Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: "Lovas": MUP potvrdio privođenje ratnih zlocinaca  (Pročitano 1153 puta)
29. Maj 2007, 17:09:04
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Bog je kockar, Dokaz: kvantna mehanika

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4335
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.2
mob
Nokia 
"Lovas": MUP potvrdio privođenje
29. maj 2007. | 07:18 -> 16:00 | Izvor: B92
Beograd -- MUP potvrdio za B92 da je priveo sedam osoba osumnjičenih da su oktobra 1991. u selu Lovas, u Hrvatskoj, počinili ratni zločin.

Među privedenima bivši dobrovoljci i pripadnici paravojnih formacija koji su osumnjičeni za ubistvo najmanje 20 civila i zlostavljanje većeg broja zarobljenih. Prema saznanjima B92, među uhapšenima je Petronije Stevanović, čovek koga je veći broj svedoka identifikovao kao jednog od najodgovornijih za pomenuti zločin u Lovasu.

Kako saznaje B92, uhapšeni bi sutra trebalo da budu izvedeni pred istražnog sudiju.

Istraga o slučaju Lovas započela je još 2005. godine, a Tužilaštvo za ratne zločine tada je saopštilo da na tom slučaju radi zajedno sa hrvatskim tužilaštvom.

U Hrvatskoj, s druge strane, pred Većem za ratne zločine Županijskog suda u Vukovaru u toku je kazneni postupak, započet 2003. godine, protiv Ljubana Devetka i 17 drugih optuženika za kazneno delo genocida i kazneno delo protiv civilnog stanovništva počinjenog u Lovasu tokom jeseni 1991. godine.

Jedan od onih kome se sudi u odsustvu u Vukovaru, Ljuban Devetak, u intervjuu za dokumentarni film pod radnim naslovom "Lovas", u produkciji B92, negirao je da je na bilo koji način umešan u taj zločin i navodi da je incident sa minskim poljem organizovala vojska.

Devetak: Kada sam se vratio u selo, negde oko 1 sat, čujem šta se dogodilo. Onda sam nekog Vorkapić Milana zvanog Trnda, koji je vozio, pitam ga: 'Je l' ispravan kamion?', kaže: 'Jeste'. Rekoh: 'Daj, stavljajte klupe unutra i vozite ljude u Šid u bolnicu'. Pitao sam gde su, ali je on rekao da ne zna gde su, ali rekoše da nema doktor, nema zavoja, nema ništa, i tako je on njih odvezao u Šid, ovi su ih samo previli i vratili nazad.

B92: Šta je bilo sa mrtvima?

Devetak: Njih smo uredno zakopali, vojni bager je iskopao jedinstvenu grobnicu, i tu smo ih lepo zakopali.

B92: Ko je stajao iza toga da se ti ljudi tamo teraju u minsko polje, je l' to bila vojska ili dobrovoljačke jedinice?

Devetak: Isključivo vojska, a bilo je dobrovoljaca koji su išli sa njima?

B92: Jeste li nešto preduzeli kada ste saznali za to?

Devetak: Tog dana za ručkom sam pitao tog potpukovnika Dimitrijevića zašto je od sela napravio Jasenovac, i on je vikao na mene, napustio ručak i otišao. 

O zločinu u selu Lovas prvo je bilo reči na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, a o njemu je govorio i nekadašnji šef vojne službe bezednosti, Aleksadar Vasiljević. On je tada rekao da je zločin u selu Lovas počinila "jedinica Mirka Jovića, lidera Srpske narodne obnove, koja se zvala 'Dušan Silni', ali i da iza te jedinice upravo stoji Ljuban Devetak.

"Ja sam dobio nepotpunu informaciju od Odeljenja bezbednosti Prve vojne oblasti o tome da je jedno veče grupa civila stradala na minskom polju i da je te civile na minsko polje kao živi štit ispred sebe terao odred 'Dušan Silni'. Tražio sam detaljniju informaciju od organa bezbednosti o tom događaju i u njoj je opisan taj događaj – prvo da je odred 'Dušan Silni' bio pod jurisdikcijom i pod nadzorom komandanta mesta u tom selu Ljube Devetka", rekao je Vasiljević. 

Devetak, međutim, negira da je učestvovao u zločinima u Lovasu: "Ja mislim da je to isključivo nagovoreno, instruisano tako zato što im se jednostavno ne dozvoli da pričaju istinu, jer oni su na neki način prevareni. Baš ti koji su pregovarali, koji nisu hteli kompromis su i pobegli. Kako da držim tolike ljude u zadruzi, zaposlene Hrvate i nove zapošljavam, a da pri tom dajem da se neko ubije ili da ubijam ja, sačuvaj bože!"

Reagujući na hapšenja zbog zločina u Lovasu, sadašnji predsednik opštine Lovas Josip Cirba za B92 kaže da je reč o pozitivnom znaku, koji pokazuje da će oni koji su počinili zločine za to i odgovarati

"Znamo da je taj postupak kompletno jako dugo trajao, ali je - što kažemo - pravda spora, ali dostižna, tako i ovo možemo iskomentarisati. Nažalost, mnogi ljudi koji su stradali, mnogi članovi obitelji, mnogih više nema, jedan deo ljudi je i umro u međuvremenu. Ali, ipak, i ovo je jedan pozitivan znak, znači da oni koji su počinili zločine za njih moraju snositi i posledice", rekao je Cirba.

Desetog oktobra 1991, pripadnici novosadskog korpusa JNA, jedinice lokalne teritorijalne odbrane i paravojna grupa “Dušan Silni” pokrenuli su artiljerijski napad na hrvatsko selo Lovas i ubili više od trideset stanovnika. Pošto su zauzeli selo, navodno su podvrgli nesrpsko stanovništvo nečovečnim postupcima, uključujući i prisilni rad, mučenje i silovanje. Osamnaestog oktobra, velika grupa žitelja Lovasa naterana je da prođe kroz minsko polje -  dvadeset i četvoro ih je stradalo.

Novinar Drago Hedl, koji je istraživao zločine u Slavoniji, kaže za B92 da svi svedoci s kojima je razgovarao, a neki od njih su bili i na minskom polju tokom masakra koji su sticajem okolnosti preživeli, tvrde da je najokrutniji bio upravo Petronije Stevanović.

"U Hrvatskoj će hapšenje sigurno biti primljeno sa zadovoljstvom jer je činjenica da za zločin u Lovasu još niko nije odgovarao, a radi se o vrlo okrutnom zločinu. Pored toga, i u Hrvatskoj se trenutno sprovode suđenja za zločine Hrvata nad Srbima, pa je normalno da je svaka takva informacija iz Srbije dobrodošla", kaže Hedl.
www.b92.net
IP sačuvana
social share
U Srbiji 60 odsto ljudi voli Cecu Ražnatović, a više od 40 odsto ne znaju čime se bave ili ko su uopšte "Partibrejkersi". Više od trećine ne zna da navede ime omiljenog pisca, a dve trećine ne zna nijednog jedinog slikara. Čak 13,5 odsto ljudi nema nijednu knjigu u kući, dok još četvrtina ispitanih poseduje svega do 25 knjiga.
ponosni neprijatelji zapada:
Severna Koreja
Kina
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.094 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.