Ja sam prvi (i zadnji) put koristio KAV davno, pre nekoliko godina i kad sam ga instalirao primetio sam da dok se on pokrece prilikom podizanja windowsa, mis se nije mogao pomeriti (doduse bio je jos Win98). I to me je prilicno nerviralo kao i upozorenje da svaki put update-ujem istog, koje se ja mislim nije moglo iskljuciti. A onda kad je krenuo sa tripovima pa je za neke moje fajlove govorio da su virusi , onda me je stvarno iznervirao i shvatio sam da mi tako nesto glupo i paranoicno kao sto je KAV u zivotu ne treba. Naravno ne kazem da je Norton pun pogodak, nego da ja s njim nisam imao problema tako da zbog toga njega koristim, a cim i on pocne da kenja, zna se sta mu sledi ...
Norton previse opterecuje sistem tj koristi mnogo memorije, a i meni je update pravio probleme ... tako da je KAV najbolje resenje - koristi malo mem i kad radi aktivno u pozadini, odlican update ... Evo upravo skidam ovu 5.0.14 verziju, pa da uzivam ... I pitanje za Bad Habbit-a: Pa ako ti koristis samo manual scan onda i nemas neke velike koristi od antivirusa ... Znaci, mozes da dobijes virus na sto nacina, a ti ces da primetis tek kad uradis manual scan ili vidis da ti pola fajlova nema ...
Pa nemam para ni za norton, ali me to nije sprecavalo, za razliku od KAV-a da ga koristim. Uostalom nemoj mi reci da ti imas redovno i regularno placenu verziju KAV-a?
@Zoran Karavla
Dok sam citao tvoj post, vratila su mi se secanja na KAV i citao sam post kao da sam ga ja pisao. To je otprilike to sto me je nerviralo kod KAV-a, naravno uz te uzrocno-posledicne probleme sa key-om i update-om baze virusa.
@eXPerience
Imam 256 mb ram-a i dosta aktivnih programa koji su mi bas neophodni, tako da jos doadtno aktiviranje nekog programa tipa KAV ili NORTON, koji ce da mi budu aktivni, bi bilo ravno samoubistvu. Pored toga svi ti antivirusni programi tipa KAV-a ili NORTON-a su uglavnom prilicno paranoicni, KAV dosta vise, tako da veoma brzo izgubim stprljenje i takav program odlazi tamo odakle je i dosao. Tako da se ja uzdam us ovju inteligenciju, ne otvaram nesto sto bi moglo biti virus ili ga prethodno manuelno skeniram. Pritom koristim firewall, tako da na taj nacin ne bi trebalo nesto da mi uleti i to je otprilike to. U sustini to i vi svi znate, nema 100% nacina da se zastitite od virusa. Uvek na ovaj ili onaj nacin to mozete da zakcite, tako da je samo pitanje sta i koliko pouzdanije od onog drugog.
Norton je po meni bolji,jednom prilikom sam slusajuce reci hvale ovde na bureku o Kasperskom,izbacila Norton i stavila KAV,pokajala sam se istog momenta,ceo sistem je poludeo,sve se zablokiralo,jedva sam uspela da odblokiram kompljuter i izbacim Kasperskog,..po meni Norton je pesma
Jes .. imam regularan .. ali nije poenta u tome .. razmem šta pričaš .. ali ljudi su morali da se zaštite od piraterije .. a sa lošim ključem ili nedo ti Bog pachem nećeš baš imati potpuno funkcionalan AV .. bar je bilo do skora tako ..
Prošle subote u 1 radio emisiji .. Singi (distributer KAV'a kod nas a i šire ..) .. rekao je da su negde oko 5% korisnika KAV'a zapravo home useri a da su 95% firme .. Jasno je ko su im krajnji korisnici ..
Samo sam rekao da je teško uporedjivati kvalitet nekog AV programa ako to nije potpuno funkcionalan softwer ..
A inače sam KAV terao na PII i PIII 500 MHZ'a .. 256 i 512 MB'a ram'a ..
U verziji 4.0 i 4.5 bilo je malo problema oko dužine skeniranja fajlova ali je ti u verziji 5 potpuno nov pristup problemu ..
evo nekih poboljšanja u V 5.0 :
What's new in version 5.0 The following changes have been implemented in Kaspersky Anti-Virus Personal Pro 5.0 since 4.х versions: A new anti-virus kernel and use of iChecker™ and iStreams™ technologies reduce memory use by twofold or more and increasing the anti-virus protection performance by three times compared with version 4.0. The speed of anti-virus database updates has been increased through automatic detection of the least busy Kaspersky Lab update server; an algorithm has been added for downloading only the remaining part of the update in case of a disconnection. The anti-virus settings can be adjusted through selection of one of three preset protection levels with specific settings defined by experts at Kaspersky Lab: maximum protection, recommended and high speed. The ability to disinfect files in ZIP, ARJ, CAB, and RAR archives has been added. E-mail traffic using SMTP/POP3 protocols can now be scanned, irrespective of the mail client in use, and a feature for disinfecting MS Outlook and MS Outlook Express e-mail databases has been implemented. A backup storage has been created in order to preserve backup copies of suspicious or infec ted objects created before their disinfection or removal. Quarantine operations have been enhanced - it is now possible to restrict the storage duration for suspicious objects in quarantine. The ability to send those objects via the quarantine interface to Kaspersky Lab for analysis has been added.
a evo i odgovora na 1 pitanje ..
Why does Kaspersky Anti-Virus cause a certain decrease in computer performance, noticeably loading the CPU ?
Virus detection is a computationally intensive mathematical problem requiring structural analysis, checksum calculation and mathematical data conversions. Processor time is therefore the main resource consumed by the Anti-Virus, and each new virus added to the anti-virus database increases the overall scanning time.
Other anti-virus products speed up scanning by excluding from their databases both viruses which are less easily detectable or less frequent in the geographic location of the anti-virus vendor, and file formats that require complicated analysis (e.g., PDF).
Kaspersky Lab believes that the purpose of anti-virus protection is to establish real and complete anti-virus security for its users.
Experienced users can, of course, accelerate anti-virus scanning by disabling scanning of various file types. However, please keep in mind that it will decrease the overall security level.
Kaspersky Anti-Virus recognizes more than 700 formats of archived and packed files. This is essential for anti-virus security because harmful executable code may be hidden inside files of any recognized format. However, despite the daily growth in the number of viruses detected by Kaspersky Anti-Virus (approximately 30 new viruses appear daily) as well as the ever increasing number of recognized file formats, this new version of our product functions faster than previous ones. That is achieved through the use of new unique technologies, such as iChecker™ and iStreams™, developed at Kaspersky Lab