Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TotalCar: Pocetna | Vesti | Specijal | Video | Foto | Test | Akcije | Saveti | Moto
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Opel Corsa 1.4 Sport: Nacionalna klasa  (Pročitano 6364 puta)
29. Okt 2006, 13:12:51
Veteran foruma
Legenda foruma


Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Opel Corsa 1.4 Sport: Nacionalna klasa



NOVA Corsa osim imena malo toga dijeli sa prethodnom generacijom koja, iako na odlasku, drži drugo mjesto na ljestvici najprodavanijih modela na hrvatskom tržištu. Corsin novi uzor je kućna Astra, inače najpopularniji automobil u nas. Najkraće rečeno, nasljednica je ljepša, modernija, komfornija i nažalost osjetno skuplja.

Astra u malom pakiranju

U duhu aktualnih trendova nova je Corsa narasla na gotovo četiri metra. Preciznije, tek ju tisućiti dio metra djeli od granice (nekadašnje) kompaktne klase, odnosno četvrt metra je kraća od Astre. U usporedbi s konkurencijom razlike su minimalne, gabaritima odgovara novom Cliju, dok su Fiat Grande Punto i Peugeot 207 neznatno veći.



I doista, dizajnerski više no srodna hvaljenoj Astri nova Corsa na cesti izgleda vrlo privlačno. Zašiljenih svjetala i snažno položenog vjetrobrana otkriva notu dinamike, dok proširen trag kotača i izvučeni blatobrani odaju dojam stabilnosti.

Testirani primjerak sa Sport paketom opreme stilski odgovara ukusu mlađe klijentele. Silueta je ugradnjom sportskog ovjesa blago spuštena, a potencionalno neugledan prostor do blatobrana ispunjavaju vrlo atraktivni aluminijski naplatci (opcija). Dodatni začini dolaze odozdo, sprijeda su to maglenke, a straga otkriven završetak ispušnog sustava.

Točka na i ovdje su karoserijski detalji lakirani u boju vozila, kao i već tradicionalna letvica maske u krom finišu. Za individulan pristup Corsinom izričaju Opel nudi sportski paket spojlera izvana, a naša preporuka je u tom slučaju trovratna izvedba jeftinija oko 3.000 kn.



No, Corsin dizajnerski izričaj nije samo u funkciji stila. Veća visina popravit će osjećaj prostranosti u kabini, dok je povijeni prednji poklopac oblikovan s ciljem zaštite pješaka. Sugurnost putnika je zajamčena, osvajač maksimalnih ocjena pri EuroNCAP-u već u bazi donosi potpunu sigurnosnu opremu.

U slučaju testnog primjerka kao jedina opcija nameće se ESP sustav dinamičke stabilnosti. Naime, paket zračnih jastuka je na razini Sport dio serijske opreme, dok se ABS-om opremaju sve Corse sišle proteklih tjedana s proizvodnih traka. 

Toplo, toplije

Koliko nas eksterijer nije iznenadio, interijer je u vizualnom smislu ponudio pravu malu revoluciju. Opelovim stilistima konačno je proradila mašta i odmakla ih od njemačkog stila kod kojeg je ergonomija oduvijek bila ispred emocija. Kad bolje razmislimo nova Corsa je definitivno proizvod najboljeg sadržaja u Opelovoj ponudi.



Stilski dotjeranija u odnosu na Astru, vješto prikrivenih konfekcijskih elemenata, Corsa u detaljima podsjeća na uspjelije talijanske proizvode. Zaigrani stilisti pritom nisu uzeli u obzir mogućnost neželjenog odsjaja metalne "trake" na gornjem dijelu armature (pogledaj detalje) na vjetrobranu. U svakom slučaju, kombiniranjem dobroga iz dvaju svjetova, Opelova "kolica" šire krug potencijalnih kupaca.

Kabina je izvedena od kvalitetnih materijala, brojni detalji oku su ugodni i ergonomski odlično oblikovani. Kad se spusti noć Corsa zasvjetli punim sjajem. Osim nekoliko svjetlosnih elemenata u oblogama kabine, zasvjetle svom površinom najvažnije tipke - kružne na armaturi (ventilacija, svjetla, audio) i podizači stakala u vratima.

Iako je serijska oprema bogata, u ponudi postoje rupe koje će zasigurno neke zasmetati. Navikli na Opelovu darežljivost mogli bi ostati zatečeni činjenicom da je primjerice putno računalo potrebno doplatiti, i to isključivo u kombinaciji sa tempomatom.



Prostranost je sasvim zadovoljavajuća. Sprijeda se sjedi u tvrdim sjedalima naglašenih bočnih kontura, dok je stražnja klupa lišena nepotrebnih utora. Položaj za upravljačem je zadovoljavajući zahvaljujući podešavanju volana (i sjedala) po dubini i visini. Prtljažnik je također na razini Opelove misije. Iako prosječnog volumena od 285 litara, pregrađen pomičnom podnicom ističe se praktičnošću.

A gdje je GSi?

