Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 08. Avg 2025, 16:38:30
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zašto neke žene žude za kamenjem?  (Pročitano 1008 puta)
20. Sep 2008, 08:54:38
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.52
mob
Apple 15
Zašto neke žene žude za kamenjem?
Autor: Blic online | Foto:BBC | 19.09.2008. - 10:44

Nensi Akot je u četvrtom mesecu trudnoće i, kao i sve žene u njenom stanju, žudi za neobičnim stvarima. Neke žene jedu ugalj, krastavac ili sapun, ali Nensi Akot ima neodoljivu ženu za kamenjem, koje je u Keniji gde ona živi, poznato kao "odova", prenosi BBC.

"Jednostavno imam nagon da jedem to kamenje. Radim svakakve lude stvari. Nekad se čak probudim noću i idem da ih tražim", rekla je ona za BBC. "Konsultovala sam se sa svojim lekarom i on mi je rekao da mi možda nedostaje gvožđe i dao mi je neke tablete, ali ja i dalje imam veliku potrebu da jedem to kamenje".
Srećom po Akot, ona nije usamljena u žudnji za kamenjem koje se lako može kupiti na gradskoj pijaci Gikomba. Među trgovcima ribom i prodavcima drugorazredne robe nalaze se i prodavci koji prodaju samo "odovu". Prodavac kamenja Stiven Ndirangu, nimalo iznenađen, kaže da su žene njegove glavne mušterije.
"Većina njih kupuje kamenje za poneti da bi ih potom prodale ženama koje su trudne", kaže on. On kaže da džak od 90 kilograma prodaje za šest dolara.
Iako je u pitanju kamenje, ono nije toliko tvrdo da bi moglo da slomi zube Nensi Akot i njenim "koleginica".

Nutricionista Elis Ndong kaže da "odova" ima blag ukus. "To kamenje ima prijatan ukus. Nije slano ali ni slatko. Otprilike je kao da jedete brašno", rekla je ona za BBC. Ona takođe dodaje da zbog svoje abrazivne prirode, kamenje čisti zube. Međutim, upozorava ona, to ne sme da bude izgovor za konzumiranje kamenja i nikako ne sme da pređe u naviku jer može imati veoma štetne posledice. "Ukoliko neko jede ovo kamenje i ne pije dovoljno vode, onda može doći do zatvora i može biti veoma opasno". prema njenim rečima, kamenje može izazvati oštećenje bubrega i jetre jer ukoliko se ne unosi dovoljno vode formiraće se masa koja ne može da se izluči.
Istraživači sa Univerziteta Nigerije ispitali su 1.071 trudnih žena koje su bile u prenatalnoj klinici u porodilištu Pumvani u Najrobiju. Najmanje njih 800 je izjavilo da tokom trudnoće jede zemlju, kamenje i ostale stvari koje nisu za jelo.
Međutim, nisu samo trudnice te koje se prepuštaju tim navikama. Silvija Moi ne može da odoli mekom kamenju i 14 godina posle porođaja.
"Ja ne mogu da živim bez toga..Ako nemam kod sebe kamenje osećam se loše, osećam kao da mi nešto nedostaje i kao da sam stalno gladna", kaže Moi. Ona kaže da bi želela da prekine sa tom navikom ali da za sada jednostavno ne može.
Eksperti kažu da je uzrok ogromne želje za jedenjem "odove" uglavnom nedostatak osnovnih minerala, kao što je kalcijum.
"Nažalost to kamenje ne nudi mnogo kalcijuma. Ono doduše sadržu neke druge minerale kao što je magnezijum, ali ne i kalcijum".
Brojna istraživanja pokazuju da ovakve navike imaju negativne posledice na zdravlje žena, od parazitskih oboljenja, anemije, do stomačnih komplikacija. Takođe je problem i taj što kamenje uglavnom nije higijensko. Neki ljudi ga jednostavno iskopaju i pojedu. Eksperti upozoravaju trudne žene i druge koji uživaju i konzumiranju "odove" da pokušaju da ignorišu nagone zbog sopstvenog zdravlja.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
mob
HTC Wildfire S
Citat

Kako misle "neke"?  Smile

Sve zene zude za kamenjem...  Smile

He he...   Smile

IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Citat

Kako misle "neke"?  Smile

Sve zene zude za kamenjem...  Smile

He he...   Smile

Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 08. Avg 2025, 16:38:30
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.118 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.