Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Mališani iz "Slumdog millionaire" žive baš kao u filmu  (Pročitano 1108 puta)
20. Feb 2009, 08:09:19
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.18
mob
Apple 15
Mališani iz "Slumdog millionaire" žive baš kao u filmu
Autor: Blic online | Foto:Reuters, AP | 19.02.2009. - 15:03

Oni nisu tipične filmske zvezde. Dom desetogodišnjeg Azarudina Mohameda Ismaila napravljen je od cerade i ćebadi, dok devetogodišnja Rubina živi u straćari roze boje. Dvoje mališana je bilo izabrano među mnogobrojnom siromašnom decom da glume u filmu, nominovanom za Oskara "Slumdog Millionaire". U stvarnom životu, oni su pravi indijski sirotinjski milioneri, prenosi AP.

Baš kao i heroj u filmu, u kojem siromašni prodavac čaja učestvuje u kvizu "Želite li da postanete milioner", oni sada imaju šansu da pobegnu od siromaštva u kojem su rođeni.
Radnici sa filma im pomažu, ali su brzo otkrili da dobre namere i duboki džep ne garantuju uspeh. U međuvremenu, iznenadna slava i novac posejali su prezir među porodicama i komšijama koji se pitaju zašto njihova deca nisu izabrana za film.
Dodela Oskara će se održati u nedelju u Holivudu, ali životi Rubine i Azara su krhki kao što su bili i pre filma.
"On bi trebalo da bude heroj u filmu, ali pogledajte kako sad živi", kaže majka dečaka Azarudina, Šamim Ismail.
Prema rezultatima istraživanja vlade,oko 65 miliona Indijaca živi u sirotinjskim kvartovima. Još je rano da se kaže da li će Rubina i Azarudin prekinuti tu sumornu tradiciju.
Ljudi koji su radili na filmu "Slumdog millionaire" raspravljali su da li da uopšte angažuju "decu iz blata".
"Deo vašeg mozga govori da li će to previše poremetiti njihov život", rekao je britanski reditelj Deni Bojl i nastavio: "Onda je neko rekao, njihov život je pun ljudi koji imaju predrasude prema njima. Zašto bismo i mi imali te predrasude prema njima".
Rubina je igrala lik devojčice Latike koja odrasta u ljubav života glavnog lika Džamala, dok je dečak Azar glumio njegovog brata Salima.
Deni Bojl i producent Kristijan Kolson su shvatili da bi obrazovanje bilo najbolji način da se pomogne Rubini i Azaru. Pronašli su im mesta u neprofitnoj engleskoj školi za siromašne u Mumbaju. Pojedina deca u školu dolaze sa umršenom kosom, deca koja nikada nisu videla ogledalo u životu. Mnogima je potrebno savetovalište. Na jednoj tabli naziv lekcije glasi: "Moram da zatvorim usta kada jedem". Predsedavajuća u školi Dilbur Parak kaže da polovina dece završi srednju školu, a da za ostale pokušava da pronađe stručni trening.

Filmski radnici su deci platili 30 dana za glumački rad, dali
porodicama malu mesečnu stipendiju i osnovali fondove za Rubinu i Azara koje oni mogu da koriste kada diplomiraju. Producent Kolson nije hteo da otkrije koliki je iznos u pitanju, čak ni roditeljima, zbog straha da će deca biti ranjiva i da bi mogli da ih eksploatišu. Međutim, kako je popularnost filma rasla, taj plan je počeo da propada. Novinari su nagrnuli u školu, što je primoralo Rubinu i Azara da ostanu kod kuće. Njihove porodice su počele da zahtevaju više, tražeći novac i nove kuće. Kada je grad srušio susedstvo Azara, Kolson je dao novac za novu kuću. On ne zna šta se dogodilo sa tim novcem, ali zna da je porodica ostala da živi u straćari.
"Ono što najviše uznemirava je što želja roditelja da vide svoju decu u školi polako nestaje", rekao je Kolson. Ljudi sa filma su potom pristali da kupe stanove i dozvole porodicama da se usele, ali neće dozvoliti prebacivanje vlasništva na roditelje dok Rubina i Azar ne završe školu sa 18 godina.
Britanski reditelj Deni Bojl se nada da će pružiti Rubini i Azaru obrazovanje pre nego džek pot, što je nazvao kao "sporo gajenje" umesto "iznenadnog naleta slave".
"Poslednje što želite je da od njih napravite zvezde", rekao je Bojl. Ali, režiranje filmova je lakše nego režiranje života, jer status zvezde već menja život male Rubine.
Poslednji dodaci skromnom pokućstvu njene porodice bila su dva foto albuma. Među fotografijama može se videti Rubina koja nosi svetlucavu odeću i sedi u helikopteru spremna da krene u novi svet crvenih tepiha i heroja Bolivuda.
"Kada me moji prijatelji vide na TV oni kažu da ću biti poznata glumica kada porastem i da ću ih zaboraviti, a ja im kažem da su oni moji najbolji prijatelji i da nikada neću moći da ih zaboravim. Ako obučem nešto lepo, onda ljudi kažu kako samo želim da se hvališem", kaže devojčica.
Azarova majka, umotana u roze sari koji je nosila na premijeru filma pita se gde je novac koji su obećali ljudi sa filma. Njen muž obično zarađuje od 1.500 do 3.000 rupija (30 do 60 dolara) prodavajući drveće, ali je on sada u bolnici zbog tuberkoloze. Azar sedi pored majke. Njegovi prijatelji bulje u njega dok on razgovara sa novinarima.
"Moji prijatelji su videli da imam novi odeću i da se vozim u automobilima i da dobijam knjige, i oni hoće takav život", kaže mali Azar koji je nedavno proslavio rođendan i tom prilikom kupio tortu i balone za svoje komšije. Sada želi da im kupi i čokoladu ali njegova majka mu ne da. Azar u tom trenutku počinje da plače: "To je moj novac, a ti ga koristiš. Ne daješ mi novac, trošiš ga na druge stvari". U tom trenutku majka zamahuje ciglom iznad glave dok dečak nastavlja da viče: "Jel to tvoj novac, udari me, ajde udari me", da bi potom pobegao.
Tada, prenosi AP, škola, Bolivud i dolazeći Oskar sve postaje tako nebitnim, dok ostaju mali Azar i njegova majka i neodložna potreba za novcem.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Nimalo ne licim na svoj avatar :))

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6660
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
LG Nexus 4
 Smile
IP sačuvana
social share
Vezbom do savrsenstva Smiley Smile
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 61492
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.7
Mnoga deca bi se radovala.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.129 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.