Testirani primjerak pokretao je 1.4 16V benzinac sa 90 KS i 125 Nm. Stari znanac iz bazne ponude Astre najviše je što možete dobiti u Corsinoj ponudi ukoliko ste ljubitelj Otto procesa. Tvornički deklarirani podaci govore da se ovaj motor sasvim dobro snalazi u nametnutom mu okruženju. 12,4 sekundi za ubrzanje do 100 km/h i 173 km/h maksimalne brzine trebali bi zadovoljiti najširi krug kupaca.



Iako iz Ecotec serije štedljivost mu definitivno nije glavni adut. Gotovo 1,2 tone teška Corsa prosječno je trošila osjetno više od deklariranoga, a u gradu je na svakih 100 prijeđenih kilometara popila gotovo dvoznamenkastu litražu. Naravno, za upravljačem su se izmjenjivali "aktivni" vozači kojima su neke druge stvari bile iole bitnije od pažnje na potrošnju. U prosjeku se može računati sa 8 do 8,5 litara.

>> Baza automobila: Opel Corsa

Što se tiče samih voznih osobina Corsa spada u domenu agilnih automobila čiju jedinu granicu predstavlja konfiguracija kolnika, odnosno snaga motora. Pomalo lijen motor u kombinaciji sa pet-stupanskim mjenjačem traži brzu ruku i potjeru za visokim okretajima. Nažalost, niti tada nije lako stići do krajnjih mogućnosti podvozja.



Postojeća "gamma" platforma s polukrutom osovinom straga je provjereno, ali ne i najbolje rješenje. Sportsko podvozje ispunjuje očekivanja, ali zbog stanja cesta u zagrebačkom prstenu toplo vam preporučujemo da vrijednost doplate kanalizirate drugamo, a vozačke strasti ostvarujete u snovima za upravljačem automobila kojima je to osnovna namjena. Progresivni servo upravljač zaslužuje pohvale, kao i uvijek revne kočnice.

Cijena - prva prepreka

Opel Corsa u izvedbi sa pet vrata, benzinskim 1.4 motorom i Sport paketom opreme stoji 110.556 kn, a u slučaju testnog primjerka s nekoliko doplata iznosi 121.952 kn.

Otkako je krenuo putem francuskih tvrtki i ponudio velike popuste, Opel je na hrvatskom tržištu ušao u najbolje razdoblje u povijesti. Svaki sedmi prodani automobil je Opel, Astra je broj jedan, Corsa broj dva.



Hoće li i nova Corsa zasjati na čelu ljestvice teško je reći. Ukoliko cijena bar malo padne definitivno hoće, a ukoliko zadrži ovaj nivo mogla bi izgubiti epitet nacionalne klase. U svakom slučaju, Corsa spada u red najboljih Opela u posljednih desetak godina te je samim time pametna kupovina u krugu klase kojoj pripada.

>> Fotografije detalja pogledajte [ovdje]


Opel Corsa

Važnija serijska oprema (razina Sport):

Zračni jastuci za vozača i suvozača
Bočni zračni jastuci
Bočne zračne zavjese
Spušteno sportsko podvozje

ABS/EBD

Daljinsko centralno zaključavanje

Progresivni servo volan podesiv po visini i dubini
Sportsko kolo upravljača presvučeno kožom
Vozačevo sjedalo podesivo po visini

El. podizači prednjih stakala (impulsni)

El. pokretani i grijani retrovizori

Audio-sustav CDR 0 (CD, 4 zv, info zaslon)

Paket internog osvjetljenja

Djeljiva stražnja klupa (60:40)

Prednja svjetla za maglu

Gume 195/55 R16

Dodatna oprema                              Cijena (kn)

Metalik boja
   

2.405

Launch paket:
   

8.991

- klima uređaj, audio CDR1 (MP3,7 zv,
 kontrole na upr), 16" alu-naplatci

Opel Corsa 1.4 Sport (5V)
   

110.556

Cijena testiranog vozila
   

121.952
Cijena baznog modela (1.0 3V)    

80.586

Cijene prema tečaju 1 EUR=7,40 kn
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 5719
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.63
Opel Corsa Color Edition


Opel Corsa i tri godine posle premijere drži vodeću poziciju u prodajnim statistikama. U aprilu mesecu Corsa je bila najprodavaniji mali automobil u Nemačkoj, a interesovanje kupaca održaće i stilistička "Colour Edition sa crnom bojom krova...



Početak prodaje nove Opel Astre veliki je događaj za Opel, ali model Corsa, zejedno sa Insigniom predstavlja ključan model u gami. Od prodaje ovih modela zavisi i budućnost kompanije Opel. Sa dvobojnom Corsom Color Edition, kompanija iz Russelshaima, cilja onu grupu kupaca, koja želi trendi produkte. Od "obične" Corse, Colour Edition se razlikuje po crnoj boji krova i 17-inčnih felni od lake legure, crna je i maska hladnjaka i površina B stuba. Bočna stakla i zadnje svetlosne grupe su zatamljene, a završetak izduvnog sistema je hromirana.

Centralna konzola u unutrašnjosti je lakirana, a ne nedostaju ni sportska sedišta i sportske pedale. Oprema uključuje sve najvažnije bezbednosne detalje i detalje visokog komfora. Osnovna cena ove edicije sa motorom 1.2 Ecotec (59 kW) u Nemačkoj iznosi 14.995 eura.

Automagazin.rs
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.