je ovo prvi korak, sada sam optimista i verujem da će projekat zaživeti. Na osnovu razgovora sa Kocićem, nadam se da ćemo opremu nabaviti do kraja godine, a zatim nas očekuje dozvola Ministarstva zdravlja za početak rada Specijalne bolnice. Sada imam nadu da ću svoj rad nastaviti u Srbiji, u rodnom Leskovcu - rekao je Stojković u telefonskom razgovoru za „Blic“ ne skrivajući zadovoljstvo.
Spisak bračnih parova bez dece, koji čekaju na vantelesnu oplodnju u Stojkovićevoj bolnici, premašio je, prema njegovim rečima, nekoliko stotina, a slavni genetičar se obavezao da će mesečno besplatno vršiti po tri vantelesne oplodnje kod žena iz Leskovca i okoline. Naučnik planira da nastavi i rad na istraživanju matičnih ćelija, čime se, inače, proslavio u svetu, radeći u Engleskoj i Španiji.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Apple iPhone SE 2020
Ministarstvo uposlilo osobu pod krivičnom prijavom
Autor: T. N. Đaković - N. M. Jovanović | 13.10.2007 - 11:08

Bivši zamenik ministra za kapitalne investicije Bogoljub Lazić, koji je smenjen sa tog mesta zbog sukoba interesa jer je radio i za Bogoljuba Karića, ponovo je zaposlen Vladi Srbije iako je čak i osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja.

Lazić je zaposlen u Ministarstvu za telekomunikacije koje vodi Aleksandra Smiljanić, a iz tog ministarstva njegovo postavljenje pravdaju tvrdnjom da je Lazić „dugo godina radio u PTT i ‘Telekomu’ i da poseduje veliko stručno znanje i iskustvo“.
Lazić je septembra 2004. godine smenjen zbog sukoba interesa jer je bio i zamenik direktora „Mobtela“ i zamenik ministra Velimira Ilića. Međutim, protiv njega se vode i sudski sporovi pred Okružnim sudom u Beogradu. On je optužen za zloupotrebu službenog položaja zajedno sa Sretenom Karićem i Tatjanom Rakas, a oko otkupa stana za potrebe „Mobtela“, kao i da je bez saglasnosti Upravnog odbora firme dao saglasnost za transfere novca u visini od 44 miliona dinara na ime Fubalskog kluba Zemun.
Iako u Republičkom odboru za sukob interesa kažu da Lazić ne bi trebalo da bude ni blizu vrata Vlade Srbije, u Ministarstvu je „Blicu“ objašnjeno da je Lazić angažovan na osnovu ugovora o privremenim poslovima „na predlog resornog odbora Demokratske stranke za telekomunikacije i informaciono društvo i uz podršku dr Aleksandre Smiljanić, ministra za telekomunikacije i informatičko društvo“.
U Ministarstvu potvrđuju da protiv njihovog saradnika postoji jedna krivična prijava (sa dve dopune) iz 2006. godine, po kojoj je sprovedena istraga zbog, kako je stajalo u krivičnoj prijavi, „potpisivanja ugovora bez saglasnosti Upravnog odbora“, a tvrde: „Pronevera para je plod nečije mašte i na to pitanje nema drugog odgovora, osim što predlažemo da se to proveri kod izvora ove informacije“.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Apple iPhone SE 2020
Saradnja Srbije i Slovenije u oblasti životne sredine
Autor: Beta | 12.10.2007 - 18:15

Ministri zaštite životne sredine Srbije i Slovenije Saša Dragin i Janez Potočnik potpisali su danas u Beogradu Sporazum o saradnji dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Potočnik je rekao novinarima, nakon potpisivanja Sporazuma u gradskoj skupštini, gde je bio organizovan prijem za učesnike šeste ministarske konferencije "Životna sredina za Evropu", da će u kabinetu njegovog ministarstva biti određena jedna osoba koja će biti zadužena za sprovođenje tog sporazuma.
On je kazao da će dati punu podršku u saradnji srpskih i slovenačkih preduzeća i institucija i predložio nove projekte za saradnju sa Srbijom.
Dragin je rekao da će sporazum omogućiti Srbiji da na dobrom iskustvu Slovenije napravi brz i uspešan put ka Evropi u zaštiti životne sredine.
Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije danas je potpisalo i Sporazum o saradnji sa Ženevskim institutom koji će pomoći u razvijanju regionalnog centra za praćenje klimatskih promena u JI Evropi, smeštenog u Beogradu.
Taj sporazum u Sava centru potpisali su državni sekretar Ministarstva za zaštitu zivotne sredine Srbije Miladin Avramov i predstavnik Ženevskog instituta Aleksandar Babak Najdezi.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 215
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.102 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.